ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (4/10)

Σήμερα 4/10 εορτάζουν:

 • Άγιος Ιερόθεος Επίσκοπος Αθηνών
 • Άγια μάρτυρας Δομνίνη και οι θυγατέρες αυτής Βερνίκης και Προσδόκης
 • Όσιος Ιωάννης ο Λαμπαδιστής
 • Άγιος Πέτρος Ιερομάρτυρας, από την Καπιτώλιο
 • Άγιος Αύδακτος και Καλλισθένη η θυγατέρα του
 • Όσιος Αμμούν ο Αιγύπτιος
 • Άγιοι Φαύστος, Γάιος, Ευσέβιος, Χαιρήμων οι Διάκονοι
 • Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Γουρία
 • Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Βαρσανουφίου επισκόπου Τβερ και Καζάν
 • Όσιος Θεόδωρος «του Ταμασού»
 • Άγιος Edwin
 • Άγιοι Πάντες Ιεράρχες εν Νόβγκοροντ της Ρωσίας
 • Όσιος Αμμούν της Λαύρας των Σπηλαίων
 • Όσιος Πίωρ ο Έγκλειστος
 • Οσία Άννα η Πριγκίπισσα
 • Σύναξη της Παναγίας της Κιτρινοπετρίτισσας στην Αυστραλία

 

 

Ο Άγιος Ιερόθεος πρώτος επίσκοπος Αθηνών

Ορισμένοι συναξαριστές αναφέρουν ότι ο Ιερόθεος ήταν αρεοπαγίτης, όπως και ο άγιος Διονύσιος. Διδάχτηκε τη χριστιανική πίστη από τον απ. Παύλο, βαπτίσθηκε και χειροτονήθηκε απ᾿ αυτόν επίσκοπος Αθηνών. Και κατόπιν εισήγαγε τελειότερα στα δόγματα περί Χριστού τον μαθητή του, Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη. Αλλά ο Μ. Γαλανός στο Συναξαριστή του αναφέρει ότι, είναι αδύνατο να διδάχτηκε από τον απ. Παύλο ο Ιερόθεος πρώτος τη χριστιανική πίστη, διότι οι Πράξεις βεβαιώνουν ρητά ότι πρώτος πίστεψε με την διδασκαλία του απ. Παύλου ο Διονύσιος. Αλλά και αν ακόμη ήταν Αρεοπαγίτης η ακόμα σπουδαιότερο, πρώτος επίσκοπός της εκκλησίας Αθηνών, ήταν δυνατόν να παραλειφθεί μία τέτοια μεγάλη φυσιογνωμία για να συμπεριληφθεί απλά στη γενική έκφραση «ότι επίστευσαν και έτεροι»; Γι᾿ αυτό λοιπόν λογικότερο είναι – συνεχίζει ο Μ. Γαλανός- να δεχτούμε, ότι μάλλον ο Ιερόθεος πίστεψε κατόπιν του Διονυσίου και απ᾿ αυτόν διδάχτηκε, αφού έφυγε από την Αθήνα ο Παύλος. Αλλ᾿ όπως και αν έχουν τα πράγματα, βέβαιο είναι ότι ο Ιερόθεος ήταν άνδρας μεγάλης κοινωνικής παιδείας, έκανε πρώτος επίσκοπος Αθηνών και εργάστηκε για το ποίμνιό του με πίστη και πολύ ζήλο. Σύμφωνα μάλιστα με κάποια παράδοση, ο Ιερόθεος ήταν παρών και κατά την κοίμηση της Παναγίας στην Ιερουσαλήμ.

Η Αγία Δομνίνη και οι θυγατέρες της Βερνίκη (ή Βερίνη) και Προσδόκη

Η Δομνίνη ήταν από την Αντιόχεια. Συνελήφθη μαζί με τις κόρες της Βερνίκη και Προσδόκη, από τον ειδωλολάτρη άντρα της, διότι πίστευαν στο Χριστό. Στις πιέσεις του, προτίμησαν να πνιγούν και οι τρεις στο ποτάμι, παρά να χάσουν την τιμή και την πίστη τους. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε μερικά λόγια του Ιερού Χρυσοστόμου σε μετάφραση, από τον εγκωμιαστικό λόγο του προς τις Αγίες αυτές. Λέει, λοιπόν: «Ας το ακούσουν και μητέρες και θυγατέρες, και έτσι οι θυγατέρες ας υπακούουν στις μητέρες, οι μητέρες ας παιδεύουν έτσι τις θυγατέρες, έτσι ας αγαπούν τα τέκνα τους. Εισήλθε λοιπόν η μητέρα στο μέσον του ποταμού, έχοντας από το ένα και από το άλλο μέρος τίςθυγατέρες της, η μητέρα που είχε ανάμεσα στις απειρόγαμες τον άνδρα, και έτσιτελούνταν εκεί ο γάμος της παρθενίας, με εκείνον που βρισκόταν ανάμεσά τους, και ο βρισκόμενος ανάμεσά τους ήταν ο Χριστός. Σαν ρίζα λοιπόν δένδρου, που έχει δυό βλαστούς φυόμενους από το ένα μέρος και από το άλλο, έτσι και η μακαρία τότε εκείνη εισήρχετο στο ποτάμι έχοντας τις παρθένες αυτές από το ένα και από το άλλο μέρος και παρέδινε αυτές στην ορμή των υδάτων και έτσι πνίγονταν η καλύτερα δεν πνίγονταν, αλλά βαπτίζονταν βάπτισμα πρωτάκουστο και παράδοξο». (Ε.Π.Ε., τόμος 37ος).

Ο Όσιος Ιωάννης ο Λαμπαδιστής

Καταγόταν από το χωριό Λαμπαδού της Κύπρου, που βρισκόταν κοντά στην κωμόπολη Γαλάτη. Γονείς είχε ευσεβείς και πλούσιους. Τυφλώθηκε και, μαζί με έναν υπηρέτη του, τον Ιωάννη, έφυγε από την πατρική του οικία σε τόπο κατάλληλο για προσευχή και άσκηση. Δώδεκα χρόνια έζησε με αυστηρή άσκηση και προσευχή και τελικά απεβίωσε ειρηνικά. Σήμερα σώζεται Μονή στο όνομά του στην Κυπρο.

 

Πηγή: http://www.saint.gr/index.asp

Μοιραστείτε το άρθρο:

Ένα κάθε μέρα

24 Μαΐου 2024

Κ. Παλαμάς

«Ω σεις, Μαγδαληνή, Σαλώμη και Μαρία,/ από τη δική σας αφάνταστη ευτυχία/ δώστε της γης, κάθε ψυχής και κάθε ανθρώπου/ κάθε λαού, κάθε πατρίδος, κάθε τόπου».

Γίνε και εσύ συνδρομητής !

Πρόσφατες αναρτήσεις

Το συναξάρι της ημέρας

Φιλικές Ιστοσελίδες