ΠΑΝΑΓΙΑ, Η ΣΚΕΠΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ-ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ

ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ

28 Ὀκτωβρίου 2024 |Τῆς Ἁγίας Σκέπης τῆς Θεοτόκου | Λουκ. ι΄ 38-42, ια΄ 27-28

ΠΑΝΑΓΙΑ, Η ΣΚΕΠΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

28η Οκτωβρίου! Ημέρα εθνικής μνήμης των ηρωικών γεγονότων του Ελληνοιταλικού πολέμου και της θαυμαστής προστασίας της Παναγίας μας σε εκείνες τις εξαιρετικά κρίσιμες περιστάσεις για την Πατρίδα μας.
Το ευαγγελικό ανάγνωσμα που διαβάζεται σε όλες τις εορτές της Παναγίας και στην εορτή της αγίας Σκέπης Της, είναι από το κατά Λουκάν ιερό Ευαγγέλιο. Ο Κύριός μας βρίσκεται στο σπίτι του Λαζάρου και Τον υποδέχονται οι δύο αδερφές Μάρθα και Μαρία. Η Μαρία κάθεται κοντά στον Κύριο και συγκεντρώνει την προσοχή της σε όσα έχει να ακούσει από Αυτόν. Την ίδια ώρα η Μάρθα ασχολείται εντατικά με τη φιλοξενία. Φροντίζει να Τον περιποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο.
Δύο γυναίκες, δύο διαφορετικοί κόσμοι, και οι δύο καλοί και ευλογημένοι. Όμως, η εργασία είναι πολλή και η Μάρθα θέλει βοήθεια. Την ενοχλεί φαίνεται το γεγονός ότι παλεύει μόνη της, ενώ την ίδια ώρα η αδελφή της ακούει το λόγια του Κυρίου. Η Μάρθα καταφεύγει στον Κύριο, για να ζητήσει τη βοήθεια της αδερφής της. Τα κριτήρια όμως του Κυρίου είναι διαφορετικά. Ακούει το παράπονο, αλλά δεν δικαιώνει τη Μάρθα, μάλλον την επιπλήττει. «Μάρθα, κουράζεσαι και βασανίζεσαι για πολλά, ένα μόνο πράγμα όμως είναι αναγκαίο, η φροντίδα για την πνευματική σου ωφέλεια. Η Μαρία διάλεξε την αγαθή μερίδα και αυτό δεν θα της το αφαιρέσει ποτέ κανείς» (Λουκ. ι΄ 41-42).
Το ευαγγελικό ανάγνωσμα τελειώνει με μια χαριτωμένη και διδακτική σκηνή. Όταν ο Κύριος ολοκλήρωσε τη διδασκαλία Του, μια απλή γυναίκα του λαού ενθουσιασμένη απ’ όσα άκουσε, είπε προς τον Κύριο: «Μακαρία η κοιλία η βαστάσασά σε…». Ευτυχισμένη είναι η γυναίκα που Σε γέννησε και Σε ανέθρεψε. Ναί, απάντησε ο Κύριος, αλλά μην ξεχνάτε ότι μακάριοι είναι και εκείνοι που ακούνε τον λόγο του Θεού και τον εφαρμόζουν στη ζωή τους!
❖ ❖ ❖
«Μακαρία η κοιλία η βαστάσασά σε…». Και πράγματι η Παναγία μας ήταν αυτή που βάστασε τον Κύριο και Δημιουργό του σύμπαντος. Η πιο ευλογημένη γυναίκα όλων των αιώνων, η μόνη άξια για να γίνει Μητέρα του Θεού. Γι’ αυτό έλαβε το προνόμιο από τον Κύριο να μην είναι μόνο δική Του Μητέρα, αλλά και όλων των πιστών.
Έτσι ανοίγει η Παναγία μας την αγκαλιά Της και με απέραντη αγάπη μας προστατεύει και μας σκεπάζει από αναρίθμητους κινδύνους και πειρασμούς. Σκεπάζει τον καθένα ξεχωριστά και την Πατρίδα μας ολόκληρη, όπως και τότε κατά τον ηρωικό πόλεμο του 1940.
Μας βαστάζει και μας προστατεύει, εφόσον και μείς καταφεύγουμε κοντά Της. Εφόσον και μείς αγαπούμε τον Υιό Της. Εφόσον υπακούουμε πιστά στο θέλημά Του και τηρούμε τις άγιες εντολές Του στη ζωή μας.
Τότε είναι βέβαιο ότι και ως άτομα και ως Έθνος θα έχουμε τη διαρκή προστασία Της στη ζωή μας, και Εκείνη κατά την ημέρα της Κρίσεως, όπως και εδώ στη γη μας προστατεύει, έτσι και τότε θα μας υπερασπιστεί ενώπιον του Υιού Της.

Ανοίγει η Παναγία μας την αγκαλιά Της

και μας προστατεύει

και μας σκεπάζει

από αναρίθμητους κινδύνους και πειρασμούς.

Περιοδικό «ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΙΚΗ», Οκτώβριος 2024

Σχόλια:

Αφήστε μια απάντηση

Ένα κάθε μέρα

16 Οκτωβρίου 2024

Μας βλέπει ο Θεός!

Όταν θέλουμε να κάνουμε καμιά αμαρτία, να στοχαζόμαστε ότι ο Θεός είναι πανταχού παρών και μας βλέπει.

Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός

Γίνε και εσύ συνδρομητής !

Πρόσφατες αναρτήσεις

Το συναξάρι της ημέρας

Φιλικές Ιστοσελίδες