ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (23/6)

Σήμερα 23/6 εορτάζουν:

  • Αγία Αγριππίνα
  • Άγιοι Αριστοκλής ο πρεσβύτερος, Δημητριανός διάκονος και Αθανάσιος αναγνώστης
  • Άγιοι Ευστόχιος ο Πρεσβύτερος, Γάϊος ο ανεψιός του, και τα παιδιά αυτού Λολλία, Πρόβη και Ουρβανός
  • Όσιος Βάρβαρος ο Πενταπολίτης
  • Μνήμη όλων των εν Κρήτη μαρτυρησάντων για την πίστη του Χριστού και την πατρίδα κατά την Επανάσταση του 1821
  • Αγία Etheldreda
  • Όσιος Δανιήλ ὁ ἐν τῷ κάστρῳ τῶν Πατρῶν
  • Όσιος Νικήτας ο Θηβαίος
  • Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου του Βλαδιμήρου

Η Αγία Αγριππίνα

«Μακάριοι οι ελεήμονες, ότι αυτοί ελεηθήσονται». Είναι φράση του Κυρίου, που σημαίνει ότι είναι μακάριοι οι ευσπλαχνικοί και επιεικείς, που συμπονούν στη δυστυχία του πλησίον, διότι αυτοί θα ελεηθούν από το Θεό την ημέρα της Κρίσεως. Μία τέτοια ευσπλαγχνική ύπαρξη ήταν και η Ρωμαία χριστιανή Αγριππίνη. Απέφυγε το γάμο με την θέλησή της και προτίμησε να κάνει δικούς της τους δυστυχισμένους της Εκκλησίας. Την περιουσία της διέθετε για να τρέφει τους πεινασμένους και να περιποιείται τους ασθενείς. Μάλιστα, όσες φορές είχε ανάγκη η Εκκλησία της Ρώμης, η Αγριππίνη έτρεχε πρώτη να προσφέρει τα απαραίτητα. Αλλά η αγία αυτή ψυχή δεν πρόσφερεμόνο υλικά αγαθά, πρόσφερε και πνευματικά. Έφερε στη χριστιανική πίστη πολλές νέες γυναίκες από την πλάνη της ειδωλολατρίας. Αυτό, βέβαια, δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από τους ειδωλολάτρες. Την κατήγγειλαν, λοιπόν, στις αρχές, και η Αγριππίνη συνελήφθη. Τότε ομολόγησε ότι αυτό που κάνει, το κάνει με την θέλησή της, για να οδηγούνται όσο το δυνατόν περισσότερες ψυχές στο δρόμο της σωτηρίας. Ο ανακριτής, χωρίς να καθυστερήσει, διέταξε και την μαστίγωσαν. Έπειτα, αφού έσχισαν τις σάρκες της και έσπασαν τα κόκκαλά της, η Αγριππίνη παρέδωκε στο Θεό την ψυχή της.

Οι Άγιοι Αριστοκλής ο Πρεσβύτερος, Δημήτριος η Δημητριανός ο Διάκονος και Αθανάσιος ο Αναγνώστης

Ήταν και οι τρεις Κύπριοι και έζησαν κατά τον διωγμό της Εκκλησίας επί Διοκλητιανού. Ο Αριστοκλής, στην αρχή δεν θέλησε να βάλει σε κίνδυνο την ζωή του, διότι ήθελε να συνεχίσει την πνευματική οικοδομή των εν Χριστώ αδελφών του. Ανέβηκε λοιπόν σ΄ ένα βουνό και κρύφτηκε μέσα σε μία σπηλιά. Αλλ΄ από εκεί μάθαινε, ότι στις πόλεις πολλοί πιστοί έχυναν θαρραλέα το αίμα τους για την αγία πίστη του Χριστού. Ο Αριστοκλής έκρινε ότι δεν του επιτρεπόταν, σαν ιερέας που ήταν, να βρίσκεται σε ασφάλεια, ενώ λαικοί, γυναίκες και παιδιά αψηφούσαν τα ξίφη και την φωτιά, και πότιζαν με το αίμα τους το δένδρο του Ευαγγελίου. Έκανε λοιπόν τον σταυρό και κατέβηκε στη Σαλαμίνα της Κύπρου. Πήγε στο ναό της πόλης, όπου βρήκε προσευχομένους τον διάκονο Δημήτριο και τον αναγνώστη Αθανάσιο. Συμπροσευχήθηκαν, και μετά από συνεννόηση βγήκαν και οι τρεις, και στήριζαν τους διωκόμενους αδελφούς τους. Μόλις πληροφορήθηκε αυτό ο ειδωλολάτρης ηγεμόνας, τους συνέλαβε. Και αφού απέτυχε να τους νικήσει με υποσχέσεις και απειλές, μετά από πολλά βασανιστήρια τους αποκεφάλισε.

Οι Άγιοι Ευστόχιος ο Πρεσβύτερος, Γάιος (η Γαιανός) ο ανεψιός του, και τα παιδιά αυτού Λολλία (η Λουλώ), Πρόβη και Ουρβανός (η Ουρβάσιος)

Κατάγονταν από την πόλη των Ουσάδων και έζησαν στα χρόνια των βασιλέων Μαξιμιανού και Αγρίππα κατά το έτος 300 μ.Χ. Ο Ευστόχιος στην αρχή ήταν ιερέας ειδώλων, αλλ΄ όταν είδε το ανδρείο φρόνημα των χριστιανών μπροστά στα μαρτύρια, προσήλθε στον επίσκοπο Αντιοχείας Ευδόξιο, βαπτίστηκε χριστιανός και χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος. Κατόπιν πήγε στα Λύστρα της Λυκαονίας, όπου βρήκε τους συγγενείς του Γάιο με τα τρία του παιδιά Λολλία, Πρόβη και Ουρβανό, και τους βάπτισε χριστιανούς. Όταν συνελήφθη από τους ειδωλολάτρες, ομολόγησε ότι είναι χριστιανός μπροστά στον ηγεμόνα και αφού τον κρέμασαν επάνω σ΄ ένα ξύλο, ξέσχισαν τις σάρκες του. Κατόπιν οδηγήθηκε μαζί με τον Γάιο και τα παιδιά του, στον ηγεμόνα Αγκύρας Αγριππίνο, (κ. α. Αγρίππα), όπου κανείς τους δε δέχθηκε ν΄ αρνηθεί το Χριστό. Τότε όλους τους βασάνισαν με φρικτά και βάρβαρα βασανιστήρια και επειδή έμεναν σταθεροί στην πίστη τους, τελικά τους αποκεφάλισαν και έτσι ανέβηκαν στεφανηφόροι στα ουράνια.

Μοιραστείτε το άρθρο:

Ένα κάθε μέρα

22 Ιουλίου 2024

Χαρά και θυσία

«Η ανώτερη χαρά βγαίνει από τη θυσία».

Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

Γίνε και εσύ συνδρομητής !

Πρόσφατες αναρτήσεις

Το συναξάρι της ημέρας

Φιλικές Ιστοσελίδες