ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (12/12)

Σήμερα 12/12 εορτάζουν:

  • Άγιος Σπυρίδων ο Θαυματουργός, επίσκοπος Τριμυθούντος Κύπρου
  • Όσιος Ιωάννης επίσκοπος Ζιχνών
  • Άγιος Αλέξανδρος Ιερομάρτυρας Αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων
  • Αγίες Ευφημιανή και Φοίβη

 

Ο Άγιος Σπυρίδων ο Θαυματουργός, επίσκοπος Τριμυθούντος Κύπρου

Γεννήθηκε από οικογένεια βοσκών, που ήταν κάπως εύπορη, το 270. Αν και μορφώθηκε αρκετά στην πατρίδα του Κύπρο, όμως δεν άλλαξε επάγγελμα. Συνέχισε και αυτός να είναι βοσκός.Ήταν χαρακτήρας απλός, αγαθός, γεμάτος αγάπη για τον πλησίον του. Τις Κυριακές και τις γιορτές, συχνά έπαιρνε τους βοσκούς και τους οδηγούσε στους ιερούς ναούς, και κατόπιν τους εξηγούσε την ευαγγελική η την αποστολική περικοπή.Ο Θεός τον ευλόγησε να γίνεται συχνά προστάτης χηρών και ορφανών. Νυμφεύθηκε ευσεβή σύζυγο και απέκτησε μία κόρη, την Ειρήνη. Γρήγορα όμως, η σύζυγός του πέθανε. Για να επουλώσει το τραύμα του ο Σπυρίδων αφοσιώθηκε ακόμα περισσότερο στη διδαχή του θείου λόγου. Μετά από πολλές πιέσεις χειροτονήθηκε ιερέας. Και πράγματι, υπήρξε αληθινός ιερέας του Ευαγγελίου, έτσι όπως τον θέλει ο θείος Παύλος: «Ανεπίληπτον, νηφάλιον, σώφρονα, κόσμιον, φιλόξενον, διδακτικόν, τέκνα έχοντα εν υποταγή μετά πάσης σεμνότητας». Δηλαδή ακατηγόρητο, προσεκτικό, εγκρατή, σεμνό, φιλόξενο, διδακτικό και να έχει παιδιά που να υποτάσσονται με κάθε σεμνότητα.Έτσι και ο Σπυρίδων, τόσο σωστός υπήρξε σαν ιερέας, ώστε όταν χήρεψε η επισκοπή Τριμυθούντος στην Κύπρο, διά βοής λαός και κλήρος, τον εξέλεξαν επίσκοπο. Από την θέση αυτή ο Σπυρίδων προχώρησε τόσο πολύ στην αρετή, ώστε τον αξίωσε ο Θεός να κάνει πολλά θαύματα. Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Άγιος Σπυρίδων με το κύρος της αγίας και ηθικής ζωής του στην Α´ Οικουμενική σύνοδο, που έγινε στη Νίκαια της Βιθυνίας (Μ. Ασία) και στην οποία συμμετείχε, κατατρόπωσε τους Αρειανούς και αναδείχτηκε από τους λαμπρούς υπερασπιστές της Ορθόδοξης πίστης. Μάλιστα, όπως αναφέρει η παράδοση, αφού μίλησε για λίγο, κατόπιν έκανε το σημείο του Σταυρού και με το αριστερό χέρι, που κρατούσε ένα κεραμίδι, εις τύπον της Αγίας Τριάδος είπε:«εις το όνομα του Πατρός» και έκανε να φανεί προς τα επάνω απ᾿ το κεραμίδι φωτιά, διά της οποίας είχε ψηθεί αυτό.Όταν δε είπε: «και του Υιού», έρρευσε κάτω νερό, διά του οποίου ζυμώθηκε το χώμα του κεραμιδιού. Και όταν πρόσθεσε «και του Αγίου Πνεύματος», έδειξε μέσα στη χούφτα του μόνο το χώμα που απέμεινε. Στις 12 Δεκεμβρίου το 350 μ.Χ. απεβίωσε. Το λείψανο του αγίου πήγε στην Κωνσταντινούπολη, στον Ναό των Αγίων Αποστόλων, απ᾿ όπου, μετά την άλωση της Πόλης, κάποιος ιερέας του ναού αυτού, ονόματι Γεώργιος Καλοχαιρέτος, μαζί με άλλα ιερά λείψανα, μετέφερε το λείψανο του Αγίου στην Πάργα της Ηπείρου και από εκεί στην Κέρκυρα κατά το 1456 και στην οποία βρίσκεται μέχρι σήμερα και γιορτάζεται μεγαλοπρεπώς στον ομώνυμο Ιερό Ναό.

Ο Όσιος Ιωάννης (η Ιωακείμ) επίσκοπος Ζιχνών

Έζησε στα χρόνια των αυτοκρατόρων Ανδρόνικου Β´ Παλαιολόγου (1282-1328) και Ανδρόνικου Γ´ (1328-1341). Δυό χρόνων έμεινε ορφανός από γονείς και τον πήρε ο θείος του, μοναχός, ονόματι Ιωαννίκιος και τον ανέθρεψε σύμφωνα με τις επιταγές τούΕυαγγελίου. Όταν ήλθε σε κατάλληλη ηλικία, έγινε ιερέας και, λόγω της μεγάλης του αρετής, εκλέχτηκε επίσκοπος Ζιχνών. Όταν πέθανε ο θείος του, παραιτήθηκε από την επισκοπή και έμεινε στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου. Επεξέτεινε την Μονή αυτή, που βρισκόταν κοντά στο Μενοίκιο όρος της Ανατολικής Μακεδονίας, βορειανατολικά των Σερρών και έκτισε μεγαλοπρεπή Ναό στο όνομα του Βαπτιστή Ιωάννη. Εκεί θεάρεστα αφού έζησε και πρόσφερε πολλά στην περιοχή, απεβίωσε ειρηνικά την 12η Δεκεμβρίου 1333.

Μοιραστείτε το άρθρο:
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on skype
Share on print

Ένα κάθε μέρα

17 Οκτωβρίου 2021

Καλοί τρόποι

Μην ψάχνετε ποτέ σε ξένα πράγματα, τσέπες, συρτάρια κ.λπ. Μη δείχνετε περιέργεια για υποθέσεις τρίτων και μη ρωτάτε τι λένε, αν δείτε κάποιους να συζητούν.

Χαρούμενη συντροφιά - Παιδικό ένθετο του ΠτΝ – Οκτ. 2021- Ξεφύλλισέ το!

Γίνε και εσύ συνδρομητής !

Πρόσφατες αναρτήσεις

Το συναξάρι της ημέρας

Φιλικές Ιστοσελίδες