ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (12/5)

Σήμερα 12/5 εορτάζουν:

 • Άγιος Επιφάνιος Επίσκοπος Κωνσταντίας και Αρχιεπίσκοπος Κύπρου
 • Άγιος Γερμανός Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης
 • Όσιος Θεόδωρος ο εν Κυθήροις ασκήσας
 • Άγιος Ιωάννης ο Βλάχος
 • Άγιος Φίλιππος ο Αργύριος
 • Άγιος Ευθύμιος Πατριάρχης Ιεροσολύμων
 • Όσιος Νικήτας ο Σιναΐτης
 • Εύρεσις των τιμίων λειψάνων της Αγίας Ειρήνης της Παρθενομάρτυρος
 • Άγιος Ιωάννης ο Νεομάρτυρας εκ Σερρών
 • Οσία Καλλίτροπος
 • Αγία Δομιτίλλα η Μάρτυρας
 • Άγιος Παγκράτιος ο Μάρτυρας
 • Άγιος Θεοφάνης Αρχιεπίσκοπος Κύπρου
 • Όσιος Λέων εν Μεθώνη
 • Άγιοι Μάρτυρες εις Μπούτοβο της Ρωσίας
 • Όσιος Νεκτάριος της Όπτινα
 • Όσιος Αντώνιος του Ραντονέζ
 • Όσιος Διονύσιος του Ραντονέζ
 • Άγιος Ερμογένης ο Ιερομάρτυρας Πατριάρχης Μόσχας

Ο Άγιος Επιφάνιος επίσκοπος Κύπρου

Μεγάλωσε μέσα σε ένα φτωχόσπιτο, στο χωριό Βησαυδούκη (η Βησανδούκ), κοντά στην Ελευθερούπολη της Παλαιστίνης (310 μ.Χ.). Οι Ιουδαίοι γονείς του ήταν φτωχοί γεωργοί. Μετά το θάνατο των γονέων του ο Επιφάνιος προσελκύεται στο χριστιανισμό από δυό περίφημους για τις γνώσεις και τον ασκητισμό μοναχούς, το Λουκιανό και τον Ιλαρίωνα. Έπειτα, πηγαίνει στην έρημο και ζει κοντά στους πνευματικότερους ασκητές της Παλαιστίνης. Εκεί καταρτίζεται στην αρετή και εμπλουτίζει σε μεγάλο βαθμό το μυαλό του με θεολογικές γνώσεις. Η φήμη της αρετής του ανέδειξε τον Έπιφανιο επίσκοπο Κωνσταντίας στην Κύπρο. Από τότε, αγωνίστηκε με θερμότερο ζήλο για την ανόθευτη και γνήσια διατήρηση του ορθοδόξου δόγματος. Καταπολέμησε όλες τις αιρετικές πλάνες της εποχής του, και ιδιαίτερα τις εσφαλμένες δοξασίες του Ωριγένη. Συνεχώς κήρυττε στο ποίμνιό του να είναι προσεκτικό στους ψευδοδιδασκάλους, χρησιμοποιώντας το λόγο της Αγίας Γραφής, που λέει: «Αγαπητοί, μη παντί πνεύματι πιστεύετε, αλλά δοκιμάζετε τα πνεύματα ει εκ του Θεού εστίν, ότι πολλοί ψευδοπροφήται εξεληλύθασιν εις τον κόσμον». Αγαπητοί, μη δίνετε εμπιστοσύνη στον καθένα που σας λέει ότι εμπνέεται από το Πνεύμα του Θεού. Αλλ’ εξετάζετε και διακρίνετε τους ανθρώπους που εμφανίζονται εμπνεόμενοι από το Πνεύμα, αν πράγματι προέρχονται αυτοί από το Θεό. Διότι πολλοί ψευδοπροφήτες βγήκαν στον κόσμο. Ο Επιφάνιος πέθανε εν πλω από την Κωνσταντινούπολη, που είχε πάει για εκκλησιαστικές υποθέσεις προς την Κωνσταντία, στις 12 Μαίου του 403, μετά από αρχιερωσύνη 36 χρόνων, και αφού άφησε αρκετά αντιαιρετικά συγγράμματα.

