ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (2/10)

Σήμερα 2/10 εορτάζουν:

  • Άγιος Κυπριανός και η Αγία Ιουστίνη
  • Όσιος Θεόφιλος ο Ομολογητής
  • Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας που μαρτύρησε στο Καρατζασού
  • Όσιος Κασσιανός ο Έλληνας και Θαυματουργός
  • Άγιος Θεόδωρος ο Μεγαλομάρτυρας ο Γαβράς
  • Άγιος Κυπριανός του Σουντάλ
  • Όσιος Θεόδωρος Ουσακώφ
  • Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Βουρλιώτισσας
  • Σύναξη των εν Κύπρω Αγίων

 

Ο Άγιος Κυπριανός ο Ιερομάρτυρας και Ιουστίνη η Παρθένος

Ήταν ευγενής πλούσιος και φιλόσοφος από την Καρχηδόνα της Λιβύης, στα χρόνια του αυτοκράτορα Δεκίου. Στην Αντιόχεια, εξασκούσε άριστα την μαγική τέχνη. Κάποτε όμως, ένας ειδωλολάτρης, ο Αγλαίδας ερωτεύθηκε μία παρθένο κόρη, την Ιούστα. Αλλά επειδή η χριστιανή κόρη δεν ανταποκρινόταν στις αμαρτωλές του προτάσεις, αυτός κατέφυγε στο μάγο Κυπριανό. Μπροστά στη χριστιανική σταθερότητα της Ίουστας, «μαγικής εμπαίγματα κατέκειτο τέχνης, και της επί φρονήσει αλαζονείας έλεγχος εφύβριστος». Οι απάτες, δηλαδή, της μαγικής τέχνης του μάγου είχαν πέσει κάτω, ανίκανες να κάνουν κακό στη χριστιανή κόρη. Και η αλαζονεία του Κυπριανού για την μαγική του σοφία αποδείχθηκε γελοία. Τότε, μπροστά στον επίσκοπο Άνθιμο, έκαψε τα μαγικά του βιβλία και βαπτίσθηκε χριστιανός. Κατόπιν, έγινε ιερέας και αργότερα επίσκοπος Καρχηδόνας. Τη δε Ιούστα χειροτόνησε διακόνισσα και την μετονόμασε σε Ιουστίνη. Στη διακονία της Εκκλησίας, ο Κυπριανός έδειξε μεγάλο αποστολικό ζήλο και γι᾿ αυτό εξορίστηκε από το Δέκιο, μαζί με την Ιουστίνη, στη Νικομήδεια. Εκεί ο ηγεμόνας Κλαύδιος αποκεφάλισε τον Κυπριανό και την Ιουστίνη. Τα τίμια λείψανά τους οι χριστιανοί τα μετάφεραν στη Ρώμη και τα έθαψαν με τιμέςστόν επισημότερο λόφο της πόλης. Ο δε Μιχαήλ Ι. Γαλανός, στο έργο του «Οι Βίοι των Αγίων» έχει διαφοροποιημένο τον βίο του Αγίου Κυπριανού, και θεωρεί ιστορικές ανακρίβειες όλα τα περί μαγείας, που αναφέρονται για το πρόσωπο του συγκεκριμένου Αγίου.

Ο Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας ή Χατζη-Γεώργιος

Γιός χριστιανών γονέων από την Φιλαδέλφεια. Έφυγε από την πατρίδα του και πήγε στην πόλη Καρατζασού της Ηλιουπόλεως, όπου εξασκούσε την τέχνη του αμπατζή (σαγματοποιού). Σε κάποια διασκέδαση, που ήταν παρών και ο Γεώργιος, κάποιος, που βρισκόταν σε κατάσταση μέθης, έπεσε και σκοτώθηκε. Τότε, σύμφωνα με την συνήθεια, ο κριτής ζήτησε απ᾿ τους κατοίκους, να πληρώσουν το ανάλογο πρόστιμο. Ο Γεώργιος αρνήθηκε να καταβάλει αυτό το πρόστιμο και επάνω στο θυμό του είπε, ότι δεν το πληρώνει γιατί είναι Τούρκος. Αμέσως τότε οι Τούρκοι τον συνέλαβαν και του έκαναν περιτομή. Αργότερα ο Γεώργιος, μετανοημένος, πήγε στο Άγιον Όρος, όπου έμεινε για αρκετό χρονικό διάστημα. Επανήλθε όμως στην πόλη Καρατζασού, και μπροστά στον κριτή ομολόγησε με θάρρος την πίστη του στον Χριστό. Παρά τις κολακείες του κριτή, έμεινε αμετάθετος στην απόφασή του. Άρχισε τότε μία σειρά φρικτών βασανιστηρίων, που ο Γεώργιος τα υπέμεινε με μεγάλη γενναιότητα. Έλεγε μάλιστα: «ο,τι και αν μου κάνετε εγώ δεν αρνούμαι πλέον την πίστη μου. Χριστιανός γεννήθηκα, Χριστιανός είμαι και Χριστιανός θέλω να πεθάνω». Τελικά, στις 2 Οκτωβρίου 1794 τον αποκεφάλισαν. Ο Otto Meinardus αναφέρει το μαρτύριο του Αγίου αυτού στις 2 Οκτωβρίου 1752.

 

 

Πηγή: http://www.saint.gr/index.asp

 

Μοιραστείτε το άρθρο:

Ένα κάθε μέρα

27 Ιουλίου 2024

Όπως οι άγγελοι...

«Όσοι έμαθαν στη ζωή τους να δοξολογούν και να ευχαριστούν τον Κύριο, αυτοί ζουν όπως οι άγγελοι, που ζωή τους έχουν αυτή την αδιάκοπη δοξολογία».

(Από το βιβλίο «Μίλησέ μου, Χριστέ»)

Γίνε και εσύ συνδρομητής !

Πρόσφατες αναρτήσεις

Το συναξάρι της ημέρας

Φιλικές Ιστοσελίδες