Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος
Γεννήθηκε το 328 μ.Χ. στη Ναζιανζό της Καππαδο-κίας από ειδωλολάτρες γονείς, που σύντομα έγιναν Χριστιανοί. Μάλιστα ο πατέρας του έγινε Επίσκοπος στη Ναζιανζό. Εκείνος τον χειροτόνησε αργότερα πρεσβύτερο, για να τον βοηθά στο έργο του.
Σπούδασε πολλές επιστήμες. Μάλιστα στην Αθήνα του πρόσφεραν έδρα καθηγητή, λόγω του κύρους που είχε ανάμεσα στους συμφοιτητές του, την οποία όμως δεν δέχτηκε. Χειροτονήθηκε Επίσκοπος στη Ναζιανζό.
Ο Θεός οδήγησε τα βήματά του στην Κωνσταντινούπολη, όπου έγινε και Πατριάρχης, όταν γινόταν η Β΄ Οικουμενική Σύνοδος. Υπερασπίστηκε με μαχητικότητα τη θεότητα του Αγίου Πνεύματος εκφωνώντας τους πέντε θεολογικούς λόγους του, γι’ αυτό και η Εκκλησία τον ονόμασε Θεολόγο.
Όταν κατάλαβε ότι κινδύνευε η ειρήνη στην Εκκλησία εξαιτίας κάποιων που αμφισβήτησαν την εκλογή του, παραιτήθηκε από το μεγάλο αξίωμα και αποσύρθηκε στην Αριανζό της Καππαδοκίας.
Μας έχει αφήσει ένα πλούσιο συγγραφικό έργο και 18.000 στίχους, καθώς ήταν και ταλαντούχος ποιητής. Έφυγε για τον ουρανό ειρηνικά το 390.
Περιοδικό «ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΙΚΗ», Ιανουάριος 2026




