ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΟΙ ΜΑΓΟΙ;

ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΟΙ ΜΑΓΟΙ;

Στην ιστορία των Χριστουγέννων οι Μάγοι από ανατολών που ξεκινούν να βρουν τον Χριστό «μαγεύουν», γεννούν θαυμασμό και ερωτήματα.

  1. Ποιοί ονομάζονται στην εποχή τους Μάγοι;

Μάγοι ονομάζονται άνδρες σοφοί, δάσκαλοι, ιερείς, βασιλείς, παρατηρητές αστερισμών και πλανητών, άνθρωποι δυνατοί, σπουδαίοι.

  1. Πώς αναγνώρισαν ότι το άστρο που είδαν στην ανατολή μηνούσε γέννηση μεγάλου βασιλιά της Ιουδαίας;

Ήταν άνθρωποι που ερευνούν και μελετούν. Έτσι, γνώριζαν και τα δύο προφητικά κείμενα των Εβραίων, που αναφέρουν ερχομό μεγάλου βασιλιά και λυτρωτή του κόσμου. Γι’ αυτό, ήξεραν πού πηγαίνουν.

α) Στο βιβλίο «Αριθμοί» καταγράφει ο Μωυσής, 1500 χρόνια πριν από το ταξίδι των Μάγων, την προφητεία Βαλαάμ: «Ανατελεί άστρον εξ Ιακώβ, αναστήσεται άνθρωπος εξ Ισραήλ» (Αριθμ. κδ  17). Η προφητεία μιλάει για ανατολή άστρου από τον Ιακώβ, εγγονό του Αβραάμ. Προλέγει ανάδειξη ανθρώπου μεγάλου από το γένος του.

β) Στο βιβλίο «Δανιήλ» ο προφήτης προλέγει 600 χρόνια πριν, με ακρίβεια τον χρόνο που θα έρθει ο Σωτήρας, και είναι αυτή η εποχή που βλέπουν το λαμπρό αστέρι στην ανατολή οι Μάγοι (Δαν, θ  24-27).

  1. Πώς αποφάσισαν να ξεκινήσουν ταξίδι επικίνδυνο, που θα κρατούσε χρόνια;

Οι Μάγοι δεν ήταν άνθρωποι συνηθισμένοι. Δέχθηκαν με τη φανέρωση του άστρου ουράνια πρόσκληση, ως εκπρόσωποι όλων των ανθρώπων που ποθούν να βρουν την αλήθεια, να συναντήσουν Αυτόν που θα ικανοποιήσει τις υψηλότερες αναζητήσεις τους. Γι’ αυτό, δεν υπολογίζουν κινδύνους και χρόνια.

Όταν φτάνουν στα Ιεροσόλυμα, μαθαίνουν την τρίτη προφητεία. Ο προφήτης Μιχαίας, που ζει πριν 750 χρόνια, προφητεύει τη γέννηση του Χριστού στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας. Ξεκινούν και βλέπουν θαύμα.

Βλέπουν το άστρο που είδαν στην ανατολή. Αυτό δεν ήταν άστρο, ήταν ουράνιος οδηγός, άγγελος, στόμα του ουρανού, που τους βεβαίωνε για την εκπλήρωση του ιερού τους πόθου. Στη Βηθλεέμ το άστρο στάθηκε πάνω από ένα σπίτι ταπεινό. Εκεί είδαν το «παιδίον» και τη Μαρία, τη Μητέρα Του. Εκεί άνοιξαν τα μάτια τους, άνοιξε ο νους και η καρδιά τους. Κατάλαβαν, άνοιξαν τους θησαυρούς τους, χρυσό και λίβανο και σμύρνα, και προσκύνησαν το «παιδίον» ως Βασιλιά, Θεό και Σωτήρα.

***

Στο ερώτημα του τίτλου «Γιατί εκείνοι οι Μάγοι;», η απάντηση είναι, γιατί εκείνοι αποδείχτηκαν ικανοί να καταλάβουν και να τολμήσουν τα πάντα για την εκπλήρωση του ιερού τους πόθου.

Γ.

«ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΙΚΗ», Δεκέμβριος 2023

 

Μοιραστείτε το άρθρο:
Σχόλια:

Αφήστε μια απάντηση

Ένα κάθε μέρα

8 Σεπτεμβρίου 2024

Το χαμόγελο

Το χαμόγελο είναι το ομορφότερο πράγμα που μπορείς να φορέσεις· ταιριάζει σε όλους.

Γίνε και εσύ συνδρομητής !

Πρόσφατες αναρτήσεις

ΑΥΓΗ

Το συναξάρι της ημέρας

Φιλικές Ιστοσελίδες