ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (29/4)

Σήμερα 29/4 εορτάζουν:

  • Άγιοι Ιάσονας και Σωσίπατρος οι Απόστολοι
  • Αγία Κέρκυρα η Μάρτυρας
  • Άγιος Ιωάννης ο Καλοκτένης Μητροπολίτης Θηβών
  • Άγιοι Ευσέβιος, Ζήνων, Βιτάλιος και Νέων
  • Άγιοι Επτά Μάρτυρες Σατορνίνος, Ιακισχόλος, Φαυστιανός, Ιανουάριος, Μαρσάλιος, Ευφράσιος και Μάμμινος
  • Άγιοι Κυντιανός και Αττικός
  • Άγιος Χριστόδουλος ο Αιθίοψ
  • Άγιοι Αγάπιος και Σεκουνδίνος οι Ιερομάρτυρες και οι συν αυτοίς Τέρτουλα και Αντωνία οι Παρθένες, ανωνύμου Μάρτυρος μετά των δύο τέκνων αυτής
  • Άγιος Βασίλειος ο Θαυματουργός εκ Σερβίας

Οι Άγιοι Ιάσων και Σωσίπατρος οι Απόστολοι

Είπεν ο Κύριος: «Δεύτε οπίσω μου, και ποιήσω υμάς γενέσθαι αλιείς ανθρώπων». (Μάρκου α´, 17). [Ακολουθήστε με σαν μαθητές μου και θα σας κάνω να γίνετε ψαράδες ανθρώπων, που με το δίχτυ του θείου κηρύγματος θα τους ελκύετε στη βασιλεία των ουρανών]. Με αυτόν τον τρόπο οι Άγιοι Ιάσων και Σωσίπατρος ο εξ Αχαίας, κατάφεραν με τη χάρη του Θεού να γίνουν πραγματικά μεγάλοι ψαράδες ανθρώπων. Και οι δυό ήταν φίλοι αγαπημένοι του Αποστόλου Παύλου. Η ζωντανή τους πίστη κατέστησε τους δυό αυτούς άνδρες επισκόπους. Τον μεν Ιάσονα στην Ταρσό, τον δε Σωσίπατρο στο Ικόνιο. Όμως, το σχέδιο του Θεού ήταν να πάνε και οι δυό αυτοί επίσκοποι στο νησί της Κέρκυρας, για να κηρύξουν το ευαγγέλιο του Χριστού και ιδρύσουν νέες εκκλησίες. Εκεί, ο ειδωλολάτρης άρχοντας Κερκυλλίνος τους συνέλαβε και τους φυλάκισε. Μέσα από τη φυλακή, οι δυό απόστολοι άρχισαν με το δίχτυ του θείου λόγου να ψαρεύουν ανθρώπους στη χριστιανική πίστη. Κάνουν χριστιανούς επτά φημισμένους λήσταρχους του νησιού, το δεσμοφύλακα Αντώνιο και, το σπουδαιότερο, την κόρη του Κερκυλλίνου, Κερκύρα, της οποίας η πίστη φέρνει πλήθος νέων πιστών. Όταν ο Κερκυλλίνος πνίγηκε σ’ ένα ναυάγιο, τον διαδέχτηκε ένας σκληρός ειδωλολάτρης, ο Δατιανός. Μία από τις πρώτες του ενέργειες ήταν να κάψει τον Σωσίπατρο. Αλλά ο Ιάσων κατάφερε με τη χάρη του Θεού να εκχριστιανίσει το Δοτιανό με όλη του την οικογένεια. Αυτό, βέβαια, είχε σαν αποτέλεσμα να γίνει μεγάλο πνευματικό έργο στην Κέρκυρα.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Καλοκτένης, Μητροπολίτης Θηβών

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη κατά τα μέσα του 12ου αιώνα, από γονείς πλούσιους και ευσεβείς, τον Κων/νο Καλοκτένη και την Μαρία, που τον ανέθρεψαν εν πάση παιδεία και νουθεσία Κυρίου. Από μικρός έδειξε κλήση στα θεία και υπήρξε άριστος μαθητής. Όταν μεγάλωσε έγινε μοναχός και μόναζε σε κάποια Μονή της Κωνσταντινουπόλεως. Από εκεί τον εξέλεξαν, για τις μεγάλες του ικανότητες και αρετές, Μητροπολίτη Θηβών. Σαν Μητροπολίτης διοίκησε άψογα το ποίμνιό του. Έκτισε Εκκλησίες και ανακατασκεύασε τις παλαιότερες που ήταν κατεστραμμένες από τους βαρβάρους, ανέπτυξε αρδευτικά έργα για τις καλλιέργειες του τόπου, ανέπτυξε το εμπόριο και έδωσε δουλειά σε πολλούς κατοίκους της περιοχής του και γενικά αναβάθμισε πολύ την Μητρόπολή του. Εκείνο όμως που τον κάνει ακόμα ανώτερο ήταν η μεγάλη ελεημοσύνη που καλλιεργούσε προς τους φτωχούς και τα ορφανά. Έτσι ευεργετώντας αφού έζησε, απεβίωσε ειρηνικά.

Μοιραστείτε το άρθρο:

Ένα κάθε μέρα

27 Φεβρουαρίου 2024

Σοφία και πείρα

Ευχή γονιού αγόρασε και στο βουνό περπάτα.

Γίνε και εσύ συνδρομητής !

Πρόσφατες αναρτήσεις

Το συναξάρι της ημέρας

Φιλικές Ιστοσελίδες