Σήμερα 12/4 εορτάζουν:
- Όσιος Βασίλειος ο Ομολογητής Επίσκοπος Παρίου
- Οσία Ανθούσα, θυγατέρα του Κωνσταντίνου του Κοπρώνυμου
- Άγιος Αρτέμων ο Ιερομάρτυρας
- Όσιος Ακάκιος ο Νέος, ο Καυσοκαλυβίτης
- Μεταφορά της Τιμίας Ζώνης της Θεοτοόκου στην Κωνσταντινούπολη
- Άγιοι Δήμης και Πρωτίων
- Άγιοι Μηνάς, Δαβίδ και Ιωάννης οι Οσιομάρτυρες
- Άγιος Σέργιος Β’ Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης
- Όσιος Νεόφυτος ο έγκλειστος που ασκήτευσε στην Κύπρο
- Άγιος Σάββας ο Μάρτυρας εν Μπουζάου Ρουμανίας
- Άγιος Δαμιανός Επίσκοπος Παβίας
- Σύναξη Υπεραγίας Θεοτόκου εν Μούρωμ Ρωσίας
- Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Μπελινίτς της Ρωσίας
Ο Όσιος Βασίλειος ο Ομολογητὴς επίσκοπος Παρίου
Απτόητος πρόμαχος της τιμητικής προσκύνησης των εικόνων ο Βασίλειος, αποδοκίμασε με όλες του τις δυνάμεις τους επιζήμιους – για την Εκκλησία – εικονομάχους αυτοκράτορες. Η μεγάλη θεολογική του κατάρτιση σε συνδυασμό με την ενάρετη ζωή του τον ανέδειξαν επίσκοπο της πόλης Παρίου στις ακτές της Προποντίδας. Η στάση του όμως αυτή έναντι των εικονομάχων αυτοκρατόρων έγινε αιτία να διωχθεί σκληρά. Υπέστη πολλά δεινά και πέρασε «εν λιμώ και δίψει, εν νηστείαις πολλάκις, εν ψύχει και γυμνότητι», δηλαδή, με πείνα και δίψα, με νηστείες πολλές φορές, με κρύο και γυμνότητα. Αλλά ο Βασίλειος, όπου και αν τον εξόριζαν οι αυτοκράτορες, ποτέ δεν έχανε την ευκαιρία να υπερασπίζει την Ορθοδοξία. Τέλος, τον αξίωσε ο Θεός να δεί το θρίαμβο της Ορθοδοξίας και συγχρόνως το ναυάγιο της εικονομαχίας. Όταν επέστρεψε στην επισκοπή του, τον υποδέχθηκαν με μεγάλες τιμές και εκεί παρέδωσε ειρηνικά το πνεύμα του στον Κύριο.
Ο Άγιος Σέργιος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
Η μνήμη του αναφέρεται από τον Γεδεών στο Βυζαντινό Εορτολόγιο σελ. 91 και το έχει πάρει από χειρόγραφο Ευαγγέλιο (του Αγιοταφίτικου μετοχίου 426), όπου και μόνο εκεί σημειώνεται. Όπως φαίνεται, γινόταν το μνημόσυνό του στην Κωνσταντινούπολη και συγκεκριμένα στη Μονή του Μανουήλ, της οποίας έκανε ηγούμενος, διότι πουθενά αλλού δεν αναφέρεται στους Συναξαριστές η μνήμη του. Ο Σέργιος λοιπόν, καταγόταν από επίσημη οικογένεια. Ήταν ανεψιός του Πατριάρχη Φωτίου, ενάρετος και πολύ μορφωμένος. Το 999 και σε ηλικία σχετικώς μεγάλη, κλήθηκε από τον αυτοκράτορα Βασίλειο τον Β΄ (976-1025) στον Πατριαρχικό θρόνο, σε διαδοχή του Σισινίου του Β΄. Κυβέρνησε τον πατριαρχικό θρόνο θεοφιλώς για 20 χρόνια και απεβίωσε ειρηνικά το 1019.
Ο Όσιος Νεόφυτος ο έγκλειστος που ασκήτευσε στην Κύπρο
Από τους Συναξαριστές αγνοείται η μνήμη του. Αυτός ήταν Κύπριος, που γεννήθηκε στα Λεύκαρα (επαρχία Αμαθούντος) το 1134. Λόγω του μεγάλου ασκητικού του αγώνα, αναδείχτηκε ένας από τους μεγαλύτερους ασκητές της Κύπρου. Έκτισε την διάσημη Εγκλείστρα, που σώζεται μέχρι σήμερα, όπου πέρασε όλη του την ζωή με νηστεία, προσευχή και μελέτη. Επίσης αναδείχτηκε γλαφυρός συγγραφέας και πέθανε ειρηνικά. Τον έθαψαν μέσα στη σπηλιά της Εγκλείστρας.
Ο Όσιος Ακάκιος ο Νέος, ο Καυσοκαλυβίτης
Ο Όσιος αυτός γεννήθηκε στο χωριό Γόλιτσα της επαρχίας Φαναρίου (Αγράφων) στα τέλη του 17ου αιώνα. Προσήλθε πρώτα στη μονή της Σουρβίας (κοντά στη Μακρινίτσα Βόλου), όπου εκάρη μοναχός, μετονομασθείς σε Ακάκιο από Αναστάσιο που ήταν το κοσμικό του όνομα. Ασκήτευσε στη σκήτη του Καυσοκαλυβίου του Αγίου Όρους, όπως αναφέρεται στη βιογραφία του, που συνέγραψε ο μαθητής του παπα-Ιωνάς. Διέπρεψε στις αρετές και έγινε σύμβουλος και διδάσκαλος πολλών μαρτύρων της πίστης μας. Απεβίωσε ειρηνικά στις 12 Απριλίου 1730.