ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (27/4)

Σήμερα 27/4 εορτάζουν:

  • Άγιος Συμεών ο Αδελφόθεος Επίσκοπος Ιεροσολύμων
  • Όσιος Ιωάννης ο Ομολογητής ηγούμενος Μονής Καθαρών
  • Άγιος Ποπλίων
  • Άγιος Ευλόγιος ο Ξενοδόχος
  • Άγιος Λολλίων ο Νέος
  • Άγιοι Συμεών ο Νέος Στυλίτης και Γεώργιος ο αδελφός του
  • Άγιος Θεόφιλος Επίσκοπος Βρεσκίας
  • Άγιος Στέφανος Επίσκοπος Βλαντιμίρ
  • Εγκαίνια του Ναού της Αγίας Ειρήνης «αρχαίας και νέας»

Ο Άγιος Συμεών ο Αδελφόθεος, επίσκοπος Ιεροσολύμων

27.-Agios-Simeon-Adelfotheos

Ἦταν ένας από τους τέσσερις γιούς του μνήστορος Ιωσήφ και αδελφός του αδελφοθέου Ιακώβου, που έγινε πρώτος επίσκοπος Ιεροσολύμων. Μετά την δολοφονία του Ιακώβου, επίσκοπος ανέλαβε ο Συμεών. Σ΄ όλη την διάρκεια της επισκοπικής του θητείας, υπήρξε αντάξιος του αδελφού του. Η ανεξάντλητη αγωνιστικότητά του, η τέλεια αυταπάρνησή του, καθώς και το απαράμιλλο θάρρος του, κατέστησαν τον Συμεών φωτεινό πνευματικό αστέρι, διά του οποίου στηρίχθηκαν και οδηγήθηκαν πολλές ψυχές στη σωτηρία. Το εντυπωσιακότερο, όμως, χαρακτηριστικό του Συμεών ήταν το ακατάβλητο φρόνημά του. Αν και 120 χρονών γέροντας, δεν κάμφθηκε μπροστά στο μαρτύριο. Υπέστη με νεανική φλόγα το σταυρικό θάνατο. Και η νεανική ψυχή του γέροντα Συμεών αποδήμησε κοντά στο στεφανοδότη Κύριο. Βέβαια, με το παράδειγμά του άφησε διδαχή στο ποίμνιό του την εντολή του Αποστόλου Παύλου: «Τα άνω φρονείτε, μη τα επί της γης»1. Δηλαδή, προς τα πάνω, προς το Θεό, διευθύνετε και προσηλώνετε τις σκέψεις σας, όχι στα γήινα και φθαρτά. Διότι και ο Συμεών, αν και 120 χρονών γέροντας, από τέτοιο φρόνημα εμπνεόμενος αντιμετώπισε παλικαρίσια το μαρτύριο.

Ο Όσιος Ιωάννης ο Ομολογητής ηγούμενος Μονής Καθαρών

Γεννήθηκε στην Ειρηνούπολη της Δεκαπόλεως (Κοίλης Συρίας) από γονείς ευσεβείς, τον Θεόδωρο και την Γρηγορία (περί το 778). Σε ηλικία εννιά ετών πήγε σε Κοινόβιο (άγνωστο που) και ανατέθηκε στην πνευματική φροντίδα ενός σπουδαίου άνδρα, τον οποίο και ακολούθησε στη Νίκαια και έπειτα στην Κωνσταντινούπολη (787) κατά την συγκρότηση των εκεί Οικουμενικών Συνόδων. Όταν ο διδάσκαλός του έγινε ηγούμενος της μονής Δαλματών, τότε και αυτός διορίστηκε από τον Πατριάρχη Νικηφόρο, ηγούμενος της μονής των Καθαρών στη Βιθυνία που την διακυβέρνησε επί 10 χρόνια (804-813). Αλλά επειδή έλεγξε δυναμικά τον εικονομάχο Λέοντα τον Ε΄, τον περιόρισαν σ΄ ένα Μετόχι της μονής του στην Κωνσταντινούπολη. Κατόπιν τον εξόρισαν σ΄ ένα φρούριο το λεγόμενον Πενταδάκυλον εν τη «χώρα της Καμπής», όπου έμεινε αλυσοδεμένος 18 μήνες. Έπειτα ξαναήλθε στην Κωνσταντινούπολη, όπου ποικιλοτρόπως τον βασάνισε ο εικονομάχος Πατριάρχης Ιωάννης ο Ζ΄. Αλλ΄ επειδή ο Όσιος Ιωάννης επέμενε στην πίστη των Πατέρων, τον εξόρισαν «εις τον Κριόταυρον κάστρον των Βουκελλαρίων», όπου έμεινε κλεισμένος δυό χρόνια. Μετά την σφαγή του Λέοντα, έμεινε προσωρινά στη Χαλκηδόνα, αλλά επί Θεοφίλου εξορίστηκε και πάλι στην Αφουσία. Εκεί, μετά δυόμισι χρόνια πέθανε.

Ο Άγιος Ευλόγιος ο Ξενοδόχος

Ο Άγιος αυτός έζησε στα μέρη της Θηβαίδας της Αιγύπτου. Το επάγγελμά του ήταν λατόμος (πετροκόπος) και ονομάστηκε Ξενοδόχος, διότι σ΄ όλη του την ζωή κύρια μέριμνα και απόλαυση είχε το να φιλοξενεί στο σπίτι του και να παρέχει κάθε βοήθεια στους πτωχούς και οδοιπόρους. Παρά την βαριά και κοπιαστική εργασία του, το βράδυ, μόλις σχολούσε από την δουλειά του, έτρεχε στην αγορά, κρατώντας φαναράκι το χειμώνα και αναζητούσε ξένους, για να τους δώσει στέγη και κάθε άλλη φιλοξενία. Αυτός μάλιστα κάποτε φιλοξένησε και τον αββά Δανιήλ με τον υποτακτικό του, όταν αυτοί κατέβηκαν στην πόλη και έμειναν χωρίς ψωμί και στέγη. Ο Ευλόγιος έζησε πάνω από εκατό χρόνια, ευεργετώντας τους συνανθρώπους του και απεβίωσε ειρηνικά.

Μοιραστείτε το άρθρο:

Ένα κάθε μέρα

10 Απριλίου 2025

204 χρόνια από τον μαρτυρικό θάνατο του Πατρ. Γρηγορίου Ε΄

«Πώς μας θωρείς ακίνητος;... Πού τρέχει ο λογισμός σου;/ Γιατί στο μέτωπό σου να μη φυτρώνουν, γέροντα, τόσες χρυσές ελπίδες,/ όσες μας δίδ’ η όψη σου παρηγοριές κι ελπίδες;»

Αριστ. Βαλαωρίτης

Γίνε και εσύ συνδρομητής !

Πρόσφατες αναρτήσεις

Το συναξάρι της ημέρας

Φιλικές Ιστοσελίδες

Ένα κάθε μέρα

10 Απριλίου 2025

204 χρόνια από τον μαρτυρικό θάνατο του Πατρ. Γρηγορίου Ε΄

«Πώς μας θωρείς ακίνητος;... Πού τρέχει ο λογισμός σου;/ Γιατί στο μέτωπό σου να μη φυτρώνουν, γέροντα, τόσες χρυσές ελπίδες,/ όσες μας δίδ’ η όψη σου παρηγοριές κι ελπίδες;»

Αριστ. Βαλαωρίτης

Γίνε και εσύ συνδρομητής !

Πρόσφατες αναρτήσεις

Το συναξάρι της ημέρας

Φιλικές Ιστοσελίδες