ΑΓΙΑ ΛΥΔΙΑ Η ΠΟΡΦΥΡΟΠΩΛΗΣ – Η πρώτη Χριστιανή της Ευρώπης!

ΑΓΙΑ ΛΥΔΙΑ Η ΠΟΡΦΥΡΟΠΩΛΗΣ

Η πρώτη Χριστιανή της Ευρώπης!

 

Είχε λάβει την πρόσκληση ο μέγας των Εθνών Απόστολος Παύλος με όραμα. Ένας Μακεδόνας τον καλούσε να πάει στη Μακεδονία να τους βοηθήσει, να μιλήσει και σε αυτούς για τον Χριστό. Τι ήταν αλήθεια αυτό το μήνυμα του ουρανού;

Ο Απόστολος Παύλος με τους συνεργούς του ξεκίνησε αμέσως. Και από την Τρωάδα, όπου βρίσκονταν, πέρασαν απέναντι. Από την ασιατική γη στην ευρωπαϊκή. «Μεγάλη η ημέρα αυτή για την ιστορία της ανθρωπότητος».

Έφθασε στους Φιλίππους (κοντά στη σημερινή Καβάλα), πόλη με τον αέρα Ρωμαϊκής αποικίας. Πως θα γινόταν άραγε αυτό που του ζητούσαν; Θα έδειχνε ο Θεός.

Πέρασαν κάποιες μέρες γνωρίζοντας την ωραία πόλη. Ήρθε και το Σάββατο. Τα Σάββατα μιλούσε ο απόστολος Παύλος στις συναγωγές των Ιουδαίων, που ήταν πιο κοντά στην αλήθεια που κήρυττε. Εδώ όμως δεν φαινόταν συναγωγή. Υπήρχε ωστόσο ένας τόπος για εκείνους που θα ήθελαν να προσευχηθούν, Εβραίους ή ειδωλολάτρες προσηλύτους. Λεγόταν προσευχή. Έψαξαν. Τον βρήκαν. Ήταν κάτι σαν περιφραγμένος χώρος, σαν κήπος, στις όχθες μικρού ποταμού που έρρεε ήρεμα στην περιοχή. Ένας ήσυχος χώρος, όπου και μπήκαν.

Σε λίγο άρχισαν να έρχονται ευλαβείς γυναίκες. Αυτές ο Απόστολος Παύλος πλησίασε και απλά, ήσυχα, τους μετέδιδε το Ευαγγέλιο του Χριστού. Πόσο χαιρόταν η καρδιά τους στο άκουσμα των λόγων του Αποστόλου!

Ανάμεσά τους ξεχώριζε μία, που φαινόταν ιδιαίτερα δυναμική και δραστήρια. Ήταν γνωστή στην πόλη των Φιλίππων∙ η Λυδία. Έμπορος ήταν πολυτελών υφασμάτων βαμμένων με πορφυρό, βαθύ κόκκινο χρώμα, ίσως και της χρωστικής ουσίας της πορφύρας. Ικανή και πλούσια γυναίκα, που είχε ενδιαφέροντα πνευματικά, κι ας μην ήταν ακόμη βαπτισμένη χριστιανή. Ήταν όμως «σεβομένη τον Θεόν» τον αληθινό.

Αυτής της ξεχωριστής γυναίκας «διήνοιξε ο Κύριος την καρδίαν»**, να καταλάβει αυτά που κήρυττε ο Απόστολος Παύλος. Αυτά ζητούσε η ψυχή της. Και αρπάζει την ευκαιρία. Ζητεί και βαπτίζεται αμέσως. Γίνεται Χριστιανή. Και είναι τόση η χαρά και η ευγνωμοσύνη της, που παρακαλεί τον Απόστολο Παύλο και τους συνεργούς του να πάνε στο σπίτι της, να μείνουν όσο θα παρέμεναν στην πόλη τους. Με δική της προτροπή ύστερα βαπτίζεται και όλη η οικογένειά της. Φαίνεται μάλιστα ότι η δυνατή προσωπικότητά της επηρέασε και την κοινωνία των Φιλίππων. Και σχηματίσθηκε έτσι η πρώτη εκκλησία στην Ευρώπη! Με τα μαρτύρια ασφαλώς που πέρασε ο Απόστολος Παύλος και οι συνοδοί του αλλά και με τη θερμή συμπαράσταση αυτών που πρώτοι δέχθηκαν εκεί το μήνυμα του ουρανού.

Η Ευρώπη οφείλει ευγνωμοσύνη στην Αγία Λυδία τη Φιλιππησία***, γιατί αυτή ήταν η πρώτη Χριστιανή πάνω στο έδαφός της! Αυτή άνοιξε πρώτη τις πύλες της στον Χριστό και την οδήγησε στο φως το αληθινό.

Κ.Ι.

 

*JOSEPH HOLZNER, ΠΑΥΛΟΣ, σελ.181 κ.εξ.

** Πραξ. ιστ΄ 12-16.

***Η Εκκλησία μας την τιμά στις 20 Μαΐου.

 

Περιοδικό «ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΙΚΗ», Μάιος 2023

Σχόλια:

Αφήστε μια απάντηση

Ένα κάθε μέρα

23 Ιουνίου 2024

Τι ακούς;

«Κηρῷ τά ὦτα φράσσε πρός φαύλους λόγους» (Με κερί να κλείνεις τα αυτιά σου, για να μην ακοῦνε λόγια αισχρά).

(Άγιος Γρηγόριος Θεολόγος)

Γίνε και εσύ συνδρομητής !

Πρόσφατες αναρτήσεις

Το συναξάρι της ημέρας

Φιλικές Ιστοσελίδες