ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (14/8)

Σήμερα 14/8 εορτάζουν:

  • Προεόρτια της κοιμήσεως της Θεοτόκου
  • Προφήτης Μιχαίας
  • Άγιος Μάρκελλος Ιερομάρτυρας επίσκοπος Απαμείας
  • Άγιος Συμεών ο Τραπεζούντιος, ο χρυσοχόος

Ο Προφήτης Μιχαίας

Ο προφήτης Μιχαίας έζησε στην Ιερουσαλήμ το 748-696 προ Χριστού, επί των βασιλέων Ιωαθάμ, Άχαζ και Εζεκίου. Ανήκε στη φυλή του Ιούδα και γεννήθηκε στη Μορασθή, γι’ αυτό και ονομάσθηκε και Μορασθίτης. Ο Μιχαίας, σχεδόν σύγχρονος με τον προφήτη Ησαΐα, είναι έκτος από τους μικρούς λεγόμενους προφήτες. Η προφητεία του αποτελείται από επτά κεφάλαια. Στα πρώτα τρία, προαναγγέλλει την καταστροφή τής Σαμάρειας. Στα επόμενα δυο μιλάει για την έλευση του Μεσσία και στα δυο τελευταία ελέγχει το λαό του Ισραήλ, που για να εξιλεωθεί ζήτα να κάνει διάφορες θυσίες στο Θεό, ενώ ο Μιχαίας του υπενθυμίζει το πραγματικό καθήκον που έχει στο Θεό, με την εξής ερώτηση: «Τι ζητάει από σένα ο Θεός, παρά μόνο να είσαι δίκαιος, ευσπλαχνικός και πρόθυμος να πορεύεσαι σύμφωνα με τις εντολές του Κυρίου του Θεού σου;» Μία διαχρονική υπενθύμιση, που ανταποκρίνεται φυσικά και στους ανθρώπους της εποχής μας. Να αναφέρουμε επίσης, ότι ο Μιχαίας, λόγω του ότι ήταν σφοδρός ελεγκτής των παρανομιών του Αχαάβ, βασιλιά του Ιούδα, καταδιωκόταν απ’ αυτόν και σωζόταν φεύγοντας στα όρη. Αλλ’ όταν βασίλευσε ο γιος του Αχαάβ Ιωράμ,συνελήφθη απ’ αυτόν, μη ανεχόμενος τους ελέγχους του, κρεμάστηκε και έτσι θανατώθηκε. Το δε σώμα του περισυνέλεξαν οι συγγενείς του και το έθαψαν στη Μορασθή, κοντά στο πολυανδρίο Ενακείμ.

Ο Άγιος Μάρκελλος Ιερομάρτυρας επίσκοπος Απαμείας

Καταγόταν από την Κύπρο και έζησε στα χρόνια του μεγάλου Θεοδοσίου (379 μ.Χ.). Ανεπτυγμένος, ευσεβής, δίκαιος, και με μεγάλη διοικητική ικανότητα ο Μάρκελλος, στην αρχή διακρίθηκε στην πολιτική, όπου θα μπορούσε να είχε λαμπρό μέλλον. Αλλ’ αυτός προτίμησε να αφιερώσει τον εαυτό του στην υπηρεσία της Εκκλησίας. Τέτοιος ταλαντούχος κληρικός, επόμενο ήταν ότι θα καταλάμβανε αρχιερατικό θρόνο. Έγινε λοιπόν ο Μάρκελλος επίσκοπος της Απαμείας, που βρίσκεται στη Συρία. Και διακρίθηκε όχι μόνο για την καθαρότητα της ζωής του και την διδακτικότητα, αλλά και για τα αρχηγικά και διοικητικά του χαρίσματα. Γνωρίζοντας να εμπνέει και να διεγείρει το ευσεβές φρόνημα, μόρφωσε πιστούς ένθερμους και ανδρείους, έτοιμους να χύσουν και το αίμα τους για το Χριστό και την Εκκλησία. Μπόρεσε ακόμα, να ελκύσει στην αλήθεια του Ευαγγελίου πολλούς εθνικούς. Όμως οι επιτυχίες του αυτές, προκάλεσαν εναντίον του την μανία των ειδωλολατρών. Και κάποια μέρα, τον συνέλαβαν και τον έριξαν στη φωτιά. Έτσι ο Μάρκελλος, αφού στη ζωή του πολιτεύτηκε σαν άγιος, αξιώθηκε από τον Θεό να πεθάνει και σαν μάρτυρας. (Κατά τον Delehaye, αναφέρεται σαν επίσκοπος Απαμείας της Συρίας μετά των 70 μαθητών αυτού).

Ο Άγιος Συμεών ο Τραπεζούντιος, ο χρυσοχόος

Καταγόταν από την Τραπεζούντα, αλλά ζούσε και έκανε το επάγγελμα του χρυσοχόου στην Κωνσταντινούπολη. Κάποτε λοιπόν βρέθηκε σε μία συμπλοκή, μεταξύ χριστιανών και τουρκοεβραίων, και συκοφαντήθηκε ότι δήθεν μαχαίρωσε ένα τουρκοεβραίο. Οπότε συνελήφθη και κλείστηκε στη φυλακή, όπου παρέμεινε για 40 ημέρες. Μόλις βελτιώθηκε η υγεία του τραυματισμένου τουρκοεβραίου, υποχρεώθηκε ο Συμεών να καταβάλει στον παθόντα για νοσήλια 280 γρόσια. Μετά 10 ημέρες από την αποφυλάκιση του Συμεών, ο τουρκοεβραίος, παρά την βελτίωση της υγείας του, υπέκυψε στα τραύματά του. Τότε ο Συμεών συνελήφθη και πάλι, και ο κριτής τον πίεζε να γίνει μωαμεθανός προκειμένου ν’ αποφύγει την θανατική καταδίκη. Αλλά ο μάρτυρας θαρραλέα απάντησε: «Αν και μύριους θανάτους μου δώσετε, από την πίστη και την αγάπη του Ιησού Χριστού, τον Κύριό μου και Θεό μου δεν χωρίζω». Τότε στις 14-8-1653 τον κρέμασαν κάτω από έναν πλάτανο στην Κωνσταντινούπολη. Μαρτύριο του Αγίου αυτού νεομάρτυρα συνέγραψε ο Ιωάννης Καρυοφύλλης.

Πηγή:

http://www.saint.gr/08/14/index.aspx

Μοιραστείτε το άρθρο:

Ένα κάθε μέρα

21 Ιουνίου 2024

Προσευχή στο Άγιο Πνεύμα

«Πνεῦμα θεῖο καί Πανάγιο! Ἔλα καί σέ μᾶς, πού γονατιστοί Σέ παρακαλοῦμε. Ὡς ἄνεμος δυνατός, ξερίζωσε τά πάθη μας. Ὡς δροσιά, δρόσισε τήν πνευματική ἀτονία μας. Ὡς φωτιά, θέρμανε τή θρησκευτική ἀδιαφορία μας. Ὡς φίλος καί Παράκλητος, συμμάχησε μαζί μας στήν πάλη ἐναντίον τοῦ ἐχθροῦ...».

Κων. Καλλίνικος

Γίνε και εσύ συνδρομητής !

Πρόσφατες αναρτήσεις

Το συναξάρι της ημέρας

Φιλικές Ιστοσελίδες