ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (19/8)

Σήμερα 19/8 εορτάζουν:

  • Άγιος Ανδρέας ο Στρατηλάτης και οι δύο χιλιάδες πεντακόσιοι ενενήντα τρεις Μάρτυρες, που μαρτύρησαν μαζί μ’ αυτόν
  • Όσιος Θεοφάνης ο νέος και θαυματουργός
  • Άγιοι Τιμόθεος, Αγάπιος και Θέκλα
  • Άγιοι Ευτυχιανός ο στρατιώτης και Στρατήγιος
  • Όσιος Γεννάδιος της Κοστρομά

Ο Άγιος Ανδρέας ο Στρατηλάτης και

οι 2593 Μάρτυρες,  που μαρτύρησαν μαζί μ αυτόν

Οι στρατιώτες ήταν κυριευμένοι από φόβο, λόγω του ότι ο εχθρός ήταν πολυάριθμος και είχε πολλές νίκες στο ενεργητικό του. Η αρχηγία του μικρού σώματος στρατιωτών είχε ανατεθεί από τον αρχιστράτηγο Αντίοχο σε ένα γενναίο χριστιανό αξιωματικό, τον Ανδρέα. Βεβαίωσε λοιπόν ο Ανδρέας τους στρατιώτες του πως ο θρίαμβος της νίκης θα είναι με το μέρος τους, αν όλοι με πραγματική πίστη επικαλεσθούν τον παντοδύναμο Θεό των χριστιανών. Διότι όλα τα κατορθώματα των χριστιανών επιτυγχάνονται με την δύναμη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Πράγματι, τα λόγια του Ανδρέα ανύψωσαν το ηθικό των στρατιωτών, με αποτέλεσμα να συντρίψουν το πολυπληθές στράτευμα του εχθρού. Ο Αντίοχος επαίνεσε δημόσια το κατόρθωμα αυτό, αλλά όταν έμαθε ότι οι στρατιώτες ειλκύσθησαν από τον Ανδρέα στο χριστιανισμό, έστειλε 1000 στρατιώτες να τους αφοπλίσουν και να τους στείλουν στα σπίτια τους. Ο Ανδρέας, όμως, μετά από συζήτηση είλκυσε κι αυτούς στο χριστιανισμό. Εξοργισμένος τότε ο Αντίοχος, έστειλε ειδικό σώμα με έμπιστους αξιωματικούς και σκότωσε όλους τους χριστιανούς στρατιώτες. Ήταν στον αριθμό 2593.

Οι Άγιοι Τιμόθεος, Αγάπιος και Θέκλα

Μαρτύρησαν και οι τρεις στη Γάζα, που ήταν αρχαία πόλη της Χαναάν. Από τα αποστολικά χρόνια ιδρύθηκε εκεί χριστιανική εκκλησία, που είχε συνεχή πόλεμο από την ειδωλολατρεία. Η εκκλησία αυτή συνεχώς αυξανόταν σε δύναμη και οι ειδωλολάτρες κατά καιρούς εξεγείρονταν κατά των χριστιανών βιαιότεροι. Σε μία  τέτοια λοιπόν εξέγερση, συνελήφθη με διαταγή του έπαρχου Ουρβανού και ο Τιμόθεος. Καταγόταν από την Παλαιστίνη, και ήταν χριστιανός ευσεβέστατος με πολύ ζήλο εργαζόμενος για την διάδοση του Ευαγγελίου. Κέρδισε δε το στεφάνι του μαρτυρίου, αφού τον έριξαν στη φωτιά μετά από πολλά άλλα βασανιστήρια. Τον ίδιο καιρό, μαρτύρησαν και ο Άγιος Αγάπιος καθώς και η παρθένος Θέκλα, που καταγόταν από την Βιζύη και εργαζόταν και αυτή μεταξύ του γυναικείου κόσμου, για την διάδοση τής χριστιανικής πίστης. Και οι δυο τους βασανίστηκαν σκληρά και για πολύ χρόνο. Τελικά πέθαναν ένδοξα, αφού οι ειδωλολάτρες τους έριξαν για τροφή στα άγρια θηρία.

Πηγή:

http://www.saint.gr/08/19/index.aspx

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο:

Ένα κάθε μέρα

21 Ιουνίου 2024

Προσευχή στο Άγιο Πνεύμα

«Πνεῦμα θεῖο καί Πανάγιο! Ἔλα καί σέ μᾶς, πού γονατιστοί Σέ παρακαλοῦμε. Ὡς ἄνεμος δυνατός, ξερίζωσε τά πάθη μας. Ὡς δροσιά, δρόσισε τήν πνευματική ἀτονία μας. Ὡς φωτιά, θέρμανε τή θρησκευτική ἀδιαφορία μας. Ὡς φίλος καί Παράκλητος, συμμάχησε μαζί μας στήν πάλη ἐναντίον τοῦ ἐχθροῦ...».

Κων. Καλλίνικος

Γίνε και εσύ συνδρομητής !

Πρόσφατες αναρτήσεις

Το συναξάρι της ημέρας

Φιλικές Ιστοσελίδες