ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (2/2)

Σήμερα 2/2 εορτάζουν:

  • Υπαπαντή του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού
  • Άγιος Αγαθόδωρος
  • Άγιος Ιορδάνης ο εκ Τραπεζούντας
  • Άγιος Γαβριήλ ο Οσιομάρτυρας ο εν Κωνσταντινουπόλει
  • Όσιος Ευθύμιος εκ Γεωργίας

Η Υπαπαντὴ του Κυρίου

2.Ypapanti

Το γεγονός αυτό εξιστορεί ο ευαγγελιστής Λουκάς στο κεφάλαιο στ´, στ. 22-35. Συνέβη σαράντα μέρες μετά την γέννηση του παιδιού Ιησού. Σύμφωνα με το Μωσαικό νόμο, η Παρθένος Μαρία, αφού συμπλήρωσε το χρόνο καθαρισμού από τον τοκετό, πήγε στο Ναό της Ιερουσαλήμ μαζί με τον Ιωσήφ, για να εκτελεσθεί η τυπική αφιέρωση του βρέφους στο Θεό κατά το «παν άρσεν διανοίγον μήτραν (δηλαδή πρωτότοκο) άγιον τω Κυρίω κληθήσεται» και για να προσφέρουν θυσία, που αποτελούνταν από ένα ζευγάρι τρυγόνια η δυό μικρά περιστέρια. Κατά την μετάβαση αυτή, δέχθηκε τον Ιησού στην αγκαλιά του ο υπερήλικας Συμεών, όπως θα εξιστορίσουμε αύριο στη μνήμη του. Αυτό το γεγονός αποτελεί άλλη μία απόδειξη ότι ο Κύριος Ιησούς Χριστός δεν ήλθε να καταργήσει τον Μωσαικό νόμο, όπως ισχυρίζονταν οι υποκριτές Φαρισαίοι και Γραμματείς, αλλά να τον συμπληρώσει, να τον τελειοποιήσει. Κατά την ολονυκτία της Υπαπαντής στην Κωνσταντινούπολη, οι βασιλείς συνήθιζαν να παρευρίσκονται στο Ναό των Βλαχερνών. Η συνήθεια αυτή εξακολούθησε μέχρι τέλους της βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Ο Άγιος Αγαθόδωρος

Μαρτύρησε στα Τύανα της Καππαδοκίας. Στην αρχή του ξερρίζωσαν τα δόντια, έπειτα του έκοψαν την γλώσσα, και κατόπιν του αφαίρεσαν με ξυράφι το δέρμα. Αλλά η πίστη του προς τον Χριστό, έμεινε ακέραια και ακλόνητη, καταντροπιάζοντας τους άγριους βασανιστές. Τέλος πέθανε, αφού του διαπέρασαν τα μυαλά με πυρωμένα σουβλιά, από τα οποία όμως φλογερώτερος απέμεινε ο ζήλος της ευσέβειας και της αγάπης του προς τον Χριστό.

 

Μοιραστείτε το άρθρο:

Ένα κάθε μέρα

8 Δεκεμβρίου 2023

Είσαι δυνατός;

«Πάντα ἰσχύω ἐν τῷ ἐνδυναμοῦντί με Χριστῷ». Τα πάντα κατορθώνω με τη δύναμη που μου δίνει η κοινωνία και η σχέση μου με τον Χριστό.

(Απόστολος Παύλος)

Γίνε και εσύ συνδρομητής !

Πρόσφατες αναρτήσεις

Το συναξάρι της ημέρας

Φιλικές Ιστοσελίδες