Σήμερα 31/12 εορτάζουν:
- Οσία Μελάνη η Ρωμαία
- Άγιος Ζωτικός ο Ορφανοτρόφος
- Όσιος Γελάσιος
- Όσιος Γάιος
- Άγιες Δέκα Παρθένες
- Αγία Ολυμπιοδώρα
- Άγιος Βούσιρις
Ο ΒΙΟΣ ΤΗΣ ΟΣΙΑΣ ΜΕΛΑΝΗΣ ΤΗΣ ΡΩΜΑΙΑΣ
1) Ιεροί πόθοι
Η οσία καταγόταν από τις ένδοξες και αριστοκρατικές ρωμαϊκές οικογένειες των Βαλερίων Μαξίμων. Ο πλούτος τους ήταν αμύθητος. Απέραντες εκτάσεις στη Βρετανία, Γαλατία και Ισπανία, στην Αφρική και Νουμηδία, με μεταλλωρυχεία και χρυσωρυχεία και χιλιάδες δούλους.
H μόνη κληρονόμος του ανυπολόγιστου αυτού πλούτου ήταν η Μελάνη, η οποία γεννήθηκε το 383 μ.Χ. Οι Χριστιανοί γονείς της, ο Βαλέριος Πουμπλικόλας και η Αλβίνα, φρόντισαν από την πρώτη στιγμή να δώσουν στην κόρη τους Πνεύμα Χριστού. Αυτό συγκίνησε από την παιδική ηλικία την Μελάνη, που η καρδιά της επιθυμούσε τη ζωή του Χριστού. Οραματιζόταν τον εαυτό της πλήρως αφοσιωμένο σε έργα αγάπης.
Αλλά οι γονείς της, παρόλο που ήταν ευσεβείς και πιστοί, δεν είχαν συλλάβει το βαθύτερο νόημα της χριστιανικής ζωής. Είχαν την αξίωση η βαθύπλουτη κόρη τους να συνεχίσει την κοινωνική ζωή της αριστοκρατίας με τις δεξιώσεις και τα συμπόσια. Γι’ αυτό, όταν αντιλήφθηκαν τις διαθέσεις της κόρης τους, την δέσμευσαν να μην έχει το δικαίωμα να διαθέσει την περιουσία της όπως ήθελε και την ανάγκασαν να παντρευτεί. Ο Θεός όμως, την αξίωσε να πάρει ως σύζυγο έναν επιφανή Ρωμαίο ευσεβή Χριστιανό, τον Πίνιο, ο οποίος την κατανόησε. Συγχρόνως δεν αργεί να εμπνεύσει ο Θεός και στον πατέρα της την αναγνώριση του σφάλματός του. Στο κρεβάτι της ασθενειάς του ο Βαλέριος Πουμπλικόλας δίνει την ελευθερία στα παιδιά του να χρησιμοποιήσουν την περιουσία τους σε φιλανθρωπία.
2) Η εκπλήρωση των πόθων
Η Μελάνη επιδίδεται πλέον στη διακονία των πτωχών αδελφών του Κυρίου. Γίνεται η στοργική αδελφή του ελέους. Οι φυλακισμένοι βρίσκουν τον προστάτη τους. Και η πολυτελής έπαυλη της Ρώμης μένει ανοικτή, για να δέχεται όσους είχαν ανάγκη φιλοξενίας και τροφής, περιποιήσεως και στοργής.
Σειρά έχει τώρα η εκποίηση της περιουσίας της. Η Μελάνη επισκέπτεται αυτοπροσώπως την αυτοκράτειρα και την παρακαλεί να μεσολαβήσει να δοθεί η άδεια της εκποιήσεως. Και τελικά νικά. Οι απέραντες εκτάσεις της Αφρικής διανέμονται στα Μοναστήρια, σε Ιερούς Ναούς και ξενώνες. Άλλα κτήματα πωλούνται και διατίθενται στη διακονία των αδελφών της Αιγύπτου, της Θηβαιΐδος, της Αντιοχείας, της Παλαιστίνης. Οκτώ χιλιάδες αιχμάλωτοι εξαγοράζονται και ελευθερώνονται, ενώ σε όλους τους δούλους της προσφέρεται η ελευθερία. Πολλοί απ’ αυτούς δεν θέλουν να φύγουν από κοντά της.
Η ίδια ζει πτωχικά και διακονεί προσωπικά τους πάσχοντες. Παράλληλα με την υλική βοήθεια ενδιαφέρεται και για την πνευματική ωφέλεια των Χριστιανών. Όταν αργότερα εγκαθίσταται στα Ιεροσόλυμα, μόνη της καλλιγραφεί οικοδομητικά βιβλία για να μελετούν οι Χριστιανοί και να ωφελούνται. Αγωνίζεται και εναντίον της αιρέσεως των Πελαγιανών.
Ο πολύς όμως κόπος της φιλανθρωπίας και ιεραποστολής έκαμψε πρόωρα τον οργανισμό της. Παρέδωσε την αγία ψυχή της στον Θεό του ελέους και της φιλανθρωπίας σε ηλικία 56 ετών, στις 31 Δεκεμβρίου του έτους 439.
Ο βίος της ασφαλώς μάς συγκινεί και μας κινεί να γινόμαστε μιμητές της, πάντοτε, αλλά ιδιαιτέρως στις μεγάλες ημέρες των εορτών, που ο πόνος του φτωχού γίνεται πιο αισθητός.
Από το βιβλίο «Αθλητές Στεφανηφόροι»
Αρχιμ. Θεοδώρου Μπεράτη