Το ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας Κερνίτσης

Ίδρυση–τοποθεσία

Στην Αρκαδία, κοντά στο γραφικό χωριό της Βυτίνας, σε υψόμετρο 840 μ. μέσα σε καταπράσινη βλάστηση βρίσκεται το ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας Κερνίτσης. Θεωρείται το αρχαιότερο Μοναστήρι της Αρκαδίας, χτισμένο τον 12ο αιώνα επί Ανδρόνικου Παλαιολόγου, και είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Ο Βυζαντινός ναός της Παναγίας εορτάζει στις 15 Αυγούστου. Είναι χτισμένος πάνω σε βράχο, κάτω από τον οποίο υπάρχει το ιερό σπήλαιο, όπου βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, η οποία για ένα διάστημα σε μια περιπέπεια της Μονής είχε χαθεί.

Πορεία μέσα στο χρόνο. Προσφορά στην Τουρκοκρατία.

Στη μακρά ιστορία του το Μοναστήρι πολλές φορές λεηλατήθηκε και τα κειμήλιά του καταστράφηκαν. Κατά την Τουρκοκρατία το Μοναστήρι, που τότε ήταν ανδρικό, συμμετείχε ενεργά στους απελευθερωτικούς αγώνες και ενίσχυε με ποικίλους τρόπους τους υπόδουλους Έλληνες. Από το 1680 λειτούργησε και ήκμασε εκεί κρυφό σχολειό με ανώτερη μόρφωση, που δεν δίδασκε μόνο τα γράμματα, αλλά καλλιεργούσε και τον πόθο της ελευθερίας. Το περίφημο αυτό κρυφό σχολειό, που έδωσε στη σκλαβωμένη Ελλάδα πολλούς διδασκάλους και ποιμένες, το 1710 μεταφέρθηκε στη Βυτίνα. Στη Μονή είχαν το κρησφύγετό τους αρκετοί αγωνιστές, όπως ο Βυτιναίος αρματολός-κλέφτης Κόλλιας, αλλά κατέφευγαν εκεί και πολλοί άμαχοι στις επιδρομές των Οθωμανών. Λέγεται ότι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είχε μεταβάλει τη Μονή σε αποθήκη τροφίμων.

Ο μικρός Θοδωρής Κολοκοτρώνης στο Μετόχι

Το όνομα του Γέρου του Μοριά συνδέεται περισσότερο με το Μετόχι της Μονής, που είναι αφιερωμένο στους Αγίους Θεοδώρους και βρίσκεται κοντά στο Πυργάκι Αρκαδίας. Εκεί, κατά την παράδοση, είχε καταφύγει η οικογένειά του για να σωθεί. Όταν μια φορά μπήκε στην αυλή του Μοναστηριού ένας Αγάς καβάλα στ’ άλογό του, ο μικρός Θοδωρής χωρίς να διστάσει, φώναξε στον Αγά να σεβαστεί το χώρο και να κατέβει από το άλογο! Τόσο πολύ εντυπωσιάστηκε ο Αγάς από το θάρρος του μικρού, που ζήτησε να τον πάρει μαζί του. Αλλά τότε τον γλύτωσε η ευστροφία του Ηγουμένου.

Επιδρομές του Ιμπραήμ – ανοικοδόμηση

Επτά φορές το Μοναστήρι της Κερνίτσης δέχτηκε την επίθεση του Ιμπραήμ. Σε μία από τις επιδρομές οι μοναχοί, μαζί με τους χωρικούς που είχαν καταφύγει εκεί, αντιστάθηκαν σθεναρά. Και θα γλύτωνε το Μοναστήρι, που ήταν φρούριο σωστό, αν δεν τους ξεγελούσε κάποιος λέγοντάς τους να το εγκαταλείψουν για να σωθούν. Η Μονή τότε λεηλατήθηκε, αλλά ανοικοδομήθηκε μετά την επανάσταση. Γνώρισε νέα άνθηση και συνέχισε το έργο της, ενισχύοντας οικονομικά την παιδεία και σκορπίζοντας απλόχερα πνευματική και υλική τροφή. Δεκάδες χήρες και ορφανά του πολέμου τρέφονταν από την Κερνίτσα.

Σήμερα

Σήμερα το Μοναστήρι είναι πλέον γυναικείο και αποτελεί ιερό προσκύνημα, ένα Φάρο της Ορθοδοξίας στη Γορτυνία. Με τη βοήθεια της Παναγίας γίνονται πολλά θαύματα σε άτομα με ανίατες ασθένειες και σοβαρές ψυχοπάθειες. Αξίζει να το επισκεφθεί κανείς, για να γεμίσει η ψυχή του ειρήνη και για να πάρει την ευλογία της Παναγίας.

              Νεφέλη

 

Πηγή

Ιερά Διήγησις Παναγία η Κερνιτσιώτισσα, Βυτίνα Γορτυνίας, 2016, Εκδ. Επτάλοφος.

Περιοδικό «Προς τη ΝΙΚΗ», Αύγουστος 2021

 

 

Σχόλια:

Αφήστε μια απάντηση

Ένα κάθε μέρα

5 Φεβρουαρίου 2025

Ευγνωμοσύνη στη μητέρα

«Μητρός ὠδῖνας μή ἐπιλάθη» / Μην ξεχάσεις τις ωδίνες που πέρασε για σένα η μητέρα σου.

Παλαιά Διαθήκη, Σοφία Σειράχ

Γίνε και εσύ συνδρομητής !

Πρόσφατες αναρτήσεις

Το συναξάρι της ημέρας

Φιλικές Ιστοσελίδες