ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (18/6)

Σήμερα 18/6 εορτάζουν:

  • Άγιος Λεόντιος και οι συν αυτώ Υπάτιος και Θεόδουλος
  • Άγιος Αιθέριος
  • Όσιος Έρασμος
  • Άγιοι Δύο Μάρτυρες από την Κύπρο
  • Όσιος Λεόντιος ο ποιμένας του κειμένου πέραν του Άστεος
  • Όσιος Λεόντιος ο Αθωνίτης ο Μυροβλήτης
  • Σύναξη του Αρχιστράτηγου Μιχαήλ πλησίον του Ιουλιανού εν τω Φόρω
  • Άγιοι Δέκα Οκτώ Μάρτυρες
  • Όσιος Λεόντιος ο Κανονάρχης

Ο Άγιος Λεόντιος και οι συν αυτώ Υπάτιος (η Ύπατος) και Θεόδουλος

Οι Άγιοι αυτοί μαρτύρησαν επί αυτοκράτορας Ουεσπασιανού (70 μ.Χ.). Ο Λεόντιος καταγόταν από την Ελλάδα και είχε χαρακτηριστική ρωμαλεότητα και μεγαλοπρεπές παράστημα. Κατατάχθηκε στο στρατό και στις μάχες έδειξε μεγάλη γενναιότητα και ανδρεία. Έτσι, προβιβάσθηκε σε υψηλά στρατιωτικά αξιώματα. Όμως κατά την διάρκεια της σταδιοδρομίας του ο Λεόντιος διατηρούσε πολλή μετριοφροσύνη και τιμιότητα. Έτσι, ο λόγος του Θεού έπεσε στην καρδιά του όπως το μέρος του σπόρου «εις την γην αγαθήν», το οποίο «φυέν εποίησε καρπόν εκατονταπλασίονα». Έπεσε, δηλαδή ο λόγος του Θεού στην καρδιά του Λεοντίου, όπως πέφτει ο σπόρος στη μαλακή και εύφορη γη και, όταν φύτρωσε, έκανε καρπό εκατό φορές περισσότερο από ο,τι ο σπόρος. Πράγματι, αφού ο Λεόντιος πίστεψε στο Χριστό, άφθονες ήταν οι φιλανθρωπίες του, και μάλιστα φανερά μέσα στο στράτευμα. Μ΄ αυτόν τον τρόπο έφερε στη χριστιανική πίστη και δυό συναδέλφους του, τον Υπάτιο και τον Θεόδουλο. Όταν το έμαθε αυτό ο αφρικανός ηγεμόνας Αδριανός, θέλησε να τους αναγκάσει να αλλαξοπιστήσουν. Είδε, όμως, ότι δεν μπορούσε. Τότε, τους μεν Υπάτιο και Θεόδουλο αποκεφάλισε, τον δε Λεόντιο μαστίγωσε μέχρι θανάτου. Έτσι, με το τίμιο αίμα τους σφράγισαν την αγάπη και την αφοσίωσή τους στο Χριστό.

Ο Άγιος Αιθέριος

Ανήκει και αυτός στην ατέλειωτη και ένδοξη φάλαγγα των μαρτύρων της χριστιανικής πίστεως. Η θεία χάρη τον έκανε από την γη ακόμα, πολίτη του ουρανού. Η διάνοια και η καρδιά του ήταν ελεύθερες από κάθε παχυλότητα, γεμάτες πνευματικότητα. Νεκρός απέναντι στον κόσμο, δηλαδή στην αμαρτία, ζούσε μόνο για τον Ιησού Χριστό. Αλλά στο διωγμό επί Διοκλητιανού, ο Αιθέριος συνελήφθη. Ούτε οι απειλές όμως, ούτε οι υποσχέσεις, ούτε οι ραβδισμοί, ούτε οι μαστιγώσεις, ούτε οι ανοιγμένες πληγές με τα αίματα που έτρεχαν, στάθηκαν ικανές να κάμψουν την πίστη του Αιθέριου. Πιστός μέχρι θανάτου έφυγε από τον κόσμο αυτό, εκεί όπου είναι η αγαλλίαση του Παραδείσου.

Ο Όσιος Λεόντιος ο Αθωνίτης ο Μυροβλήτης

Ο Όσιος αυτός καταγόταν από το Άργος της Πελοποννήσου. Εγκατέλειψε τον κόσμο και αναχώρησε για το Άγιον Όρος. Εκεί κατοίκησε στο Ιερό κοινόβιο της Μονής Διονυσίου και για 60 ολόκληρα χρόνια δεν βγήκε από το Μοναστήρι. Έτσι αξιώθηκε του διορατικού και προφητικού χαρίσματος. Μετά τον θάνατό του, τα ιερά του λείψανα άνεβλησαν Μύρο, όπως ιστορεί ο ιερός Μαλαξός (1580) ο πρωτόπαπας Ναυπλίου. Ο Όσιος Λεόντιος έζησε περί το 1530 και απεβίωσε ειρηνικά.

Μοιραστείτε το άρθρο:

Ένα κάθε μέρα

24 Μαΐου 2024

Κ. Παλαμάς

«Ω σεις, Μαγδαληνή, Σαλώμη και Μαρία,/ από τη δική σας αφάνταστη ευτυχία/ δώστε της γης, κάθε ψυχής και κάθε ανθρώπου/ κάθε λαού, κάθε πατρίδος, κάθε τόπου».

Γίνε και εσύ συνδρομητής !

Πρόσφατες αναρτήσεις

Το συναξάρι της ημέρας

Φιλικές Ιστοσελίδες