ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ

Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός έκανε και θαύματα. Το αποκαλύπτει ο ίδιος με επιστολή του στον αδελφό του, ιερομόναχο Χρύσανθο, λίγους μήνες πριν από το μαρτύριό του. Εκεί ο Άγιος κάνει λόγο για «σημεία» (θαυμαστά γεγονότα) που η Χάρις του Θεού επιτελούσε και με τα οποία στήριζε το κήρυγμά του. Θα αναφέρουμε μερικά.

 Προορατικό χάρισμα

Σε μία επίσκεψή του στην Κεφαλλονιά, όταν έφθασε στην παραλία της Αγίας Κυριακής, ενώ δεν γνώριζε κανέναν από τον δήμο της Άσσου, παρήγγειλε να πάει ο Αντώνιος Γκεντιλίνης ο πλοίαρχος με το καΐκι του, να τον μεταφέρει στην πόλη Άσσο. Πράγμα που έγινε! Εκεί μάλιστα αναφέρεται και το εξής χαριτωμένο: Ήταν στο κέντρο της πόλεως και κήρυττε πάνω σε μια ελιά. Ήταν καλοκαίρι, «έσκαγαν» τα τζιτζίκια και το κήρυγμά του δεν ακουγόταν. Σταμάτησε την ομιλία, κοίταξε προς τα πάνω και τα «διέταξε» να σωπάσουν. Κι εκείνα σιώπησαν, ώσπου να τελειώσει!

Θεραπείες ανθρώπων

Στην Κεφαλλονιά ήταν ένας ράπτης που είχε ξερό το δεξί του χέρι. Ζήτησε από τον Άγιο να τον θεραπεύσει· κι ο Άγιος του είπε να πάει να παρακολουθήσει το κήρυγμά του. Πήγε, και την επόμενη ημέρα έγινε καλά! Το ίδιο συνέβη και με έναν παραλυτικό. Την θεραπεία του επίσης βρήκε και ένας ευγενής στο Κάστρο της Άσσου, που ήταν κωφός*.

 Κάτω από την προστασία του Θεού

Ένας Τούρκος στο Λυκούρισι (Ήπειρος) πήρε εμπαικτικά τον σταυρό που είχε στήσει ο Άγιος, καθώς συνήθιζε να κάνει όπου πήγαινε και κήρυττε, τον πήγε σπίτι του και κατασκεύασε κρεβάτι με τα ξύλα του σταυρού! Όταν ετοιμάσθηκε να ξαπλώνει πάνω σ’ αυτό, άρχισε να τρέμει ολόκληρος, δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια του και τελικά έπεσε κάτω. Κατάλαβε γιατί τα έπαθε όλα αυτά, μετάνιωσε, πήγε τον σταυρό στη θέση του και καθημερινά πήγαινε και «τον εφίλει με μεγάλην ευλάβειαν».

*Φάνη Μιχαλόπουλου, ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ, Ο ΕΘΝΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

«Πρός τή ΝΙΚΗ», Νοέμβριος 2019

Σχόλια:

Αφήστε μια απάντηση

Ένα κάθε μέρα

6 Δεκεμβρίου 2023

Η ενδυμασία μας

Όπως οι στρατιώτες έχουν ξεχωριστή στολή για να τους καταλαβαίνουν, όπως οι συγκλητικοί έχουν ιδιαίτερα διακριτικά για να τούς καταλαβαίνουν, έτσι και οι Χριστιανοί, μπορεί να μη φορούν τα ίδια ρούχα, αλλά πρέπει και από τα ρούχα να τούς καταλαβαίνουν ότι είναι Χριστιανοί.

Μέγας Βασίλειος

Γίνε και εσύ συνδρομητής !

Πρόσφατες αναρτήσεις

Το συναξάρι της ημέρας

Φιλικές Ιστοσελίδες