ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (11/3)

Σήμερα 11/3 εορτάζουν:

  • Άγιος Σωφρόνιος Πατριάρχης Ιεροσολύμων
  • Οσία Θεοδώρα η βασίλισσα Άρτας
  • Άγιοι Πιόνιος ο Πρεσβύτερος και Σαβίνα
  • Όσιος Γεώργιος ο Νεοφανής ο «ἐν Διϊπίῳ»
  • Όσιος Γεώργιος ο Σιναΐτης
  • Άγιοι Τρόφιμος και Θαλλός που μαρτύρησαν στη Λαοδικεία
  • Ανακομιδή των Ιερών λειψάνων του Αγίου Επιμάχου
  • Άγιος Ευθύμιος ο Θαυματουργός Αρχιεπίσκοπος Νόβγκοροντ
  • Όσιος Σωφρόνιος ο Έγκλειστος
  • Άγιοι Ηρακλής και Ζωσιμάς
  • Μνήμη των Σύρων Αγίων Μαρτύρων
  • Άγιος Κωνσταντίνος ο βασιλεύς του Στραθκλάϊντ
  • Άγιος Ευλόγιος ο Ιερομάρτυρας και οι Αγίες Λεωκρητία και οι δύο ανώνυμες παρθένες Μάρτυρες εν Κορδούη Ισπανίας
  • Άγιος Παύλος τσάρος της Ρωσίας
  • Άγιος Σωφρόνιος ο Διδάσκαλος Επίσκοπος Βράτσης της Βουλγαρίας
  • Όσιος Αλέξιος εκ Ρωσίας

Ο Άγιος Σωφρόνιος Αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων

Γεννήθηκε στη Δαμασκό της Συρίας, περίπου το 575, από γονείς ευσεβείς, τον Πλινθά και την Μυρώ (κατά τους Συναξαριστές). Δεν άργησε, όμως, να επικρατήσει μέσα του η θεολογική και εκκλησιαστική κλίση. Πήγε στην Ιερουσαλήμ, όπου μόνασε στη Μονή του Αγίου Θεοδοσίου. Εκεί επιδόθηκε στις θεολογικές και εκκλησιαστικές μελέτες. μαζί με το συμμοναστή του Ιωάννη Μόσχο, επισκέφθηκε διάφορα ασκητικά και μοναχικά κέντρα της Παλαιστίνης. Πολέμιος της αίρεσης του Μονοθελητισμού, αγωνίστηκε σκληρά εναντίον του στις πόλεις – κέντρα Αλεξάνδρεια και Κωνσταντινούπολη. Το 634 εκλέγεται Πατριάρχης Ιεροσολύμων, σε διαδοχή του αποθανόντος Μοδέστου. Από την θέση αυτή, ο Σωφρόνιος εξακολουθεί τον αγώνα του κατά του Μονοθελητισμού. Γράφει πολλούς ύμνους και λόγους που τους διακρίνει αξιόλογη λογοτεχνική αξία. Σαν Πατριάρχης, είχε την ατυχία να πολιορκηθεί η Ιερουσαλήμ από το χαλίφη των Αράβων Ομάρ. Όταν παραδόθηκε η πόλη (637), η πολλή του θλίψη μετριάσθηκε λίγο από το ότι πήρε από τα χέρια του κατακτητή τον ιστορικό Ακτίναμε, με το οποίο προστατεύθηκαν υπέρ των Ορθόδοξων τα ιερά χριστιανικά προσκυνήματα. Η ψυχή του, όμως, είχε πάθει βαθύ τραύμα, και μετά ένα χρόνο απεβίωσε (638).

Ο Όσιος Γεώργιος ο Νεοφανής, ο θαυματουργός

Έζησε στην Ανατολή στα μέσα του 10ου αιώνα. Εγκατέλειψε γυναίκα, παιδιά και συγγενείς, για να γίνει μοναχός. Αφού ντύθηκε το μοναχικό σχήμα, γύριζε πόλεις, χωριά και ερήμους, στερούμενος, θλιβόμενος και κακουχούμενος. Όταν του αποκάλυψε ο Θεός τον θάνατό του, ήλθε στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί, στον ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, που βρίσκεται στην τοποθεσία Διίπειον, ασκήτεψε επτά ημέρες και αναπαύθηκε εν Κυρίω. Όταν οι χριστιανοί πήγαν να τον θάψουν, είδαν έκπληκτοι ότι ο Γεώργιος έφερε πάνω του βαρύτατα σίδερα. Αφού τον έβαλαν σε μαρμάρινη θήκη τον έθαψαν στον Νάρθηκα του Ναού του Αποστόλου Ιωάννου. Από τότε το μέρος εκείνο ανάβλυζε μύρο, που θεράπευε διάφορες ασθένειες και έκανε πολλά άλλα θαύματα.

Ο Όσιος Γεώργιος ο Σιναΐτης

Έζησε στα χρόνια του βασιλιά Ιουστινιανού του Α´ (527-565) και όταν Πατριάρχης Ιεροσολύμων ήταν ο Πέτρος ο Α´ (524-552). Ο Γεώργιος μόναζε στο όρος Σινά και ήταν νηστευτής και πολύ ενάρετος. Λέγεται μάλιστα ότι κάποτε επεθύμησε να μεταλάβει στο ναό της Αναστάσεως του Χριστού στην Ιερουσαλήμ. Τότε, με θαυματουργικό τρόπο βρέθηκε αμέσως, από το Σινά, στη θεία Λειτουργία του ναού της Αναστάσεως, και κοινώνησε των αχράντων Μυστηρίων από τα χέρια του Πατριάρχη Πέτρου. Μετά την
κοινωνία ο Πατριάρχης ρώτησε τον οικονόμο του Μηνά, πότε ήλθε αυτός ο Αββάς Σιναίτης, διότι δεν τον είχε δεί προηγουμένως. Αλλά και ο οικονόμος του δεν γνώριζε. Τότε ο Πατριάρχης είπε στον Μηνά να πεί στον Αββά να καθίσει στο τραπέζι για να συμφάγουν. Ο οικονόμος προσκάλεσε τον Γεώργιο, αλλά αυτός, αφού προσευχήθηκε, βρέθηκε αμέσως πάλι στο κελλί του στο Σινά. Ο Πατριάρχης θίχτηκε διότι ο Γεώργιος δεν παρακάθισε στο τραπέζι του και έστειλε γράμμα στους Πατέρες του Σινά για το συμβάν. Αλλ’ όταν πληροφορήθηκε ότι ο Άγιος δεν βγήκε ποτέ από το κελλί του, τότε κατάλαβε ότι πρόκειται περί αγίου ανδρός και δόξασε τον Θεό. Λέγεται ότι, ο Όσιος Γεώργιος και ο Πατριάρχης Πέτρος Α´, απεβίωσαν ειρηνικά μαζί μετά από έξι μήνες, γεγονός που είχε προφητέψει ο Όσιος Γεώργιος.

 

Μοιραστείτε το άρθρο:

Ένα κάθε μέρα

27 Ιουλίου 2024

Όπως οι άγγελοι...

«Όσοι έμαθαν στη ζωή τους να δοξολογούν και να ευχαριστούν τον Κύριο, αυτοί ζουν όπως οι άγγελοι, που ζωή τους έχουν αυτή την αδιάκοπη δοξολογία».

(Από το βιβλίο «Μίλησέ μου, Χριστέ»)

Γίνε και εσύ συνδρομητής !

Πρόσφατες αναρτήσεις

Το συναξάρι της ημέρας

Φιλικές Ιστοσελίδες