ΣΥΝΤΑΓΗ – Κουραμπιέδες

Κουραμπιέδες
Υλικά για 70 περίπου κουραμπιέδες
– 1 κιλό βούτυρο
– 2 φλιτζάνια ζάχαρη, χοντρή κρυσταλλική
– 4 αυγά
– 1 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
– 1 κουταλάκι κοφτό σόδα
– 2-3 φλιτζάνια αμύγδαλα
ξεφλουδισμένα, καβουρδισμένα, τριμμένα
– 5 βανίλιες
– αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο πάρει (περίπου 1200 γρ.)
– 1 κουταλάκι μπέικιν, που το ρίχνουμε στο αλεύρι
– ανθόνερο
– 1 κιλό περίπου ζάχαρη άχνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ, μέχρι να ασπρίσει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τους κρόκους έναν έναν και συνεχίζουμε το χτύπημα. Στο κονιάκ διαλύουμε τη σόδα και τα ρίχνουμε στο μείγμα, καθώς και τις βανίλιες και τα τριμμένα αμύγδαλα.
Σε μια άλλη λεκάνη χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών και τα κάνουμε μαρέγκα. Ρίχνουμε τη μαρέγκα στο παραπάνω μείγμα εναλλάξ με αλεύρι (στο οποίο αλεύρι έχουμε ρίξει και το μπέικιν) ανακατεύοντας απαλά με το χέρι, για να μην κόψει η μαρέγκα. Προσθέτουμε αλεύρι, όσο πάρει, και ζυμώνουμε. Η ζύμη πρέπει να γίνει τόσο σφιχτή, ώστε να πλάθεται εύκολα και να μη σκορπίζει.
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες και τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC, μέχρι να ροδίσουν καλά. Ραντίζουμε με ανθόνερο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Καλή επιτυχία!
Περιοδικό «ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΙΚΗ», Δεκέμβριος 2025
Σχόλια:

Αφήστε μια απάντηση

Ένα κάθε μέρα

8 Δεκεμβρίου 2025

«Μή νικῷ ὑπό τοῦ κακοῦ, ἀλλά νίκα ἐν τῷ ἀγαθῷ τό κακόν». / Να μη νικιέσαι από το κακό, αλλά να νικάς με το καλό το κακό.

(Απόστολος Παύλος)

Γίνε και εσύ συνδρομητής !

Πρόσφατες αναρτήσεις

Το συναξάρι της ημέρας

Φιλικές Ιστοσελίδες