Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Τι να κάνω με την οικογένεια που έχω;
Μία ειλικρινής συζήτηση για την οικογένεια με έναν πνευματικό πατέρα που καθημερινά συζητά και δέχεται για εξομολόγηση πολλούς εφήβους και νέους.
ΠτΝ: Έχω μεγαλώσει. Ποια πράγματα να συζητώ πλέον με τους γονείς μου;
Μπορείς να συζητάς ελεύθερα για εκείνα που νιώθεις άνετα να τους πείς. Για κάθε έφηβο τα θέματα είναι διαφορετικά, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του.
Βασικά θέματα είναι οι σχέσεις με τους συμμαθητές σου, περιστατικά που σε κούρασαν ή σε ενοχλούν. Ακόμη πως να αντιμετωπίζεις την απόρριψη, την αδικία, την περιφρόνηση των άλλων. Και πως να γίνεις παράγοντας ενότητας και στήριξης στην τάξη σου.
ΠτΝ: Πόσο καθορίζει η οικογένειά μου τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά μου;
Οι χαρακτήρες και οι συμπεριφορές των γονέων επιδρούν στην ψυχή και στη συμπεριφορά των παιδιών. Όμως, ο άνθρωπος είναι ελεύθερος. Το τελικό ναί ή όχι το έχει αποκλειστικά ο ίδιος. Έχουμε παιδιά που μεγάλωσαν σε δύσκολα περιβάλλοντα και όμως δημιούργησαν μία προσωπικότητα θαυμαστή.
ΠτΝ: Πως μπορώ να αντιμετωπίσω τη δυσαρέσκεια και την γκρίνια μέσα στο σπίτι;
Είναι πολύ εύκολο! Στην αρχή χρειάζεται προσοχή στις ώρες της έντασης, να μην αυξήσεις την γκρίνια με άκριτη παρέμβαση. Μείνε λίγο σιωπηλός. Προσευχήσου. Και ύστερα, δοκίμασε να αλλάξεις συζήτηση ξαλαφρώνοντας τη βαριά ατμόσφαιρα με κάποιο χαρούμενο αστείο. Γενικά, προσπάθησε να είσαι «έξω καρδιά».
ΠτΝ: Θέλω να είμαι ελεύθερος. Πως θα εξασφαλίσω την ελευθερία μου, όταν υπάρχουν πιέσεις στην οικογένεια;
Όλοι ποθούμε την ελευθερία μας. Χρειάζεται όμως διαύγεια πνεύματος, για να διακρίνουμε σωστά τις συμπεριφορές των γονέων μας. Ενδέχεται να τους παρεξηγείς ως πιεστικούς, ενώ στην πραγματικότητα απλώς σε συμβουλεύουν με επιχειρήματα και αγάπη.
Εάν όμως οι πιέσεις είναι αληθινές, χρειάζεται με ευγένεια και ταπείνωση να συζητάς ήρεμα μαζί τους. Όταν μέσα σου είσαι ελεύθερος από αδυναμίες και πάθη, μη φοβάσαι. Την ελευθερία δεν την στερούν οι εξωτερικές πιέσεις, εφόσον κυριαρχεί στην καρδιά σου το θέλημα του Θεού.
ΠτΝ: Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η οικογένειά μου στη σχέση μου με τον Θεό;
Όταν οι γονείς πιστεύουν στον Θεό και ζούν με συνέπεια και χαρά όσα διδάσκει το Ευαγγέλιο, μεταδίδουν στα παιδιά τους αυθόρμητα και πειστικά την ομορφιά της πίστης. Αντίθετα, οι γονείς που δεν πιστεύουν ή ζούν τυπικά τη χριστιανική ζωή μεταδίδουν μία χαλαρότητα πίστης ή άρνηση του Θεού. Πάντως, η σχέση του κάθε ανθρώπου με τον Θεό είναι προσωπική, και την απολαμβάνει ο καθένας ελεύθερα. Στην εφηβεία βλέπουμε πολλά παιδιά να διατηρούν μία μυστική σχέση πίστης και αγάπης με τον Θεό, ανεξάρτητα από τον βαθμό ευσεβείας των γονέων τους.
ΠτΝ: Τρία πολύτιμα πράγματα, που θα με συμβουλεύατε να κάνω μαζί με την οικογένειά μου…
• Να συζητάς με τους γονείς σου.
• Να τρως στο τραπέζι μαζί τους.
• Να πηγαίνετε μαζί στην εκκλησία και στη θεία Λειτουργία. Να επισκέπτεστε και προσκυνήματα τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο.
Γενικότερα, για καλύτερες σχέσεις στην οικογένεια, χρειάζονται τα εξής: Πρώτον, κλίμα αγάπης και αλληλοκατανόησης, με εκζήτηση συγγνώμης σε περίπτωση σφαλμάτων. Δεύτερον, να εξομολογούνται όλοι με ειλικρίνεια σε έμπειρο πνευματικό πατέρα· και τρίτον, να ζούν την εκκλησιαστική ζωή, για να απλώνεται η ειρήνη.
Ευχαριστούμε πολύ! Οι ευχές σας να στηρίζουν τις οικογένειές μας!
Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
«ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΙΚΗ», MAΪΟΣ 2024