ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (3/4)

Σήμερα 3/4 εορτάζουν:

  • Όσιος Νικήτας ο Ομολογητής Ηγούμενος Μονής Μηδικίου
  • Όσιος Ιωσήφ ο Υμνογράφος
  • Άγιος Ελπιδηφόρος
  • Άγιοι Δίος, Βυθόνιος και Γάλυκος
  • Όσιος Ιλλυριός
  • Άγιος Παύλος ο Ρώσος ο Απελεύθερος
  • Όσιος Νεκτάριος του Μπεζέτσκ
  • Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου του Αμαράντου Ρόδου
  • Αγία Αγάπη η παρθενομάρτυς
  • Σύναξη της Παναγίας της Τσαμπίκας στην Ρόδο

 

Ο Όσιος Νικήτας ο Ομολογητὴς Ηγούμενος Μονής Μηδικίου

3.-Osios-Nikitas-Midikiou

Ο Όσιος Νικήτας έζησε μεταξύ 8ου και 9ου μ.Χ. αιώνα. Καταγόταν από την Καισάρεια της Βιθυνίας, και βρέφος ακόμα έμεινε ορφανός από μητέρα. Η γιαγιά τους, όμως, ανέλαβε άγρυπνη φροντίδα για τον εγγονό της. Ο πατέρας του Φιλάρετος φρόντισε από πολύ νωρίς να αρχίσει η εκπαίδευσή του. Ο δάσκαλός του ήταν κληρικός με μεγάλη παιδαγωγική ικανότητα. Έτσι, ο νεαρός Νικήτας προόδευσε γραμματικά και πνευματικά. Κατόπιν, πήγε στην περίφημη Μονή του Μηδικίου. Εκεί, με την πρόθυμη και ενάρετη ζωή του κατέκτησε γρήγορα την εκτίμηση των αδελφών του. Μετά το θάνατο του ηγουμένου της Μονής, Νικηφόρου, σύσσωμη η αδελφότητα τον έκανε ηγούμενο. Από την νέα του θέση, ο Νικήτας έκανε σκληρούς αγώνες κατά των εικονομάχων, όταν αυτοκράτωρ ήταν ο Λέων ο Ε´ ο Αρμένιος, στον οποίο μάλιστα απηύθυνε τα εξής θαρραλέα λόγια, όταν αυτός τον απείλησε με θάνατο: «Γνώριζε και συ βασιλεύ αρνησίθεε, ότι εμμένω εις τους προτέρους λογισμούς μου και τας εικόνας του Χριστού και των αγίων σέβομαι, και εις το ίδικόν σου θέλημα δεν υπακούω… Διά τούτο και σε, ο οποίος επιμένεις να αθετής την προσκύνησιν των αγίων εικόνων, και τους ομόφρονάς σου αναθεματίζω. Κάμε δε ο,τι θέλεις». Η θαρραλέα αυτή στάση του Νικήτα έγινε αφορμή να υποστεί ο Όσιος πολλές φυλακίσεις και εξορίες. Τελικά, εγκαταστάθηκε σε κάποιο μετόχι βόρεια της Κωνσταντινουπόλεως και αναδείχθηκε από τους περισσότερο πολύαθλους ομολογητές.

Ο Άγιος Παύλος ο Ῥώσος ο Απελεύθερος

Ο νεομάρτυρας αυτός ήταν Ρώσος στην καταγωγή και σε παιδική ηλικία αιχμαλωτίσθηκε από τους Τατάρους, από τους οποίους τον αγόρασε κάποιος χριστιανός στην Κωνσταντινούπολη και τον ελευθέρωσε. Στην πόλη αυτή ο Παύλος παντρεύτηκε Ρωσίδα γυναίκα, πρώην αιχμάλωτη, με την οποία ζούσε ζωή ευσεβή. Κάποτε όμως τον κατέλαβε επιληψία και τον οδηγούσαν στον Ναό της Θεομήτορος, της επονομαζόμενης του Μογλουνίου. Στο δρόμο συνάντησε Τούρκους και άρχισε να ζητάει απ’ αυτούς βοήθεια, φωνάζοντας «Αγαρηνός είμαι». Οι Τούρκοι αυτοί ανέφεραν το γεγονός στον Βεζίρη, που πρόσταξε την σύλληψη των ιερέων του προαναφερθέντος Ναού και του ιδίου του μάρτυρα. Όταν ο Παύλος, κατά την παραμονή του στον Ναό, έγινε καλά, παρουσιάστηκε στον άρχοντα, ο οποίος του ζητούσε να ομολογήσει επίσημα τον μουσουλμανισμό και θα του εξασφάλιζε δόξες και τιμές. Ενώ στην αντίθετη περίπτωση, τον απειλούσε με βασανιστήρια και θάνατο. Ο Παύλος, ενδυναμούμενος από την σύζυγό του, που τον συνόδευε, ομολογούσε με θάρρος τον Χριστό. Οπότε τον έριξαν στη φυλακή και υπέμεινε με καρτερία τα βασανιστήρια. Όταν και πάλι ομολόγησε τον Χριστό μπροστά στο Βεζίρη, οδηγήθηκε δέσμιος στον Ιππόδρομο Ατ μειντάν, όπου έλαβε το στεφάνι του μαρτυρίου, αφού τον αποκεφάλισαν. Ήταν 3 Απριλίου, Μεγάλη Παρασκευή, το έτος 1683. Μαρτύριο του Αγίου συνέγραψε ο Ιωάννης Καρυοφύλλης.

Μοιραστείτε το άρθρο:

Ένα κάθε μέρα

23 Μαΐου 2024

Κ. Παλαμάς

«Ω σεις, Μαγδαληνή, Σαλώμη και Μαρία,/ από τη δική σας αφάνταστη ευτυχία/ δώστε της γης, κάθε ψυχής και κάθε ανθρώπου/ κάθε λαού, κάθε πατρίδος, κάθε τόπου».

Γίνε και εσύ συνδρομητής !

Πρόσφατες αναρτήσεις

Το συναξάρι της ημέρας

Φιλικές Ιστοσελίδες