ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (4/9)

Σήμερα 4/9 εορτάζουν:

  • Άγιος Βαβύλας ο Ιερομάρτυρας επίσκοπος Αντιοχείας και τα Τρία Παιδιά που μαρτύρησαν μαζί μ’ αυτόν Αμμώνιος, Δονάτος και Φαύστος
  • Προφήτης Μωυσής ο Θεόπτης
  • Αγία Ερμιόνη κόρη του αποστόλου Φιλίππου
  • Όσιος Άνθιμος ο νέος ασκητής από την Κεφαλονιά
  • Άγιος Βάβυλας διδάσκαλος στη Νικομήδεια και οι ογδόντα τέσσερις Μαθητές του
  • Άγιοι Θεότιμος και Θεόδουλος
  • Άγιος Πετρώνιος
  • Αγία Χαριτίνη
  • Άγιος Σαρβήλος
  • Άγιοι Κεντυρίων, Θεόδωρος, Αμμιανός, Ιουλιανός και Ωκεανός
  • Άγιοι Θαθουήλ και Βεβαία
  • Άγιοι Κέγουρος, Σεκενδίνος, Σέκενδος και η μητέρα τους Ιερουσαλήμ, οι εν Βεροία μάρτυρες
  • Άγιοι Τρείς χιλιάδες εξακοσίοι εικοσιοκτώ Μάρτυρες που μαρτύρησαν στη Νικομήδεια
  • Εύρεσις των Τιμίων Λειψάνων του νεομάρτυρος Θεοδώρου του Χατζή του Μυτιληναίου
  • Σύναξη των εν Χίω Αγίων

Ο Άγιος Βαβύλας Ιερομάρτυρας, επίσκοπος Αντιοχείας και τα τρία παιδιά Αμμώνιος, Δονάτος και Φαύστος

Ο Άγιος Βαβύλας έζησε στα χρόνια του βασιλιά Νουμεριανού (284 μ.Χ.) και διαδέχθηκε το Σεβίνο στον επισκοπικό θρόνο της Αντιοχείας. Τον καιρό εκείνο, ο Νουμεριανός σκότωσε απάνθρωπα το γιό του Βασιλιά των Περσών, που είχε στα χέρια του σαν ενέχυρο για την ασφάλεια της ειρήνης με τους Πέρσες. Όταν το έμαθε ο Βαβύλας, αποδοκίμασε την ενέργεια του αυτοκράτορα. Τότε ο Νουμεριανός θέλησε να πλήξει το Βαβύλα και όσο το δυνατόν περισσότερους χριστιανούς, κατά την ώρα της θείας Λειτουργίας. Μόλις, λοιπόν, πληροφορήθηκε ο Βαβύλας ότι στο ναό εισέρχεται ο εγκληματίας αυτοκράτορας με όλη του την συνοδεία, δε φοβήθηκε. Αμέσως ήλθαν στο μυαλό του τα λόγια του Αποστόλου Παύλου: «Ἀνδρίζεσθε, κραταιοῦσθε». Αγωνίζεσθε σαν άνδρες γενναίοι. Πάρτε δύναμη και θάρρος. Πράγματι, με περίσσια τόλμη και θάρρος, ο Βαβύλας στην είσοδο της εκκλησίας άρπαξε από το στήθος το Νουμεριανό και του είπε να βγεί έξω, διότι δεν επιτρέπεται η είσοδος στο ναό σε αιματοβαμμένους εγκληματίες. Ο αυτοκράτορας ντροπιασμένος απεχώρησε. Αλλά την επόμενη μέρα φυλάκισε το Βαβύλα και κατόπιν τον αποκεφάλισε. Έθαψαν το σώμα του μαζί με τα δεσμά του, όπως ήταν η επιθυμία του. Μαζί με την μνήμη του Αγίου Βαβύλα, συνεορτάζεται και η μνήμη των τριών παιδιών που μαρτύρησαν μαζί μ᾿ αυτόν. Αυτά ήταν αδέλφια μεταξύ τους, νέοι στην ηλικία αλλά βράχοι άθραυστοι στην πίστη. Τα τρία αδέλφια όταν πήγαιναν στη φυλακή τον δάσκαλό τους Άγιο Βαβύλα, με θάρρος του συμπαραστέκονταν. Τότε συνελήφθησαν και αυτά. Μάταια προσπάθησε ο Νουμεριανός να τα αλλαξοπιστήσει. Τελικά τα αποκεφάλισε και έτσι πήραν το ένδοξο στεφάνι του μαρτυρίου.

