Τήνος – Πίνδος-«Ο τορπιλλισμός της «ΕΛΛΗΣ»

Τήνος – Πίνδος

    Η αδάμαστη ψυχή των Ελλήνων φάνηκε με όλο το μεγαλείο της και στον πόλεμο του Σαράντα. Και δεν είναι Έλληνας αυτή τη φορά που το επισήμανε. Είναι ο αντίπαλος που το επιβεβαίωσε. Αυτός ο Ιταλός πρεσβευτής, που χρεώθηκε τη νυχτερινή επίσκεψη στον Κυβερνήτη της Ελλάδας εκείνη τη δραματική νύχτα της 28ης Οκτωβρίου 1940. Ο Εμμανουήλ Γκράτσι.

    Λίγα χρόνια μετά, στο αποκαλυπτικό βιβλίο του «Η αρχή του τέλους», μας έδωσε με ειλικρίνεια στοιχεία που αποκαλύπτουν το ψυχικό μεγαλείο των Ελλήνων αμέσως μετά τον τορπιλλισμό της «ΕΛΛΗΣ», αυτόν που πυροδότησε την ψυχική αντίστασή τους και τον απαράμιλλο στη συνέχεια ηρωισμό τους στα βουνά της Πίνδου.

    Μεταφέρουμε σχετικές αναφορές:

    «Στο μικρό νησί της Τήνου λατρεύεται μία εικόνα της Παναγίας. Κατά την εβδομάδα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, από όλα τα νησιά του Αρχιπελάγους, ακόμη και από την ηπειρωτική Ελλάδα, συρρέουν στην Τήνο κάθε είδους πλοία, για να μεταφέρουν εκατοντάδες προσκυνητές όλων των κοινωνικών καταστάσεων… Η ελληνική κυβέρνηση συνήθιζε, κάθε χρόνο, να στέλνει στην Τήνο, τις ημέρες εκείνες, μια μονάδα πολεμικού ναυτικού, για να τονίσει την επίσημο συμμετοχή του Κράτους στις τελετές προς τιμήν της Θεοτόκου… Το 1940 η τιμή αυτή έλαχε στο παλιό αντιτορπιλλικό ΕΛΛΗ».

    «Το πρωί της 15ης Αυγούστου το σεβάσμιο αντιτορπιλλικό ευρίσκετο αγκυροβολημένο και σημαιοστολισμένο στο λιμάνι της Τήνου, που ήταν γεμάτο από πλεούμενα όλων των ειδών. Στις 8.30, λίγα λεπτά πριν αρχίσει η λιτανεία στους δρομίσκους της πόλης και ενώ ο λιμενοβραχίονας ήταν κατάμεστος από κόσμο, στο στόμιο του λιμανιού παρουσιάστηκε ένα υποβρύχιο εν καταδύσει και εκσφενδόνισε κατά της «ΕΛΛΗΣ» τρεις τορπίλλες…».

    «Το Ελληνικό Ναυτικό περισυνέλεξε αργότερα μερικά τεμάχια των τορπιλλών που είχαν εκραγεί στον λιμενοβραχίονα. Η εξέτασή τους απέδειξε κατά τρόπο ακαταμάχητο ότι επρόκειτο για τορπίλλες ιταλικής κατασκευής του τύπου και της διαμέτρου που εχρησιμοποιούντο στα ιταλικά υποβρύχια».

    «Η καλύτερη απόδειξη της γενικής αγανακτήσεως, που το θλιβερό επεισόδιο της 15ης Αυγούστου προκάλεσε σε ολόκληρη την χώρα, εδόθη όταν η ελληνική κυβέρνηση, λίγες εβδομάδες αργότερα, επέτρεψε στις εφημερίδες να διεξαγάγουν εράνους για την συλλογή συνεισφορών για την ανακατασκευή της «ΕΛΛΗΣ». Από τα πιο μακρινά χωριά της Ελλάδος συνέρρευσαν οι προσφορές: σημαντικές προσφορές πλουσίων, μέτριες ή μετριότατες πτωχών».

    «Ο τορπιλλισμός της «ΕΛΛΗΣ» επέτυχε ο,τι δεν είχε κατορθώσει να επιτύχει ούτε η εκστρατεία απειλών και ύβρεων του ιταλικού τύπου, την απόλυτη δηλαδή σύμπνοια του λαού».

    «Η Ιταλική Κυβέρνηση μπορούσε να υπερηφανεύεται, γιατί είχε κατορθώσει να συσπειρώσει σε μια αρραγή ψυχική ενότητα σε ένα λαό βαθιά διηρημένο από αγεφύρωτες πολιτικές διαφορές… (και) γιατί είχε εμπνεύσει την γενναία και ακλόνητη απόφαση να πεθάνει για την πατρίδα του, σε ένα λαό, που ναί μεν υπεραγαπούσε την πατρίδα του αλλά που εκ φύσεως δεν ήταν πολεμοχαρής,… γιατί είχε προκαλέσει την στερεά απόφαση να αντιμετωπίσει, χωρίς συμβιβασμούς, ένα ενδεχόμενο γεμάτο αβεβαιότητα και σοβαρότατους κινδύνους…».

    Η «ψυχική αρραγής ενότητα», που διαπίστωσε με ειλικρίνεια ο ιταλός αξιωματούχος, ήταν το πρώτο θαύμα της Παναγίας μας στον πόλεμο του 1940. Η ύπουλη επίθεση του εχθρού τη μέρα της γιορτής Της, η προσβολή στο τιμημένο και λατρευτό όνομά Της γέννησε στις ψυχές των Ελλήνων το αίσθημα της ευθύνης και δικαιώσεως. Τήνος και Πίνδος συνδέθηκαν τότε αναπόσπαστα.

 

Φιλίστωρ

Περιοδικό «ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΙΚΗ», Οκτώβριος 2024

Σχόλια:

Αφήστε μια απάντηση

Ένα κάθε μέρα

16 Οκτωβρίου 2024

Μας βλέπει ο Θεός!

Όταν θέλουμε να κάνουμε καμιά αμαρτία, να στοχαζόμαστε ότι ο Θεός είναι πανταχού παρών και μας βλέπει.

Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός

Γίνε και εσύ συνδρομητής !

Πρόσφατες αναρτήσεις

Το συναξάρι της ημέρας

Φιλικές Ιστοσελίδες