ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (7/12)

Σήμερα 7/12 εορτάζουν:

  • Άγιος Αμβρόσιος επίσκοπος Μεδιολάνων
  • Άγιοι Τριακόσιοι Μάρτυρες που μαρτύρησαν στην Αφρική
  • Άγιοι Δύο Ιερείς
  • Άγιοι Εξήκοντα Ιερείς
  • Όσιος Ιγνάτιος
  • Όσιος Ιωάννης ο Νηστευτής «ὁ ἐν τῷ Σπηλαίῳ»

 

Ο Άγιος Αμβρόσιος επίσκοποςΜεδιολάνων

Ο Αμβρόσιος, διακεκριμένος Ρωμαίος πολίτης, γεννήθηκε περίπου το 340 μ.Χ. Σπούδασε ρητορική, φιλοσοφία και νομικά. Στα Μεδιόλανα ασχολήθηκε με το επάγγελμα του δικαστή. Φύλαττε με λόγια και έργα την αλήθεια και απέδιδε αντικειμενικά την δικαιοσύνη, αν και δεν είχε βαπτισθεί ακόμα χριστιανός. Όσον αφορά σ᾿ αυτό όμως, απαντά ο θεόπνευστος λόγος της Αγίας Γραφής: «σε κάθε έθνος, οποίος σέβεται το Θεό και πολιτεύεται στη ζωή του με δικαιοσύνη, είναι δεκτός απ᾿ Αυτόν και είναι δυνατόν να αρέσει σ᾿ Αυτόν». Και πράγματι, ο Αμβρόσιος με τη ζωή του άρεσε στο Θεό. Γι᾿ αυτό και τον αξίωσε να βαπτισθεί χριστιανός, να γίνει έπειτα αναγνώστης, και αφού μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα πέρασε όλους τους εκκλησιαστικούς βαθμούς, μετά από απόφαση του βασιλιά Ουαλεντιανού του Α´, χειροτονήθηκε επίσκοπος Μεδιολάνων. Σαν επίσκοπος, ο Αμβρόσιος ποίμανε άριστα το ποίμνιό του, αγωνίστηκε κατά των αιρέσεων, αλλά και το βασιλιά Θεοδόσιο δεν επέτρεψε να εισέλθει στο ναό, παρά μόνο όταν μετάνιωσε ειλικρινά για τους φόνους που έκανε στον Ιππόδρομο της Θεσσαλονίκης. Ο Αμβρόσιος πέθανε ειρηνικά το έτος 397 μ.Χ., σε ηλικία 57 χρονών.

Ο Άγιος Αθηνόδωρος

Υπερβολικά θαυμαστή υπήρξε η ευψυχία, με την οποία υπέφερε φρικιαστικά μαρτύρια, επειδή επέμενε στην ομολογία του Χριστού. Ο άγιος Αθηνόδωρος καταγόταν από την Μεσοποταμία και μαρτύρησε όταν αυτοκράτορας ήταν ο Διοκλητιανός (290). Έτσι λοιπόν, στην αρχή του έκαψαν τις σάρκες με αναμμένες από ρητίνη λαμπάδες. Έπειτα, του έβαλαν στις μασχάλες σιδερένιες πυρακτωμένες σφαίρες. Και στη συνέχεια τον ξάπλωσαν σε χάλκινο πυρωμένο τάπητα. Αλλ᾿ η καρτερία που έδειξε σ᾿ όλα αυτά τα μαρτύρια και οι θερμές προσευχές του προς τον Ύψιστο, τράβηξαν στη χριστιανική πίστη πενήντα ειδωλολάτρες. Έτσι παρέδωσε την αγία του ψυχή, αφού προετοίμασε για τον ουρανό και άλλες εκλεκτές διά της αληθινής αρετής ψυχές.

Μοιραστείτε το άρθρο:
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on skype
Share on print

Ένα κάθε μέρα

15 Ιουνίου 2021

«Η προφύλαξη της συνειδήσεώς μας μάς φέρνει μεγάλο κέρδος, διότι αυτό σημαίνει διατήρηση της καθαρότητάς μας απέναντι στον Θεό και απέναντι στον πλησίον».

Άγ. Θεόδωρος ο Στουδίτης

Χαρούμενη συντροφιά - Παιδικό ένθετο του ΠτΝ – Ιούν. 2021- Ξεφύλλισέ το!

Γίνε και εσύ συνδρομητής !

Πρόσφατες αναρτήσεις

Το συναξάρι της ημέρας

Φιλικές Ιστοσελίδες