Έχεις σύνδεσμο με την Παναγία;

Έχεις σύνδεσμο με την Παναγία;

25η Μαρτίου και η Εκκλησία μας εορτάζει τον Ευαγγελισμό της Κεχαριτωμένης Παναγίας. Ο αρχάγγελος Γαβριήλ καταφθάνει στο ταπεινό σπίτι της Ναζαρέτ και απευθύνει τον χαιρετισμό: «Χαίρε, Κεχαριτωμένη Μαρία». Χαίρε, εσύ που «βρήκες κοντά στον Θεό αθάνατη, υπέρλαμπρη, σωτήρια Χάρη. Χάρη που κανείς άνθρωπος δεν έλαβε ποτέ. Εσύ ξεπερνάς όλα τα δωρήματα που χάρισε ο Θεός στους ανθρώπους» (άγ. Σωφρόνιος, Πατριάρχης Ιεροσολύμων).

Η Παρθένος Μαρία είναι «το άνθος με τα όμορφα και ουράνια χρώματα, που συγκεντρώνει τη χάρη κάθε αρετής» (άγ. Ιωάννης Δαμασκηνός)∙ της αγνότητας, της ταπείνωσης, της πίστης, της υπακοής…

Με τι λόγια εγκωμιάζουν την Παναγία οι Άγιοι! Πόσο Την αγαπούν ως δική τους Μητέρα! Θα δούμε κάποια χαριτωμένα στιγμιότυπα από τη ζωή των Αγίων, που φανερώνουν αυτόν τον ζωντανό σύνδεσμο που μπορεί να έχει κάθε Χριστιανός με την Υπεραγία Θεοτόκο.

 

Ο άγιος Πορφύριος, όταν ήταν στο Άγιο Όρος, μικρός, κάτω από το μαξιλάρι του είχε μία μικρή εικόνα της Παναγίας. Κάθε πρωί και βράδυ την ασπαζόταν. Ήταν το καταφύγιό του σε οποιαδήποτε στιγμή. Και έλεγε: «Τι να σας πω… Καλύτερα από μάνα. Δεν ήθελα τίποτε άλλο. Τα είχα όλα…»*.

Καταφύγιο Την είχε και ο άγιος Νεκτάριος. Σε κάθε δύσκολη περίσταση της ζωής του, στον πόνο, στην αδικία, σε κάθε ανάγκη της Μονής του στην Αίγινα, σε Αυτήν κατέφευγε με εμπιστοσύνη στη Χάρη Της. «Ιδού, Παναγία μου», Της έλεγε, «τελείωσαν τα χρήματα. Εσύ το γνωρίζεις». Της μιλούσε με απλότητα αναφέροντας τα προβλήματά του. Κι η Παναγία ανταποκρινόταν στα αιτήματά του. Γι’ αυτό και ο Άγιος νιώθοντας πολύ μεγάλη ευγνωμοσύνη συνέθεσε πλήθος ύμνων στο «Θεοτοκάριό» του.

Ακόμη, ο άγιος Παΐσιος, όταν ήθελε να προσευχηθεί στην Παναγία, έκοβε λίγα λουλούδια έξω από την καλύβα του και τα πήγαινε στο εικόνισμά Της. «Πώς να πάω με άδεια χέρια να Την παρακαλέσω;», έλεγε με απλότητα.

Όλοι οι Άγιοι είχαν στενό σύνδεσμο με την Παναγία. Την αγαπούσαν και την ένιωθαν Μητέρα. Έτσι να Την αισθανόμαστε και εμείς, πνευματική Μητέρα. Με εμπιστοσύνη ας πέφτουμε στη στοργική αγκαλιά Της. Ας Της αναφέρουμε με απλότητα και ελπίδα καθετί που μας απασχολεί∙ προσωπικό, οικογενειακό, εθνικό θέμα.

Ας μην ξεχνάμε όμως να Της εκφράζουμε και την ευγνωμοσύνη μας για όλα όσα μας χάρισε με την Ενανθρώπηση του Υιού Της, διαβάζοντας τους Χαιρετισμούς Της, που τόσο Της αρέσουν, και ψάλλοντας ύμνους, όπως το «Ἄξιόν ἐστι…».

Μα πάνω από όλα, να Της δίνουμε χαρά πράττοντας το θέλημα του Υιού Της, μιμούμενοι τις αρετές Της.

Εκείνη είναι κοντά μας και μας καταλαβαίνει. Δακρύζει μαζί μας στις δυσκολίες και γλυκαίνει την ψυχή μας.

Ας καλλιεργήσουμε βαθιά τον σύνδεσμο με την Παναγία μας, για να Την έχουμε συνοδοιπόρο και προστάτη στον αγώνα μας.

 

Ελπίδα

 

* Ὁ Ἅγιος Πορφύριος  τιμᾶ τήν Παναγία (2016), ἔκδ. Μεταμόρφωσις τοῦ Σωτῆρος, Μήλεσι, σελ. 16.

 

ΠΗΓΗ

Αρχιμ. Πέτρου Χριστοδουλιά (1999), Η Παναγία, εκδ. «Ζωή», Αθήνα, σελ. 45, 49.

 

Περιοδικό «ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΙΚΗ», Μάρτιος 2023

Σχόλια:

Αφήστε μια απάντηση

Ένα κάθε μέρα

19 Απριλίου 2024

Πίστη

Του νου μας άστρα οι λογισμοί στο νου μας κυκλοφέρνουν,/ σβήνονται, ξαναφαίνονται, ψηλώνουν κι απογέρνουν./ Χαρά στον που κατάκορφα κορώνα τ’ ουρανού του/ ασάλευτο Άστρο Πολικό την πίστη έχει στο νου του.

(Γ. Δροσίνης)

Γίνε και εσύ συνδρομητής !

Πρόσφατες αναρτήσεις

Το συναξάρι της ημέρας

Φιλικές Ιστοσελίδες