Σήμερα 4/4 εορτάζουν:
- Όσιος Γεώργιος ο εν Μαλεώ
- Όσιος Ζωσιμάς
- Άγιοι Θεόδουλος και Αγαθάπους
- Αγία Φερφούθη μετά της αδελφής και ανιψιάς της
- Όσιος Πόπλιος
- Όσιος Πλάτων ηγούμενος της Μονής Στουδίου
- Όσιοι Θεωνάς. Συμεών και Φερβίνος
- Όσιος Θεωνάς Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης
- Όσιος Ιωσήφ ο Πολύαθλος
- Άγιος Ισίδωρος Επίσκοπος Σεβίλλης
- Όσιος Ζωσιμάς εκ Ρωσίας
- Όσιος Ιωσήφ
Ο Όσιος Γεώργιος που ασκήτευσε στο όρος Μαλαιό
Από νεαρή ηλικία αγάπησε ολόψυχα τον Κύριο. Επειδή όμως οι γονείς του, παρά την θέλησή του, θέλησαν να τον παντρέψουν, ο Γεώργιος έγινε μοναχός και επιδόθηκε με όλη του την δύναμη σε κάθε είδους άσκηση, δηλαδή νηστεία, σκληραγωγία, προσευχή, μελέτη των θείων Γραφών και άλλα. Πολλοί που προσέτρεχαν στον Όσιο, φωτίζονταν και επέστρεφαν διά της μετανοίας στον Χριστό. Αλλ’ επειδή ήταν πολλοί αυτοί που τον επισκέπτονταν, δεν τον άφηναν ήσυχο να προσευχηθεί και ο Όσιος αποσύρθηκε στο όρος Μαλαιό όπου ησύχαζε. Αλλά και εκεί μαζεύτηκε πλήθος Μοναχών, τους οποίους ο Όσιος καθοδηγούσε με προσευχή και άσκηση. Τόσο δε πρόκοψε στην αρετή, ώστε έγινε ξακουστός και θαυμαστός και στους άρχοντες, ακόμα και στους βασιλείς, στους οποίους είχε γράψει πολλές και αξιόλογες συμβουλευτικές επιστολές για διάφορα ζητήματα. Το τέλος της επίγειας ζωής του, προείπε ο Όσιος πριν τρία χρόνια. Έτσι αφού ασθένησε για λίγο, μάζεψε τους μοναχούς του όρους Μαλαιό, και αφού τους έδωσε θείες συμβουλές παρέδωσε την δικαία ψυχή του στον Θεό, που τόσο αγάπησε από βρέφος.
Ο Όσιος Ζωσιμάς
Από μικρός ασκήθηκε σ’ όλα τα είδη των αρετών. Επισκέφθηκε γύρω στους χίλιους διακρινόμενους για την αρετή τους Ασκητές, και από κάθε έναν απ’ αυτούς έπαιρνε θεοπρεπή υποδείγματα ακριβούς και ορθής ασκητικής ζωής. Μετά από μία περίοδο ησυχαστικής ζωής, ο Ζωσιμάς, πήγε στο Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου κοντά στον Ιορδάνη ποταμό, όπου μόναζε μαζί με τους εκεί μοναχούς. Κατά τις ημέρες της αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, όπως συνήθιζε, βγήκε στην έρημο για περισσότερηάσκηση. Εκεί συνάντησε την Οσία Μαρία την Αιγύπτια, και αφού την δίδαξε και τήνκαθοδήγησε, και ωφελήθηκε και αυτός απ’ αυτή, επέστρεψε στο Μοναστήρι του, όπου διηγήθηκε στους εκεί Πατέρες το θαύμα που συνάντησε στην έρημο. Τον επόμενοχρόνο, επανήλθε στον τόπο αυτό της ερήμου, όπου και πάλι συνάντησε την Οσία Μαρία την Αιγύπτια και την μετάλαβε των Αχράντων και Ζωοποιών του Χριστού Μυστηρίων. Όταν όμως και τον επόμενο χρόνο επανήλθε, την βρήκε νεκρή και την κήδευσε. Μετά απ’ όλα αυτά, πήγε και διηγήθηκε τα γεγονότα στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, και αργότερα τα παρέδωσε εγγράφως στους μεταγενέστερους για ψυχική ωφέλεια. Ο Ζωσιμάς πέθανε σε βαθιά γεράματα μέσα στο κελλί του, ασκούμενος μέχρι τέλους στην αρετή.
Ο Όσιος Πλάτων ηγούμενος της Μονής Στουδίου
Ο γνωστός για την αυστηρότητα της ζωής του και καθηγητής του ασκητισμού Όσιος Πλάτων, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 732 από γονείς ευγενείς και πλούσιους, του Στεργίου και της Ευφημίας. Στην αρχή ήταν βασιλικός Νοτάριος στ’ ανάκτορα, αλλ’ απαρνήθηκε την κοσμική ζωή και πήγε στον Όλυμπο (Μ. Ασίας), όπου έγινε μοναχός στη Μονή των Συμβόλων. Κατόπιν επανήλθε στην Κωνσταντινούπολη και παρέλαβε τους ανιψιούς του Θεόδωρο και Ιωσήφ (τον μετέπειτα μητροπολίτη Θεσσαλονίκης), καθώς και τα λοιπά μέλη της οικογενείας του και αποσύρθηκε στα μέρη της Προύσας, όπου σε ιδιόκτητο κτήμα του έκτισε την λεγόμενη Μονή του Σακκουδίωνος, της οποίας έγινε και ηγούμενος. Λόγω όμως ασθενείας του, παρέδωσε την ηγουμενία στον ανιψιό του Θεόδωρο. Αλλά οι βαρβαρικές επιδρομές, τον ανάγκασαν μαζί με το πνευματικό του ποίμνιο να επιστρέψει στη βασιλεύουσα, όταν του δόθηκε η Μονή Στουδίου, ερημωμένη τότε, για να την κατοικήσει, της οποίας μετά την ανακαίνιση έγινε ηγούμενος. Ατυχώς, από την αυστηρότητα του χαρακτήρα του, ήλθε σε σύγκρουση με τον βασιλιά Κων/νο τον ΣΤ´, για τον γάμο του με την Θεοδότη και εξορίστηκε. Κατόπιν ανακλήθηκε και πήρε ενεργό μέρος κατά της εικονομαχίας και υπέστη μαζί με τους ανιψιούς του Θεόδωρο και Ιωσήφ, συνεχείς εξορίες και κακουχίες μέχρι που πέθανε στις 4 Απριλίου του 814.