Ο Άγιος Γερμανός Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 640. Πατέρας του ήταν ο πατρίκιος Ιουστινιανός, που τον ανέθρεψε με μεγάλη ευσέβεια. Είκοσι χρονών έμεινε ορφανός από πατέρα, τον οποίο σκότωσε ο Κωνσταντίνος ο Πωγωνάτος, αφού τον συμπεριέλαβε μεταξύ αυτών που σκότωσαν τον πατέρα του. Τον Γερμανό αφού τον ευνούχισε, τον κατέταξε στον κλήρο της Εκκλησίας. Αυτός, φημισμένος για την αρετή, την μόρφωση και την αγιότητα της ζωής του, εκλέχθηκε μητροπολίτης Κυζίκου, στο 37ο έτος της ηλικίας του. Αργότερα όταν χήρεψε ο πατριαρχικός θρόνος, με την γνώμη του βασιλιά Αναστασίου και την ψήφο της συγκλήτου, του κλήρου και του λαού, ανέβηκε στον οικουμενικό θρόνο (715). Από την θέση αυτή, αφιέρωσε όλες του τις πνευματικές και ηθικές δυνάμεις, διδάσκοντας και νουθετώντας με τα συνεχή κηρύγματά του το λαό. Κατόπιν, όταν ο εικονομάχος αυτοκράτορας Λέων ο Ίσαυρος, του είπε να συμμορφωθεί με τα ασεβή διατάγματά του, αυτός όχι μόνο δεν υπάκουσε, αλλά παρότρυνε και το λαό σε αντίσταση. Αναγκάστηκε έτσι να παραιτηθεί, αφού κατέθεσε το ωμοφόριό του πάνω στην αγία Τράπεζα. Αποσύρθηκε σ’ ένα πατρικό του κτήμα, τα Πλατάνια, και μετά από σύντομη αρρώστια, πέθανε σε ηλικία 100 ετών στις 12 Μαίου το 740.Η ταφή του έγινε στη Μονή της Χώρας.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Βλάχος

Γεννήθηκε στη Βλαχία και καταγόταν από επιφανές γένος. Επί Σουλτάνου Μεχμέτ και σε ηλικία 15 ετών, τον νεομάρτυρα αυτόν άρπαξαν οι Τάταροι, που είχαν εισβάλει στη Βλαχία για να καταπνίξουν την επανάσταση του άρχοντα Μίχνα Βοεβόνδα Τζιβάν μπέη. Ένας από τους στρατιώτες, είδε την ομορφιά του νέου αυτού και τον έδεσε σ’ ένα δένδρο για να τον βιάσει. Ο Ιωάννης όμως, βρήκε την ευκαιρία, σκότωσε τον στρατιώτη αυτό και απέφυγε τον βιασμό. Συνελήφθη όμως από άλλους Τούρκους και παραδόθηκε στη σύζυγο του στρατιώτη που σκότωσε, στην Κωνσταντινούπολη. Η γυναίκα αυτή οδήγησε τον Ιωάννη στον βεζίρη, ο οποίος αφού τον ανέκρινε τον παρέδωσε στη γυναίκα αυτή, για να τον μεταχειρισθεί όπως ήθελε. Επειδή όμως αυτή δεν μπόρεσε με κολακείες να τον διαφθείρει και να τον εξισλαμίσει, τον παρέδωσε στον έπαρχο. Μετά από σκληρά βασανιστήρια, στα όποια ήταν παρούσα και η ακόλαστη αυτή γυναίκα, που προέτρεπε συνεχώς τον μάρτυρα να υποκύψει στις επιθυμίες της, ο Άγιος αυτός αποδείχτηκε αληθινό διαμάντι στην πίστη και στην ευσέβεια, δέχτηκε το στεφάνι του μαρτυρίου, αφού τον θανάτωσαν με απαγχονισμό στις 12 Μαίου 1662 στο Παρμάκ Καπί της Κωνσταντινουπόλεως. Μαρτύριο του Αγίου συνέγραψε ο Ιωάννης Καρυοφύλλης.

Μοιραστείτε το άρθρο:

Ένα κάθε μέρα

28 Μαΐου 2023

"Φρόντιζε νά σέ φωνάζουν ὅλοι μέ τό ὄνομα πού σέ βάπτισε ὁ ἱερέας".

Ὅσιος Παΐσιος Ἁγιορείτης

Γίνε και εσύ συνδρομητής !

Πρόσφατες αναρτήσεις

Το συναξάρι της ημέρας

Φιλικές Ιστοσελίδες