ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (8/8)

Σήμερα 8/8 εορτάζουν:

 • Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής, επίσκοπος Κυζίκου
 • Άγιος Μύρων
 • Άγιος Τριαντάφυλλος από τη Ζαγορά
 • Όσιος Θεοδόσιος ηγούμενος Ορόβων
 • Άγιοι Ελευθέριος, Λεωνίδης και τα Άγια Νήπια
 • Άγιοι Δέκα Όσιοι και Ασκητές από την Αίγυπτο
 • Άγιοι Δύο Μάρτυρες από την Τύρο
 • Άγιος Στυράκιος
 • Aνάμνηση των εγκαινίων των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου
 • Άγιος Αναστάσιος από τη Βουλγαρία
 • Όσιος Γρηγόριος ο ζωγράφος ο εν τω σπηλαίω
 • Ανάμνηση των εγκαινίων του Ναού της Θεοτόκου εν Ιεροσολύμοις

Ο Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής, επίσκοπος Κυζίκου

Ο Άγιος Αιμιλιανός έζησε μεταξύ 8ου και του 9ου αιώνα. Ήταν επίσκοπος Κυζίκου στα χρόνια 787-815. Αγωνίστηκε με όλη τη δύναμη που του παρείχε ο Θεός για την τιμητική προσκύνηση των αγίων εικόνων, όταν αυτοκράτορας ήταν ο εικονομάχος Λέων ο Ε´. Αθλητής της Ορθοδοξίας, μιλούσε θερμότατα γι’ αυτήν και ενίσχυε τους πιστούς να υπομένουν καρτερικά τους ασεβείς διωγμούς. Υπέφερε πολλές κακοπάθειες και θλίψεις και πέθανε τελικά εξόριστος, σαν γνήσιος Ομολογητής της ορθής πίστης.

Ο Άγιος Μύρων ο Θαυματουργός, επίσκοπος Κρήτης

Ο Άγιος Μύρων γεννήθηκε κοντά στην Κνωσό της Κρήτης. Ευσεβής από την παιδική του ηλικία, παντρεύτηκε και υπήρξε πρότυπο συζύγου και πατέρα. Διέπρεψε σ’ όλες τις αρετές και αναδείχτηκε απαράμιλλος στην ελεημοσύνη και την φιλανθρωπία. Μία νύκτα, όταν πήγε να δει τους αγρούς του, την εποχή του θέρους, βρήκε μέσα κλέφτες να κλέβουν το βιος του. Ο Άγιος Μύρων λυπήθηκε, όχι γιατί έκλεβαν το βιος του, αλλά γιατί δεν ήρθαν να του ζητήσουν να δώσει ο ίδιος ό,τι ήθελαν να κλέψουν. Και όχι μόνο δεν κατήγγειλε την αδικία, αλλά και προστάτεψε κατόπιν τους δράστες. Εκείνοι συγκινημένοι μπροστά σε τόση αγαθότητα, έγιναν αργότερα από τους καλύτερους χριστιανούς. Ο Μύρων χάρηκε υπερβολικά, γι’ αυτὸ και έλεγε: «Αν οι πλούσιοι ήταν καλύτεροι, δηλαδή πιο φιλάνθρωποι, οι φτωχοί δεν θα είχαν την ανάγκη να ζητήσουν στην κλοπή το ψωμί τους. Γι’ αυτὸ, όπου η κλοπή ακμάζει, να θεωρήσετε σαν βέβαιο, ότι εκεί προηγήθηκε η ωμότητα και η πλεονεξία». Τα χρόνια όμως ήταν σκληρά για τους χριστιανούς. Συχνοί ήταν οι διωγμοί εναντίον τους. Ο Μύρων διακρίθηκε στην εμψύχωση των πιστών, και το έτος 180 μ.Χ. έγινε επίσκοπος Κρήτης. Την επισκοπή διοίκησε όπως και την οικογένειά του, δηλαδή με ευσέβεια και στοργή. Πέθανε 100 χρονών και τον θρήνησε τόσο η οικογένειά του, όσο και το ποίμνιό του.

Ο Άγιος Τριαντάφυλλος από τη Ζαγορά

Ο ένδοξος νεομάρτυρας του Χριστού Τριαντάφυλλος ήταν από την Ζαγορά της Μαγνησίας, που βρίσκεται κοντά στο Βόλο. Γεννήθηκε το 1663. Εργαζόταν ως ναύτης στα πλοία, και όταν ήταν 17 χρονών, συνελήφθη για άγνωστη σε μας αιτία, από τους Τούρκους, που τον εκβίαζαν να γίνει μωαμεθανός. Ο Τριαντάφυλλος όμως, το ευωδιαστό αυτό λουλούδι της Ορθοδοξίας, προτίμησε μύριους θανάτους παρά ν’ αρνηθεί τον Χριστό. Βασανίστηκε ποικιλοτρόπως, αλλ’ έμεινε αμετακίνητος στην πίστη του φωνάζοντας: «Χριστιανός είμαι, δεν αρνούμαι τον Σωτήρα μου Χριστό». Τελικά τον θανάτωσαν στον ιππόδρομο της Κωνσταντινουπόλεως με αποκεφαλισμό στις 8 Αυγούστου 1680. Ήταν τότε 18 χρονών. Έτσι η μακαρία ψυχή του ανέβηκε στον ουρανό και πήρε από τον αθλοθέτη Χριστό το αμάραντο στεφάνι της νίκης.

Πηγή:

http://www.saint.gr/index.aspx

Μοιραστείτε το άρθρο:

Ένα κάθε μέρα

23 Ιουνίου 2024

Τι ακούς;

«Κηρῷ τά ὦτα φράσσε πρός φαύλους λόγους» (Με κερί να κλείνεις τα αυτιά σου, για να μην ακοῦνε λόγια αισχρά).

(Άγιος Γρηγόριος Θεολόγος)

Γίνε και εσύ συνδρομητής !

Πρόσφατες αναρτήσεις

Το συναξάρι της ημέρας

Φιλικές Ιστοσελίδες