ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (9/8)

Σήμερα 9/8 εορτάζουν:

  • Άγιος Ματθίας ο Απόστολος
  • Άγιοι Δέκα Μάρτυρες που μαρτύρησαν στη Χάλκη
  • Άγιος Αντωνίνος από την Αλεξάνδρεια
  • Όσιος Ψόης
  • Άγιος Κωνσταντίνος Α’ Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης
  • Άγιος Ευθύμιος Μητροπολίτης Ρόδου ο Ιερομάρτυρας
  • Όσιος Γερμανός ο εν Αλάσκα

Ο Άγιος Ματθίας ο Απόστολος

Πώς ο Ματθίας κατατάχθηκε στον χορό των δώδεκα Αποστόλων, το γνωρίζουμε από τις Πράξεις των Αποστόλων. Μετά την προδοσία και τον απαγχονισμό του Ιούδα και μετά την Ανάληψη του Κυρίου, οι έντεκα μαθητές με την Παναγία βρίσκονταν στο υπερώον. Τότε ο Πέτρος πρότεινε να εκλεγεί άλλος αντί του Ιούδα, από τους άνδρες που ακολουθούσαν υπηρετώντας τον Χριστό. Η πρόταση έγινε δεκτή και τέθηκαν δυο υποψήφιοι: ο Ιωσήφ ο καλούμενος Βαρσαββάς και ο Ματθίας. Τότε έβαλαν κλήρο, και δίνοντας σε όλους εμάς παράδειγμα εναπόθεσης κάθε εκλογής μας στον Θεό, προσευχήθηκαν όλοι μαζί ως εξής: “Συ Κύριε, που γνωρίζεις τις καρδιές όλων, φανέρωσε καθαρά εκείνον που εξέλεξες, έναν από αυτούς τους δυο, για να επωμισθεί το αξίωμα τής αποστολικής διακονίας”. Στη συνέχεια ο κλήρος έπεσε στον Ματθία. Και έτσι προστέθηκε στους έντεκα Αποστόλους. Από την μετέπειτα ζωή του Ματθία, γνωρίζουμε ότι κήρυξε το Ευαγγέλιο στην Αιθιοπία, όπου και τελείωσε την ζωή του μαρτυρικά.

Οι Άγιοι 10 Μάρτυρες που μαρτύρησαν στη Χάλκη

Το μαρτύριο των Αγίων αυτών, αναφέρεται στα χρόνια του εικονομάχου αυτοκράτορα Λέοντα του Γ΄, ο οποίος, όπως είναι γνωστό, με διάταγμά του το 728 εμπόδισε ολοσχερώς την ανάρτηση αγίων εικόνων, όχι μόνο στις εκκλησίες αλλά και σ’  οποιοδήποτε άλλο μέρος. Στο διάταγμα αυτό αντιστάθηκε ο Πατριάρχης Γερμανός, αλλά ο βασιλιάς συγκάλεσε συνέδριο και καταδίκασε την στάση του Πατριάρχη. Τότε αυτός παραιτήθηκε και δυστυχώς τη θέση του δέχτηκε να πάρει ο σύγκελλος και μαθητής
του Αναστάσιος, ο οποίος άρχισε αμέσως να εκτελεί το αυτοκρατορικό διάταγμα. Τότε κάποιος αξιωματικός πολύ προκλητικά πήγε σε μία οικοδομή που αποτελούσε κατά κάποιον τρόπο τα προπύλαια των ανακτόρων, και ονομαζόταν Χάλκη Πύλη διότι η στέγη της ήταν χάλκινη, και με ένα τσεκούρι άρχισε να ξηλώνει την εικόνα του Χριστού που ήταν πάνω σ’  αυτή. Εξοργισμένος ο ορθόδοξος λαός μπροστά σ’ αυτὸ το έγκλημα, έριξε τον ασεβή αξιωματικό από την σκάλα, πάνω στην οποία ήταν, με αποτέλεσμα αυτός να σκοτωθεί. Τότε ο βασιλιάς έστειλε την φρουρά του και σκότωσε πολλούς από το έντονα διαμαρτυρόμενο πλήθος. Μεταξύ αυτών ήταν και οι δέκα συγκεκριμένοι Μάρτυρες. Τα ονόματά τους ήταν τα εξής: Ιουλιανός, Μαρκιανός, Ιωάννης, Ιάκωβος, Αλέξιος, Δημήτριος, Φώτιος, Πέτρος, Λεόντιος και Μαρία η Πατρικία.

Ο Άγιος Αντωνίνος (στα Μηναία γράφεται Αντώνιος) από την Αλεξάνδρεια

Πατρίδα του η Αλεξάνδρεια, όπου με ζήλο κήρυττε δημόσια την αλήθεια του Ευαγγελίου του Κυρίου Ιησού Χριστού. Συνελήφθη από τον άρχοντα της Αλεξάνδρειας και βασανίστηκε σκληρά. Στην αρχή τον κρέμασαν και ξέσχισαν τις σάρκες του. Κατόπιν τον έριξαν μέσα σε αναμμένο καμίνι, όπου παρέδωσε την αγία ψυχή του στον Θεό. Το άγιο λείψανό του βρέθηκε μέσα στο καμίνι απείραχτο, χωρίς η φωτιά να βλάψει ούτε μία τρίχα από τα μαλλιά της κεφαλής του.

Πηγή:

http://www.saint.gr/index.aspx

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο:

Ένα κάθε μέρα

23 Ιουνίου 2024

Τι ακούς;

«Κηρῷ τά ὦτα φράσσε πρός φαύλους λόγους» (Με κερί να κλείνεις τα αυτιά σου, για να μην ακοῦνε λόγια αισχρά).

(Άγιος Γρηγόριος Θεολόγος)

Γίνε και εσύ συνδρομητής !

Πρόσφατες αναρτήσεις

Το συναξάρι της ημέρας

Φιλικές Ιστοσελίδες