Σήμερα 20/6 εορτάζουν:
- Άγιος Μεθόδιος ο Ιερομάρτυρας επίσκοπος Πατάρων
- Άγιος Νικόλαος ο Καβάσιλας
- Όσιος Κάλλιστος Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης
- Κατάθεσις των Ιερών Λειψάνων και Περιβολαίων των Αγίων Αποστόλων Λουκά, Ανδρέου και Θωμά, του προφήτου Ελισσαίου και του μάρτυρος Λαζάρου
- Άγιοι Δύο Ασκητές
- Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Οδηγήτριας
- Όσιος Αθανάσιος ο θαυματουργός ο Πεντασχινίτης Κύπρου
- Αγία Κόρη
- Σύναξη της Παναγίας της Φανερωμένης στην Λευκάδα
- Σύναξη της Παναγίας Περιβλέπτου Πολιτικών
Ο Άγιος Μεθόδιος ο Ιερομάρτυρας επίσκοπος Πατάρων
Ο Άγιος Μεθόδιος έζησε κατά τον 6ο αιώνα μετά Χριστόν. Η σπάνια αρετή του και η μεγάλη μόρφωση που τον διέκρινε τον ανέβασαν στον επισκοπικό θρόνο των Πατάρων. Σαν επίσκοπος, επεδίωκε να επιτελεί τέλεια τα καθήκοντά του. Ο φωτιστικός λόγος του, σε συνδυασμό με το άγιο παράδειγμά του, έτρεφε τις ψυχές των ανθρώπων του ποιμνίου του. Ήταν ακοίμητος φρουρός του ορθοδόξου δόγματος και αποφασισμένος σε όλη του την ζωή «φυλάσσειν τα δόγματα τα κεκριμένα υπό των αποστόλων». Να φυλάττει, δηλαδή, τις αποφάσεις, που είχαν οριστικά κριθεί σαν μόνες ορθές από τους Αποστόλους. Γι΄ αυτό και πέτυχε μετά από συστηματικό αγώνα να περιορίσει σημαντικά στην επαρχία του τους οπαδούς των λανθασμένων δοξασιών του Ωριγένη. Όμως, αυτοί οι λίγοι που έμειναν, για να εκδικηθούν, κατάφεραν να βάλουν δικό τους υπηρέτη κοντά στο Μεθόδιο. Και κάποια μέρα που ο επίσκοπος αρρώστησε, τον σκότωσε με μαχαίρι. Αλλά ενώ τον μαχαίρωνε, ο Μεθόδιος άκουσε το δολοφόνο να λέει: «έτσι σκοτώνουν οι Ωριγενιστές». Τότε μειδίασε ελαφρά και έγειρε το κεφάλι του ευχαριστημένος, παραδίδοντας το πνεύμα του στον Κύριο. Ήταν η χαρά, διότι έπεφτε θύμα του καθήκοντός του να διαφυλάττει τα ορθά δόγματα της Εκκλησίας.
Ο Όσιος Κάλλιστος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
Ήταν λόγιος ιερομόναχος Αγιορείτης, που ασκήτευε στη Μονή Ιβήρων, και τον οποίο ο αυτοκράτορας Ιωάννης ο Κατακουζηνός ανύψωσε στον οικουμενικό θρόνο το 1350, διάδοχο του Ισιδώρου. Μετά τέσσερα χρόνια πατριαρχίας, αναγκάσθηκε να παραιτηθεί και αποσύρθηκε στη Μονή του Αγίου Μάμαντα και από εκεί στην Τένεδο. Αλλά τον κάλεσαν για δεύτερη φορά στον οικουμενικό θρόνο (1355-1363) μετά την πτώση του Πατριάρχη Φιλοθέου. Όταν όμως ήταν απεσταλμένος στην ηγεμονίδα της Σερβίας Ελισάβετ και πήγε στις Φέρρες της Θεσσαλίας, αρρώστησε βαρειά και πέθανε εκεί το 1363.
Ο Άγιος Νικόλαος Καβάσιλας
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1322 και θείος του ήταν ο Νείλος Καβάσιλας, που υπήρξε Αρχιεπίσκοπος Θεσ/νίκης. Το πατρικό επώνυμο του Νικολάου ήταν Χαμαετός, κράτησε όμως το μητρικό επώνυμο Καβάσιλας προφανώς λόγω της ισχυρής παρουσίας του θείου του. Σπούδασε στη Θεσ/νίκη και στην Κωνσταντινούπολη ρητορική, Θεολογία και φυσικές επιστήμες. Διετέλεσε σύμβουλος του Κατακουζινού και στα τελευταία χρόνια της ζωής του, πρέπει να υπήρξε μοναχός και έμενε στο μοναστήρι των Μαγγάνων. Ο Άγιος ήταν οπαδός του ανατολικού μυστικισμού και ησυχαστικού πνεύματος, όπως το διαμόρφωσε ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς. Υπήρξε πληθωρικός συγγραφέας θεολογικών, λειτουργικών και ερμηνευτικών έργων, καθώς επίσης, πανηγυρικών λόγων, επιστολών, επιγραμμάτων και κειμένων πολιτικού και κοινωνικού περιεχομένου. Πέθανε λίγο μετά το 1391 και αγιοποιήθηκε στις 19 Ιουλίου 1983.