Ο ΒΙΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Γεννημένη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ., στα δεκαοκτώ της χρόνια η Αικατερίνα ήταν αξιοζήλευτη.
Είχε ο,τι επιθυμούσε. Ακριβά φορέματα, πολύτιμα κοσμήματα… Μα ουσιαστικά δεν τα είχε ανάγκη, γιατί η ίδια ήταν πραγματικά ωραία, με φυσική ομορφιά ασύγκριτη.
Η καταγωγή της κρατούσε από τους βασιλιάδες της Αιγύπτου. Ήταν θυγατέρα του Κώνστα, του πιο ξακουστού άρχοντα στην Αλεξάνδρεια. Ασυνήθιστα ευφυής, με μόρφωση εκπληκτική, ευφράδεια και τέχνη στο λόγο, προκαλούσε το θαυμασμό.
Πως μπορούσε ένα τόσο νέο κορίτσι να γνωρίζει όλη την ελληνική φιλοσοφία, την ποίηση Ελλήνων και Λατίνων, τις φυσικές επιστήμες, την Ιατρική, τη Ρητορική και ταυτόχρονα να μιλά τόσες ξένες γλώσσες;
Και το πιο εκπληκτικό ήταν ότι αυτή η κόρη με τα πολλά προσόντα, αφού γνώρισε τη χριστιανική πίστη, δόθηκε ολόψυχα στον Χριστό. Κι από τότε τίποτα άλλο δεν την συγκινούσε παρά να αρέσει σε Εκείνον και να μιλήσει για την πίστη της στους ειδωλολάτρες της εποχής της.
Εκείνα τα χρόνια, Καίσαρας ήταν ο σκληρός διώκτης των Χριστιανών Μαξιμίνος[1], ο οποίος ανάγκασε όλους τους υπηκόους του να συμμετέχουν σε ειδωλολατρικές θυσίες. Η Αικατερίνα παρουσιάστηκε τότε θαρραλέα στον Καίσαρα, ομολόγησε την πίστη της και τον ήλεγξε γιατί πίστευε σε ψεύτικους θεούς.
Ο Μαξιμίνος εντυπωσιασμένος από το θάρρος και την ομορφιά της, προσπάθησε να τη μεταπείσει. Γρήγορα όμως κατάλαβε πως δεν μπορούσε να αντικρούσει τα δυνατά της επιχειρήματα. Έτσι διέταξε να μαζευτούν όλοι οι σοφοί του βασιλείου του. Σε λίγες μέρες πενήντα[2] σοφοί ρήτορες συζητούσαν με την Αικατερίνα, με σκοπό να της αποδείξουν το αβάσιμο των λόγων της. Αλλά η νεαρή κόρη με τη σοφία και τη δύναμη του λόγου που της έδωσε ο Θεός, τους έκανε να πέσουν σε αντιφάσεις και τελικά να αναγνωρίσουν την πλάνη τους. Οι ρήτορες τελικά πίστεψαν στον Χριστό!
Ο βασιλιάς είναι έξαλλος. Ρίχνει στη φωτιά τους ρήτορες, που γίνονται μάρτυρες για τον Χριστό, ενώ την νεαρή σοφή θέλει να τη βασανίσει με το όργανο του τροχού με τα πολλά καρφιά. Πράγματι, δένουν στον φοβερό τροχό την Αγία, όμως ο Θεός με θαυμαστό τρόπο τη διασώζει. Και τα θαυμαστά συνεχίζονται.
Μπροστά στο θέαμα των άθλων της γίνεται Χριστιανή και η ίδια η βασίλισσα, όπως και ένας στρατηγός μαζί με διακόσιους στρατιώτες! Η Αικατερίνα τους προλέγει ότι σύντομα θα πάρουν κι αυτοί το στεφάνι του μαρτυρίου. Ο βασιλιάς πλέον έχει χάσει κάθε ανθρώπινο συναίσθημα. Δίνει εντολή να τους σκοτώσουν όλους, ενώ την Αικατερίνα διατάσσει να την αποκεφαλίσουν.
Η νεαρή κόρη αστράφτει από αγαλλίαση, γιατί σε λίγο θα βρίσκεται μαζί με τον Κύριό της, έτοιμη να τελέσει τους ουράνιους γάμους της. Η αποστολή της στη γη είχε εκτελεστεί.
Ήταν 25 Νοεμβρίου, όταν φτερούγισε η ψυχή της στον ουρανό. Άγγελοι, κατά την παράδοση, μετέφεραν το τίμιο λείψανό της στο όρος Σινά, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα, στη Μονή που φέρει το όνομά της, αναδίδοντας ευωδία και επιτελώντας θαύματα.
Τα είχε δώσει όλα για τον Χριστό. Κι Εκείνος της χάρισε ακόμη περισσότερα. Έγινε η Μεγαλομάρτυς Αγία Αικατερίνη, με ασύγκριτη τιμή στη γη και στον ουρανό.
[1] Κατ’ ἄλλους, ὁ Μαξέντιος.
[2] Σύμφωνα μέ ἄλλες πηγές, οἱ ρήτορες ἦταν 150.
Νεφέλη
Περιοδικό «ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΙΚΗ», Νοέμβριος 2024