ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (12/10)

Σήμερα 12/10 εορτάζουν:

 • Άγιοι Πρόβος, Τάραχος και Ανδρόνικος
 • Όσιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος
 • Άγιος Επίκτητος ο θαυματουργός
 • Αγία Δομνίνη
 • Αγία Αναστασία η Παρθένος
 • Άγιοι Εβδομήκοντα Μάρτυρες
 • Άγιος Θεόδοτος επίσκοπος Εφέσου
 • Αγία Μαλφεθά
 • Αγία Ανθία
 • Άγιοι Ιουβεντίνος και Μάξιμος
 • Άγιος Ιάσων επίσκοπος Δαμασκού
 • Άγιοι Ανδρομάχος και Διόδωρος
 • Άγιος Wilfrid της Υόρκης
 • Σύναξις των εν Αθήναις Αγίων
 • Όσιος Θεοσέβιος ο Αρσινοΐτης
 • Άγιοι Βαλάντιος, Βαρλαάμ, Βαρνάβας ο μοναχός, Βασίλειος ο επίσκοπος, Γεώργιος ο Βαβατσινιώτης, Γεώργιος ο επιτηδειώτης, Γεώργιος ο περαχωρίτης, Γεώργιος ο Σαλαμάνης, Δημητριανός ο επίσκοπος, Ειρηνικός, Ελπίδιος, Επαφρόδιτος
 • Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Ιβηριτίσσης στη Μόσχα
 • Σύναξη της Παναγίας Ελευθερώτριας στη Σαλαμίνα

Οι Άγιοι Πρόβος, Τάραχος και Ανδρόνικος

Μαρτύρησαν στο διωγμό κατά της Εκκλησίας, επί Διοκλητιανού (284-304) και Φλαβιανού ηγεμόνα Κιλικίας. Ο Πρόβος ήταν από την Παμφυλία, ο Ανδρόνικος από την Έφεσο και ο Τάραχος από την Ιλλυρία. Και οι τρεις ήταν στρατιώτες, πραγματικά ευσεβέστατοι και άρτια καταρτισμένοι στην Αγία Γραφή. Συνελήφθησαν από τον έπαρχο της Ταρσού Μαξέντιο, τον καιρό που βρίσκονταν στην έρημο. Όταν, λοιπόν, παρουσιάστηκαν μπροστά του, και οι τρεις θαρραλέοι στρατιώτες Χριστού έδωσαν γενναίες απαντήσεις. Πρώτος ο γέρων Τάραχος είπε: «Μη βλέπεις, βασιλιά, τα γηρατειά μου. Οι σωματικές μου δυνάμεις μπορεί να υποχώρησαν, αλλ᾿ η ακμή της ψυχής παραμένει ακέραια. Γι᾿ αυτό, όλα τα βάσανα και μύριοι θάνατοι δε θα κατασχύνουν και τον πιο μικρό στρατιώτη του Χριστού». Έπειτα, με την σειρά του ο Πρόβος, είπε και αυτός: «Χριστιανός είμαι και τίποτα δε με τραβά τόσο, όσο να πάθω για το Χριστό μύρια βάσανα και να χύσω το αίμα μου γι᾿ Αυτόν». Τέλος, γενναία ήταν και η απάντηση του Ανδρόνικου: «Μεταχειρισθείτε, είπε, όσα μαρτύρια θέλετε. Το αίμα μου όλο μπορεί να φύγει, αλλ᾿ η καρτερία απ᾿ τον Ανδρόνικο δε θα λήψει, έστω και αν κοβόταν μύρια τεμάχια». Κεραυνοβολημένος από τις απαντήσεις ο Μαξέντιος, διέταξε να γδάρουν το κεφάλι του Τάραχου και να βγάλουν τα μάτια των άλλων δυό. Τέλος, μη ανεχόμενος τέτοια ταπείνωση, τους αποκεφάλισε.

