Μιλφέιγ μέ σφολιάτα
Ὑλικά
- φύλλα σφολιάτας (θά χρειαστεῖ περίπου 1,5 φύλλο γιά ἕνα ταψί 35Χ25 ἑκ.)
- ζάχαρη ἄχνη
Κρέμα
- 1 λίτρο γάλα
- 3 κρόκους αὐγοῦ
- 100 γρ. κόρν φλάουρ
- 300 γρ.ζάχαρη
- 2 βανίλιες
- 3 κ.σ. βούτυρο
Γαρνίρισμα
- τριμμένη σφολιάτα μέ 2 κ.σ. ζάχαρη ἄχνη
Σαντιγί
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 100 γρ.γάλα ζαχαροῦχο
Ἐκτέλεση
- Ἀφήνουμε τό φύλλο σφολιάτας νά ξεπαγώσει καλά.
- Μετρᾶμε τήν ἐπιφάνεια τοῦ ταψιοῦ πού θά κάνουμε τό γλυκό καί κόβουμε τή σφολιάτα νά ἐφαρμόζει στό ταψί μας. Ὑπολογίζουμε δύο φύλλα-στρώσεις γιά τό γλυκό καί ἕνα κομμάτι γιά τό γαρνίρισμα. (Μετά τό ψήσιμο δέν θά κόβεται σωστά).
- Ἁπλώνουμε λαδόκολλα σέ ἕνα ἄλλο ταψάκι καί βάζουμε τά κομμάτια τῆς σφολιάτας. Μέ ἕνα μαχαίρι τρυπᾶμε τή σφολιάτα σέ πολλά σημεῖα, γιά νά μή φουσκώσει στό ψήσιμο.Πασπαλίζουμε μέ μπόλικη ζάχαρη ἄχνη, πατᾶμε, νά πιάσει ἡ ἄχνη καλά στό φύλλο, καί ψήνουμε στούς 170 βαθμούς στίς πάνω-κάτω ἀντιστάσεις, μέχρι νά πάρει χρῶμα.Βγάζουμε τή σφολιάτα καί τήν ἀφήνουμε νά κρυώσει.
- Σέ μία κατσαρόλα βάζουμε τή ζάχαρη καί τούς κρόκους καί μέ ἕνα σύρμα χτυπᾶμε καλά νά ἀσπρίσουν. Ρίχνουμε καί τό κόρν φλάουρ καί ἀνακατεύουμε καλά μέ τό σύρμα, νά ἐνσωματωθεῖ. Προσθέτουμε τό κρύο γάλα, τίς βανίλιες, ἀνακατεύουμε καλά καί βάζουμε τό μεῖγμα νά βράσει. Συνεχίζουμε νά ἀνακατεύουμε, μέχρι νά δέσει ἡ κρέμα. Κατεβάζουμε ἀπό τή φωτιά καί ρίχνουμε τό βούτυρο. Ἀφήνουμε στήν ἄκρη νά κρυώσει καί σκεπάζουμε τήν ἐπιφάνεια τῆς κρέμας μέ μεμβράνη.
- Χτυπᾶμε τήν κρέμα γάλακτος νά γίνει σφιχτή σαντιγί καί στό τέλος ρίχνουμε τό ζαχαροῦχο καί χτυπᾶμε καλά.
- Κρατᾶμε στήν ἄκρη τό 1/3 τῆς σαντιγί καί τήν ὑπόλοιπη τήν ἀνακατεύουμε μέ τήν κρύα κρέμα. Χτυπᾶμε καλά τήν κρέμα νά ἀφρατέψει, πρίν ρίξουμε τή σαντιγί.
- Ἁπλώνουμε τό ἕνα ψημένο φύλλο σφολιάτας στό ταψί καί ρίχνουμε τή μισή κρέμα ἀπό πάνω, ἁπλώνοντας ὁμοιόμορφα νά πάει παντοῦ. Ἀπό πάνω βάζουμε τό ἄλλο φύλλο καί ἁπλώνουμε τήν ὑπόλοιπη κρέμα. Τέλος στρώνουμε τή σαντιγί. Ἀφήνουμε τό γλυκό στό ψυγεῖο γιά λίγες ὧρες νά σφίξει.
- Πρίν τό σερβίρουμε, τρίβουμε τό φύλλο σφολιάτας πού ἀπέμεινε καί πασπαλίζουμε τήν ἐπιφάνεια μέ τριμμένη σφολιάτα καί μέ ἄχνη.
Θεοδ. Οἰκον.
Περιοδικό «ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΙΚΗ», Ιανουάριος 2025