ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (21/3)

Σήμερα 21/3 εορτάζουν:

  • Άγιος Ιάκωβος ο Ομολογητής ο Επίσκοπος
  • Άγιος Θωμάς Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης
  • Όσιος Σεραπίων ο Σιδώνιος
  • Άγιοι Φιλήμων και Δομνίνος
  • Όσιος Βήρυλλος Επίσκοπος Κατάνης
  • Αγία Μαρία «ἡ ἐν Πέργῃ»
  • Όσιος Σεραφείμ
  • Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας

 

O Όσιος Ιάκωβος ο Ομολογητὴς ο Επίσκοπος

Ασκητής από νεαρή ηλικία ο Όσιος Ιάκωβος, διακρίθηκε για την καθαρή ζωή και την ολόψυχη προσήλωσή του στα διδάγματα και τις εντολές της πίστης. Αναδείχθηκε επίσκοπος στα χρόνια των εικονομάχων και διώχθηκε σκληρά, μέχρι του σημείου να στερηθεί ακόμα και αυτό το ψωμί. Αλλά όλη η στέρηση και η κακοπάθεια που υπέστη, δε λύγισε καθόλου το φρόνημά του. Έμεινε σταθερός μέχρι την τελευταία του πνοή, ενθυμούμενος τα λόγια του Αποστόλου των Εθνών: «Συ ούν κακοπάθησον ως καλός στρατιώτης Ιησού Χριστού». Συ, λοιπόν, κακοπάθησε σαν καλός στρατιώτης του Ιησού Χριστού.

 

Ο Άγιος Θωμάς Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

Πρόκειται για το Θωμά τον Α´ που διαδέχτηκε τον Πατριάρχη Κυριακό στις 23 Ιανουαρίου του 607. Ο Θωμάς αυτός χειροτονήθηκε διάκονος και προήχθη σε Σακελλάριο από τον προκάτοχο του Κυριακού, Ιωάννη το Νηστευτή. Η υπόληψη και η εκτίμηση του αγνού εκείνου άνδρα προς τον Θωμά, αποτελεί την καλύτερη μαρτυρία της ευσέβειας και της υπόλοιπης αρετής του. Ο Πατριάρχης Θωμάς Α´, έκτισε στο Πατριαρχείο, που ήταν κοντά στην αγία Σοφία, τον μέγα τρίκλινο, που από τ’ όνομά του ονομάστηκε «Θωμαίτης», και από κάτω του ήταν η βιβλιοθήκη του Πατριαρχείου. Στην αγνότητα και την φιλευσπλαχνία της προσωπικής του ζωής, πρόσθεσε την δόξα του αγωνιστή και ακοίμητου φύλακα της ορθόδοξης αλήθειας. Πέθανε δε την 20η Μαρτίου του 610 και κηδεύτηκε την 22α του ίδιου μήνα, ημέρα Κυριακή.

Ο Όσιος Σεραπίων ο Σιδώνιος

Καταγόταν από την Σιδώνα και έζησε κυρίως στην Αίγυπτο, όπου έλαμπε μεταξύ των ασκητών της. Αποδείχτηκε κορυφαίος στα έργα ελεημοσύνης. Δεν έδωσε μόνο όλα του τα υπάρχοντα, προκειμένου να αφιερωθεί στην ασκητική ζωή, αλλά και κατόπιν εξακολουθούσε την φιλάνθρωπη ζωή του με θαυμαστό τρόπο. Μοίραζε στους φτωχούς όσα ευσεβείς χριστιανοί του έδιναν για τον εαυτό του, η δε αγάπη του στους στερημένους τον ωθούσε σε υπερβολές. Το ενδιαφέρον του για την επέκταση του Ευαγγελίου, εκδηλώθηκε με σπάνιο τρόπο. Όταν τον έπιαναν οι ληστές για να τον πουλήσουν σαν δούλο, αυτός με την πειθώ που τον διέκρινε, έκανε τους ληστές δούλους Χριστού. Κάποτε όμως τον πούλησαν σε κάποιον Λακεδαιμόνιο πρόκριτο, που μαζί με την οικογένειά του πρέσβευε την αίρεση των Μανιχαίων. Στην αρχή ο αιρετικός ενέπαιξε τον Σεραπίωνα, ο οποίος όμως ανταπέδωσε μόνο υπομονή και γλυκύτητα. Μετά δυό χρόνια ο δούλος νίκησε τον κύριο, ο οποίος οικογενειακά προσήλθε στήνΟρθοδοξία. Έπειτα ο Σεραπίων πήγε στην Αθήνα, όπου κέρδισε πολλές ψυχές. Και από εκεί στη Ρώμη, όπου κατόρθωσε να φέρει στην εγκράτεια πολλούς κοιλιόδουλους. Τελικά όμως επέστρεψε στην αγαπημένη του έρημο και εκεί πέθανε ειρηνικά σε βαθιά γεράματα, αξιομίμητο παράδειγμα στους εκεί μοναχούς.

 

Μοιραστείτε το άρθρο:

Ένα κάθε μέρα

30 Ιουνίου 2022

«Ἀγαπητέ, μή μιμοῦ τό κακόν, ἀλλά τό ἀγαθόν». (Αγαπητέ, να μη μιμείσαι το κακό αλλά το καλό).

(Γ΄ Καθολ. Επιστ. Ιωάννου, στ. 11)

Χαρούμενη συντροφιά - Παιδικό ένθετο του ΠτΝ – Ιούν. 2021- Ξεφύλλισέ το!

Γίνε και εσύ συνδρομητής !

Πρόσφατες αναρτήσεις

Το συναξάρι της ημέρας

Φιλικές Ιστοσελίδες