ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (12/3)

Σήμερα 12/3 εορτάζουν:

  • Όσιος Θεοφάνης ο Ομολογητής της Συγριανής
  • Όσιος Γρηγόριος ο Α’ Διάλογος Πάπας Ρώμης
  • Άγιοι Εννέα Μάρτυρες
  • Δίκαιος Φινεές
  • Όσιος Συμεών ο Ευλαβής
  • Άγιος Λαυρέντιος
  • Προφήτης Ααρών
  • Άγιος Δημήτριος βασιλεύς της Γεωργίας

Ο Όσιος Θεοφάνης ο Ομολογητής της Συγριανής

Ο γνωστός χρονογράφος και ευθαρσής Ομολογητής, γεννήθηκε το 760 μ.Χ. Τον πατέρα του έλεγαν Ισαάκ και την μητέρα του Θεοδότη. Σε ηλικία οκτώ ετών έμεινε ορφανός από πατέρα, αλλά η μητέρα του κατόρθωσε να τον μορφώσει καλά και να τον παντρέψει σε νεαρή ηλικία, με ενάρετη και πλούσια κόρη, την Μεγαλώ, την έπειτα μοναχή και μετονομασθείσα Ειρήνη. Ο Θεοφάνης όμως, είχε μοναχική κλίση και έτσι ο γάμος διαλύθηκε. Και η μεν σύζυγός του με την θέλησή της κλείστηκε στη γυναικεία μονή της νήσου του Πρίγκηπος, και αυτός σ’ ένα μοναστήρι κοντά στο βουνό της Συγριανής, το Πολίχνιο. Από την μονή αυτή, προσεκλήθη μαζί με άλλους ηγουμένους στη Ζ´ Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια, όπου και διέπρεψε. Όταν επέστρεψε, εγκατέστησε ηγούμενο το μοναχό Στρατήγιο και αποχώρησε στην απέναντι νήσο Κολώνυμο. Εκεί ίδρυσε νέα μεγάλη μονή και επί έξι χρόνια καλλιγραφούσε και συνέγραψε. Η υγεία του όμως, προσβλήθηκε από οξεία λιθίαση. Και επειδή δε συμμερίστηκε τις αιρετικές ιδέες των εικονομάχων Λέοντα του Αρμενίου και Ιωάννου του πατριάρχου, εξορίσθηκε στη Σαμοθράκη όπου μετά 23 ημέρες πέθανε (815 η κατ’ άλλους το 818). Αργότερα οι μαθητές του, μετακόμισαν τα λείψανά του στη μονή του (822).

Ο Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος

Ήταν από την Παφλαγονία και έζησε τον 10ο αιώνα. Οι γονείς του Βασίλειος και Θεοφανώ, φρόντισαν για την καλή του εκπαίδευση, τις δε σπουδές του συμπλήρωσε στην Κωνσταντινούπολη με την κηδεμονία ισχυρού θείου του στην Αυλή. Με την επιμονή του θείου του, μπήκε και αυτός στην Αυλή. Όταν όμως πέθανε ο θείος του, άφησε την Αυλή του Παλατιού και ζήτησε να εισαχθεί στην περίφημη Μονή του Στουδίου. Δεν τον δέχτηκαν λόγω του νεαρού της ηλικίας του. Αργότερα όμως τον δέχτηκαν. Εκεί μαθήτευσε κοντά στον ομώνυμο προίσταμενό του Συμεών, με τις οδηγίες του οποίου ευδοκιμούσε στις θεολογικές μελέτες και στην πνευματική ζωή. Συναντάμε κατόπιν τον Συμεών στη Μονή του αγίου Μάμαντα, όπου πήρε το μοναχικό σχήμα και στη συνέχεια έγινε ηγούμενός της. Επειδή όμως θέλησε να επιβάλει τους μοναστικούς κανόνες του Μεγάλου Βασιλείου, συνάντησε ζωηρή αντίδραση και παραιτήθηκε. Ασχολήθηκε αποκλειστικά με θεολογικές μελέτες και συγγραφές. Κατηγορήθηκε από τον Μητροπολίτη Νικομήδειας Στέφανο ότι, γιόρταζε από μόνος του σαν επίσημο Άγιο τον γέροντά του Συμεών και η περιπέτεια αυτή του κόστισε έξι χρόνια ταλαιπωρίες. Τελικά, διατάχθηκε να πάει σ’ ένα μοναχικό παρεκκλήσι της αγίας Μαρίνας, στην Ασιατική όχθη της Προποντίδας, όπου και πέθανε σε γεροντική ηλικία (κατά το 1020). Από τις συγγραφές του σώζονται 92 λόγοι, 282 πρακτικά και θεολογικά κεφάλαια, καθώς και θρησκευτικά ποιήματα. Για την θεολογική του δεινότητα ονομάστηκε Νέος Θεολόγος.

Μοιραστείτε το άρθρο:

Ένα κάθε μέρα

16 Μαρτίου 2025

«Οὐρανός πολύφωτος ἡ Ἐκκλησία ἀνεδείχθη ἅπαντας φωταγωγοῦσα τούς πιστούς...» / Η Εκκλησία αναδείχθηκε ουρανός πολύφωτος, που με το φως της φωτίζει τη ζωή όλων των πιστών.

Γίνε και εσύ συνδρομητής !

Πρόσφατες αναρτήσεις

Το συναξάρι της ημέρας

Φιλικές Ιστοσελίδες

Ένα κάθε μέρα

16 Μαρτίου 2025

«Οὐρανός πολύφωτος ἡ Ἐκκλησία ἀνεδείχθη ἅπαντας φωταγωγοῦσα τούς πιστούς...» / Η Εκκλησία αναδείχθηκε ουρανός πολύφωτος, που με το φως της φωτίζει τη ζωή όλων των πιστών.

Γίνε και εσύ συνδρομητής !

Πρόσφατες αναρτήσεις

Το συναξάρι της ημέρας

Φιλικές Ιστοσελίδες