Χmas…

Χmas

Χρωματιστά χαρτόνια, χρυσοί κι ασημένιοι μαρκαδόροι, χρυσόσκονη, μα κυρίως η έμπνευση και το μεράκι καλλιτέχνησαν τις χριστουγεννιάτικες κάρτες που θα πρόσφεραν στους καθηγητές τους μετά τη χριστουγεννιάτικη γιορτή οι μαθητές του Λυκείου.

«Υπέροχες, πρωτότυπες… εντυπωσιακές», επανελάμβανε, καθώς τις παρατηρούσε προσεκτικά μία μία ο κ. Πέτρου, ο θεολόγος και υπεύθυνος για τη γιορτή. Κάποια στιγμή όμως το πρόσωπό του συννέφιασε: «Αυτή είναι για μένα», είπε και ξεχώρισε την κάπως αινιγματική κάρτα, που δεν θα ήθελε να φτάσει σε κάποιο συνάδελφό του.

Σε κυπαρισσί χαρτόνι πάμπολλα μικρούτσικα χρυσά αστεράκια, τοποθετημένα με τάξη κι ακρίβεια το ένα δίπλα στ’ άλλο, σχημάτιζαν μια μόνο λέξη: Χmas.

Ήξερε πως η λέξη είναι συντομογραφία της αγγλικής Christmas, που σημαίνει Χριστούγεννα. Την επινόησαν όσοι θέλουν να μην υπάρχει Χριστός στη ζωή τους, κι ούτε το όνομά Του να αρθρώνει το στόμα τους ή να βλέπουν τα μάτια τους. Τον πολεμούν, αφού «χωρίς Θεό όλα επιτρέπονται», ή και Τον φοβούνται, γιατί τα έργα τους είναι πονηρά.

Ήξερε όμως και κάτι άλλο. Το αρχικό Χ σ’ αυτή τη λέξη δεν το διαβάζουν όλοι σαν σύμβολο της λέξης Χριστός, αλλά και σαν μαθηματικό σύμβολο του άγνωστου αριθμού που ψάχνουμε να βρούμε.

Κοίταζε τη χριστουγεννιάτικη κάρτα ο κ. Πέτρου προβληματισμένος.

–Τα Χριστούγεννα λοιπόν είναι για κάποιον μαθητή του –ή μήπως και για περισσότερους– μια γιορτή για Έναν ανεπιθύμητο ή για κάποιον άγνωστο Χ; Γιατί;

Παραμονές των Χριστουγέννων κάθε χρονιά, διδάσκει απλά στα παιδιά πως ο Υιός του Θεού έγινε άνθρωπος, και τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της Ενανθρώπησης. Ο Θεάνθρωπος Κύριος Ιησούς Χριστός από το ύψος του μεγαλείου Του επισκέφθηκε τη γη μας, για να μας συναντήσει, να μας αποκαλύψει τον Θεό Πατέρα και να μας ενώσει μαζί Του και μεταξύ μας στην Αγία Του Εκκλησία. Με τον λόγο και το παράδειγμά Του μώς χάραξε τον δρόμο της πραγματικής ζωής, για την οποία δημιουργηθήκαμε. Αυτή η ζωή, η αιώνια, είναι το να γνωρίζουμε οι άνθρωποι συνεχώς, όλο και περισσότερο, τον Ένα και μόνο αληθινό Θεό.

–Μα ποιος μπορεί να γνωρίσει τον Θεό; ρωτάνε συχνά τα παιδιά.

–Όποιος ζει τη Χάρη των ιερών Μυστηρίων, προσεύχεται, μελετά τον λόγο του Θεού κι αγωνίζεται να τον εφαρμόζει. Σ’ εκείνον ο Χριστός έρχεται και κατοικεί μέσα του μαζί με τον Πατέρα, όπως ο Ίδιος το υποσχέθηκε (Ιω. ιδ´ 23).

–Και ποιος μπορεί να εφαρμόζει σήμερα τις εντολές του Θεού;

–Όποιος Τον πιστεύει και Τον εμπιστεύεται και νιώθει πως δεν είναι παρά οι συμβουλές της αγάπης Του, που δεν θα του κάνουν τη ζωή δύσκολη αλλά ωραία.

Περιεργάστηκε πάλι τη χριστουγεννιάτικη κάρτα των μαθητών του ο καθηγητής.

Χmas έγραφε απ’ έξω… Τίποτε άλλο.

Την άνοιξε κι έγραψε μέσα τα λόγια ενός Αγίου:

«Σε αγαπώ, Θεέ μου, και γι’ αυτό, θέλω να Σε γνωρίσω καλύτερα.

Γιατί, όσο πιο πολύ Σε γνωρίζω, τόσο πιο πολύ Σε αγαπώ.

(ιερός Αυγουστίνος)

Και συνέχισε…

«Αγάπη που Σε ψάλλουν οι ουρανοί,

έλα να γεννηθείς μέσ’ στην καρδιά μας».

Κύριε, όσο πιο πολύ Σε αγαπούμε, τόσο πιο πολύ Σε γνωρίζουμε.

 

Νεκταρία

 

«ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΙΚΗ», Δεκέμβριος 2023

Μοιραστείτε το άρθρο:
Σχόλια:

Αφήστε μια απάντηση

Ένα κάθε μέρα

23 Ιουλίου 2024

Ταπείνωση

«Για να φθάσει κανείς στην αγιότητα, η οδός είναι: πρώτον η ταπείνωση, δεύτερον η ταπείνωση, τρίτον η ταπείνωση».

ιερός Αυγουστίνος

Γίνε και εσύ συνδρομητής !

Πρόσφατες αναρτήσεις

Το συναξάρι της ημέρας

Φιλικές Ιστοσελίδες