Ο Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος

Ο άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος αποτελεί το μέγα καύχημα της ορθοδόξου μυστικής θεολογίας. Γεννήθηκε το 949 μ.Χ. στη Γαλάτη Παφλαγονίας. Στα 11 του χρόνια οι γονείς του τον φέρνουν στην Κωνσταντινούπολη να σπουδάσει. Στα 14 του γνωρίζεται με τον Γέροντά του Συμεών τον Ευλαβή, Στουδίτη μοναχό, που με ένθεο ζήλο ακολουθεί τις οδηγίες του, ώστε σύντομα αξιώνεται της πρώτης θεωρίας του Ακτίστου Φωτός σε ηλικία μόλις 20 ετών. Στα 27 του εισέρχεται σαν δόκιμος στη μονή Στουδίου και εν συνεχεία στην κοντινή μονή του αγ. Μάμαντος Ξηροκέρκου, όπου κείρεται μοναχός και σύντομα χειροτονείται ιερέας. Το έτος 980 μ.Χ. μόλις 31 ετών, με απαίτηση των αδελφών της μονής τοποθετείται ηγούμενός της. Η ζωντανή του πίστη, η άσκησή του στην αδιάλειπτη προσευχή και την αγάπη και η αδιάκριτη υπακοή στον Γέροντά του, γρήγορα, τον οδηγούν στη θεογνωσία και τη θεολογία.
Τα θεόπνευστα έργα του – Κατηχήσεις, Θεολογικοί και Ηθικοί Λόγοι, Ύμνοι Θείων Ερώτων – μαρτυρούν για τις συχνές ελλάμψεις και θεοπτίες του. Η πρώιμη όμως πνευματική του προκοπή προκαλεί την εχθρότητα φθονερών ανθρώπων και κυρίως του επισκόπου Νικομηδείας Στεφάνου, ο οποίος, από φθόνο και εμπάθεια κινούμενος, μετά από αλλεπάλληλες οχλήσεις και ψευδείς καταγγελίες προς τον Πατριάρχη και στην Σύνοδο, κατορθώνει τελικά να εξοριστεί ο Άγιος στην απέναντι ακτή της Προποντίδος. Αλλά κι εκεί με την ενοικούσα πλουσίως εαυτόν θεία χάρη ιδρύει τη μονή της Αγίας Μαρίνης, όπου με την μεγάλη πνευματική του ακτινοβολία ελκύει κοντά του πλήθος μοναχών.

 

Ο Όσιος Θεοσέβιος ο Αρσινοΐτης

Γεννήθηκε στην Αρσινόη, που βρίσκεται κοντά στην Παφία της Μαιλάνδρας της Κύπρου, από γονείς ευσεβείς και εύπορους, τον Μιχαήλ και την Άννα. Είχε δε αδελφό τον όσιο Αρκάδιο τον μετέπειτα επίσκοπο Αρσινόης (+ 29 Αυγούστου). Αν και ο αδελφός του πήγε στην Κωνσταντινούπολη για να σπουδάσει, αυτός έμεινε κοντά στους γονείς του βόσκοντας πρόβατα και διαπρέποντας στην αρετή και την ευσέβεια. Παντρεύτηκε με κάποια κοπέλα, από το χωριό Φιλούσες, την οποία έπεισε να περάσουν τη ζωή τους με παρθενία σαν αδέλφια. Πράγματι, έτσι ασκητικά και οσιακά αφού έζησε, κάνοντας πολλές ελεημοσύνες, απεβίωσε ειρηνικά. Τον έθαψαν στη σπηλιά όπου πήγαινε και ασκήτευε. Ο τόπος εκείνος έγινε χώρος, διά του Αγίου, πολλών θαυμάτων.

Μοιραστείτε το άρθρο:
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on skype
Share on print

Ένα κάθε μέρα

21 Απριλίου 2021

ΟΙ σκέψεις μας

Όποιος συνοδεύεται από ευγενείς σκέψεις δεν είναι ποτέ μόνος.

Β. Ουγκώ

Χαρούμενη συντροφιά - Παιδικό ένθετο του ΠτΝ – Απρ. 2021- Ξεφύλλισέ το!

Γίνε και εσύ συνδρομητής !

Πρόσφατες αναρτήσεις

Το συναξάρι της ημέρας

Φιλικές Ιστοσελίδες