ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (3/11)

Σήμερα 3/11 εορτάζουν:

  • Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου του Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρου και Ανάμνηση εγκαινίων του Ναού του στη Λύδδα της Ιόππης
  • Άγιοι Ακεψιμάς, Ιωσήφ και Αειθαλάς
  • Άγιος Γεώργιος ο νέος Ιερομάρτυρας, ο Νεαπολίτης

 

Ο Άγιος Αχαιμενίδης ο Ομολογητής

Νεαρός, από επίσημη Περσική οικογένεια, είχε πολύ πλούτο και κατείχε λαμπρά αξιώματα. Έζησε επί Θεοδοσίου του μικρού (410) βασιλιά του Βυζαντίου και Ισδιγέρδη, βασιλιά των Περσών. Δεν άργησε να προσέλθει στη χριστιανική πίστη, μόλις άκουσε την διδασκαλία της, και χρησιμοποίησε τον πλούτο του για την μικρή χριστιανική ποίμνη της Περσίας. Καταγγέλθηκε στο βασιλιά, αλλά δεν άκουσε τις συμβουλές του, ούτε πτοήθηκε στις απειλές του. Υποβλήθηκε λοιπόν σε βασανιστήρια, τα οποία υπέστη καρτερικά. Κατόπιν τον άφησαν ελεύθερο, με τον όρο να φύγει έξω από τα Περσικά όρια, φτωχός πλέον μετά την δήμευση της περιουσίας του (το 412 μ.Χ.). Ο Αχαιμενίδης έφυγε από την γη των πατέρων του, που ήταν μέσα στην τυραννία και την πλάνη, ευχαριστημένος όμως, διότι έμεινε πιστός στον ουράνιο Πατέρα και διότι του άρπαξαν μεν όλα τα χρήματα, αλλά δεν μπόρεσαν να του αρπάξουν τους θησαυρούς, που ο Χριστός δίνει στους πιστούς στρατιώτες του.

Ο Άγιος Γεώργιος ο νέος Ιερομάρτυρας, ο Νεαπολίτης

Ήταν ιερέας και καταγόταν από την Νεάπολη της Μικράς Ασίας, που τούρκικα λέγεται «Νεβ Σεχήρ». Διέπρεπε σαν εφημέριος στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στη Νεάπολη «εν αλήθεια και οσιότητι και δικαιοσύνη, πορευόμενος εν πάσαις ταίς εντολαίς και δικαιώμασι του Κυρίου άμεμπτος». Κατά το 1797 προσκλήθηκε από τους χριστιανούς του χωρίου Μαλακωτή να ιερουργήσει, αναπληρώνοντας τον εφημέριό τους, που τον καταδίωκαν οι Τούρκοι. Ο ιερέας Γεώργιος ευχαρίστως δέχτηκε και αναχώρησε για το χωριό. Ξαφνικά όμως, κοντά στη θέση «Κόμπια-Ντερέ», συνελήφθη από εξαγριωμένους βοσκούς Τούρκους, οι οποίοι τον λήστεψαν, τον βασάνισαν και τελικά τον αποκεφάλισαν. Αργότερα το 1924, το ιερό λείψανο του Αγίου μεταφέρθηκε στον Ναό του Αγίου Ευσταθίου στη Νέα Νεάπολη κοντά στη Νέα Ιωνία στην Αθήνα.

Μοιραστείτε το άρθρο:

Ένα κάθε μέρα

20 Ιουνίου 2024

Ζήστε απλά, αγαπάτε απλόχερα, νοιαστείτε για τις ανάγκες των άλλων

Άγιος Λουκάς Συμφερουπόλεως

Γίνε και εσύ συνδρομητής !

Πρόσφατες αναρτήσεις

Το συναξάρι της ημέρας

Φιλικές Ιστοσελίδες