Ο Προφήτης και Θεόπτης Μωϋσής

Από τις μεγαλύτερες ηγετικές προσωπικότητες όλων όσων αναδείχτηκαν από τον Κύριο, στη μακραίωνη Ιστορία του παλαιού Ισραήλ. Ο θεόπτης Μωϋσής υπολογίζεται ότι γεννήθηκε το 1569 π.Χ. στην Αίγυπτο. Ο πατέρας του ήταν Εβραίος, ονομαζόταν Άβραμ και καταγόταν από την φυλή του Λευί και η μητέρα του Ιωχαβεδ. Όταν λοιπόν ο Φαραώ διέταξε να σφαγούν τα νήπια των Εβραίων, η μητέρα του Μωϋσή έβαλε αυτόν μέσα σε ένα κιβώτιο και τον άφησε στις όχθες του ποταμού Νείλου. Εκεί όμως, πήγαινε η κόρη του Φαραώ για να λουστεί. Βρήκε τον Μωϋσή, τον υιοθέτησε και τον μόρφωσε άριστα στην αιγυπτιακή σοφία. Αλλ᾿ όταν ήταν σαράντα χρόνων, σκότωσε κάποιο Αιγύπτιο και για να μη υποστεί την οργή του Φαραώ, κατέφυγε στη γη Μαδιάμ όπου έγινε βοσκός. Εκεί παντρεύτηκε την Σαπφώρα, από την οποία απέκτησε δυό γιούς. Όταν βοσκούσε τα πρόβατα στη Χωρίθ, τα μάτια του είδαν πρωτοφανές θαύμα, την καιομένη αλλά μη φλεγόμενη βάτο και άκουσε την φωνή του Θεού, που του ανέθετε να ελευθερώσει τους Εβραίους από την δουλεία του Φαραώ, πράγμα που τελικά έκανε. Έβγαλε αυτούς από την Ερυθρά θάλασσα, με τον τρόπο που γνωρίζουμε από τα κείμενανα της Παλαιάς Διαθήκης, (Έξοδος, Λευιτικόν, Αριθμοί, Δευτερονόμιον) και για σαράντα χρόνια ήταν ηγέτης τους στην περιπλάνησή τους μέσα στην έρημο. Τελικά ο Μωϋσής δεν αξιώθηκε να δεί την γη της επαγγελίας, παρά μόνο από μακριά, στην κορυφή του όρους Νεβώ, όπου πέθανε και τάφηκε.

Ο Όσιος Άνθιμος ο νέος ασκητής από την Κεφαλονιά

Γεννήθηκε στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς το 1727 και πέθανε το 1782 (κατ᾿ άλλους το 1781). Επτά μόλις χρονών έχασε το φως του και το ξαναβρήκε θαυματουργικά, χάρη στις προσευχές της μητέρας του Αντζουλέττας. Αλλά εξ αιτίας της σκληρής μοναχικής του ζωής το ξαναέχασε και πήγε στο Άγιον Όρος. Παρά την τύφλωσή του, ανέπτυξε σπουδαίο κηρυκτικό και ιεραποστολικό έργο και μάλιστα έκτισε πολλές Μονές σε διάφορα μέρη. Φέρεται σαν προστάτης της Αστυπάλαιας και εκδόθηκε Ακολουθία του το 1911 από τον Εμμανουήλ Καρασέλο. Επίσης έκανε πολλά θαύματα και από την Ορθόδοξη Εκκλησία αγιοποιήθηκε στις 30 Ιουλίου 1974.

 

Πηγή:

http://www.saint.gr/index.asp

Μοιραστείτε το άρθρο:

Ένα κάθε μέρα

4 Νοεμβρίου 2024

Είσαι η Σημαία

Χορεύεις με την όμορφην άνοιξη, συντροφεύεις τον άγριο χειμώνα, σκεπάζεις τους νεκρούς του πολέμου∙ Τριπολιτσά, Μεσολόγγι, Αιγαίο, Ζάλογγο, Αλβανία. Φτερουγίζεις πάντα στην αιωνιότητα, περπατάς με τη δόξα της φυλής μας.

Γίνε και εσύ συνδρομητής !

Πρόσφατες αναρτήσεις

Το συναξάρι της ημέρας

Φιλικές Ιστοσελίδες