ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (5/10)

Σήμερα 5/10 εορτάζουν:

  • Αγία Χαριτίνη
  • Οσία Μεθοδία της Κιμώλου
  • Άγιος Ερμογένης ο Ιερομάρτυρας ο Θαυματουργός
  • Αγία Μαμέλχθα
  • Ανάμνηση Οπτασίας Κοσμά μοναχού
  • Όσιος Ευδόκιμος ο Βατοπεδινός ο νεοφανής
  • Άγιος Ιωάννης επίσκοπος Ευχαΐτων «ο Μαυρόπους»
  • Σύναξη των Ιεραρχών της Μόσχας
  • Άγιος Βαρλαάμ του Σικίζσκ ο ερημίτης

 

Η Αγία Χαριτίνη

Ήταν δούλη σε κάποιο πλούσιο σπιτικό και ο αφέντης της ονομαζόταν Κλαύδιος. Όταν ο βασιλιάς Δομέτιος (290μ.Χ.) έμαθε ότι ήταν χριστιανή, διέταξε τον κύριό της να στείλει τη Χαριτίνη να την εξετάσει ο ίδιος. Ο Κλαύδιος λυπήθηκε τόσο πολύ, ώστε φόρεσε τρίχινο φόρεμα, όπως συνήθιζαν τότε, και θρηνούσε. Η Χαριτίνη τον παρηγορούσε και του έλεγε ότι δεν πρέπει να λυπάται, αλλά να χαίρεται. Διότι και αν ακόμα πεθάνει, θα αξιωθεί να προσφέρει τον εαυτό της «θυσίαν δεκτήν, ευάρεστον τω Θεώ», δηλαδή, θυσία που δέχεται και ευχαριστείται μ΄ αυτήν ο Θεός. Ο δε Κλαύδιος της είπε να τον θυμηθεί όταν πάει κοντά στον επουράνιο Βασιλέα. Όταν λοιπόν την έφεραν μπροστά στο βασιλιά Δομέτιο, ομολόγησε με θάρρος το Χριστό. Τότε αυτός έδωσε διαταγή και της ξύρισαν το κεφάλι. Αλλά διά θαύματος, αμέσως το κεφάλι της ξαναγέμισε μαλλιά. Έπειτα βάζουν το κεφάλι της σε κάρβουνα αναμμένα και χύνουν από πάνω ξύδι. Κατόπιν καίνε τα πλευρά της με αναμμένες λαμπάδες, και με μία πέτρα στο λαιμό την ρίχνουν στη θάλασσα. Αλλά και πάλι ο Θεός την έσωσε. Τότε διατάχθηκε να πάει σε πορνείο. Η Χαριτίνη, όμως, προσευχήθηκε, και η αγνή ψυχή της παραδόθηκε πλέον στο ζωοδότη Θεό.

Η Αγία Μαμελχθά

Φανατική ειδωλολάτρισσα ήταν στην αρχή η Μαμελχθά, και μάλιστα ιέρεια, και αντιμαχόταν την αδελφή της, που νωρίτερα διαφωτίστηκε και είχε γίνει χριστιανή. Αλλ΄ η καρδιά της εμπνεόταν από ευγενή αισθήματα, προτέρημα, που κατά τη χριστιανική διδασκαλία, φέρνει προς τον άνθρωπο αργά η γρήγορα το έλεος του Θεού. Έτσι έφτασε ο καιρός, που η Μαμελχθά, Περσίδα στην καταγωγή, αναγνώρισε ότι έπρεπε και αυτή να γίνει χριστιανή, όπως πιο μπροστά είχε κάνει και η αδελφή της. Κατηχήθηκε λοιπόν τις αλήθειες της χριστιανικής πίστης και κατόπιν βαπτίστηκε. Αλλ΄ οι ειδωλολάτρες, μόλις πληροφορήθηκαν το γεγονός, εξεμάνησαν. Το να ελκύσουν οι χριστιανοί μία ιέρεια δική τους, φάνηκε σ΄ αυτούς σαν προσβολή αβάσταχτη, σαν όνειδος, που δεν μπορούσαν με τίποτα να ανεχθούν. Έτσι λοιπόν λυσσασμένος ειδωλολατρικός όχλος, όρμησε και άρπαξε την Μαμελχθά μέσα από το σπίτι της, την έριξε με την βία σ΄ ένα βαθύ λάκκο, όπου και την σκότωσε με σφοδρό λιθοβολισμό. Κατόπιν ευσεβείς χριστιανοί, παρέλαβαν το λείψανό της και το έθαψαν με μεγάλη ευλάβεια και τιμή.

Η Οσία Μεθοδία της Κιμώλου

Γεννήθηκε στο νησί Κίμωλος στις 10 Νοεμβρίου 1865, από γονείς ευσεβείς. Ο πατέρας της ονομαζόταν Ιάκωβος Σάρδης και η μητέρα της Μαρία. Είχαν τρεις γιούς και πέντε θυγατέρες, από τις οποίες η δεύτερη ήταν η Ειρήνη, η μετέπειτα Μεθοδία. Η Αγία από μικρή είχε κλίση προς τα θεία και πάντα σύχναζε στην Εκκλησία. Όταν ήλθε σε κατάλληλη ηλικία, για να μη λυπήσει τους γονείς της, παντρεύτηκε έναν ναυτικό στο επάγγελμα. Αν και παντρεμένη, ο ζήλος της προς την εκκλησία παρέμεινε αμείωτος. Κάποτε όμως ο άντρας της, σε κάποιο του ταξίδι, ναυάγησε κοντά στη Μικρά Ασία και δεν ξαναγύρισε στην Κίμωλο. Τότε η Ειρήνη έγινε μοναχή στο ναό της Παναγίας της «Οδηγήτριας» στην Κίμωλο, από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Σύρου Μεθόδιο μετονομασθείσα αντί Ειρήνης Μεθοδία. Η χαρά της ήταν μεγάλη και ακολούθησε τα ευαγγελικά προστάγματα του Κυρίου με όλη της την ψυχή. Οι ασκητικοί της αγώνες ήταν μεγάλοι και αποτελούσε ζωντανό παράδειγμα για όλους. Η φήμη της μεγάλης της αρετής διαδόθηκε παντού και πλήθος γυναικών πήγαιναν να την συναντήσουν, προκειμένου να βρούν πνευματικό καταφύγιο και λιμάνι από τις τρικυμίες της ζωής. Ο λόγος της αγίας ήταν δροσιά και ίαμα στις ταλαιπωρημένες ψυχές. Επίσης η Μεθοδία, εκτός των άλλων χαρισμάτων, αξιώθηκε από τον Θεό να κάνει θαύματα. Έτσι άγια αφού έζησε σ΄ όλη της τη ζωή, απεβίωσε ειρηνικά την Κυριακή 5 Οκτωβρίου 1908 σε ηλικία 43 ετών.

Πηγή: http://www.saint.gr/index.asp

Μοιραστείτε το άρθρο:

Ένα κάθε μέρα

5 Φεβρουαρίου 2025

Ευγνωμοσύνη στη μητέρα

«Μητρός ὠδῖνας μή ἐπιλάθη» / Μην ξεχάσεις τις ωδίνες που πέρασε για σένα η μητέρα σου.

Παλαιά Διαθήκη, Σοφία Σειράχ

Γίνε και εσύ συνδρομητής !

Πρόσφατες αναρτήσεις

Το συναξάρι της ημέρας

Φιλικές Ιστοσελίδες