Αν ξέρεις τι να φοράς… τότε αυτό το άρθρο δεν σε αφορά!

    Φθινόπωρο 2021. Αυτή την εποχή διάλεξε γήινα χρώματα. Πρόσθεσε πορτοκαλί πινελιές στα ρούχα σου, που έχουν την ικανότητα να κάνουν ακόμα και την πιο απλή εμφάνιση να δείχνει ενδιαφέρουσα.

Τώρα διάβασε μόνο τις πορτοκαλί πινελιές…

Μια εποχή που μας κρίνει συνήθως από την εμφάνιση.

Μια γήινη ενασχόληση που μπορεί να μας απορροφήσει.

Μια ενδιαφέρουσα εμφάνιση …θα μας ενδιέφερε;

 

Δεν μπορούμε να το αρνηθούμε. Είναι το πρώτο που φαίνεται σε μία συνάντηση. Ένας καλός συνδυασμός ρούχων ή το look που μας ταιριάζει σημαίνει χρόνο μπροστά στην ντουλάπα ή τον καθρέφτη. Το προσωπικό μας στυλ το χτίζουμε λίγο λίγο σε κάθε μας εμφάνιση. Νιώθουμε ότι μας χαρακτηρίζει και μας ακολουθεί στη ζωή μας. Την επηρεάζει, αλλά και επιδρά σε όσους είναι κοντά μας.

Το φοράς ή σε φοράει;

Η εμφάνισή μας είναι τρόπος έκφρασης. Είναι το πρόσωπο της προσωπικότητάς μας. Δηλώνει τον τρόπο σκέψης και της ζωής μας. Εκφραζόμαστε και μας εκφράζει.

 Βέβαια και χωρίς να έχουμε στόχο να εντυπωσιάσουμε, ξέρουμε ότι είναι η πρώτη εντύπωση που δίνουμε σε όσους δεν μας έχουν γνωρίσει. Σίγουρα, εάν κάποιος ενδιαφέρεται πραγματικά να μας γνωρίσει, δεν θα μείνει μόνο σε αυτό. Ωστόσο, η εμφάνιση δίνει το πρώτο μήνυμα. Ας το πάρουμε από την αντίθετη πλευρά. Τι μήνυμα περνάει σε μας ένα ντύσιμο ατημέλητο, επιτηδευμένο η προκλητικό; 

Η εμφάνισή μας διαμορφώνει και τη νοοτροπία μας. Επιδρά πάνω μας και δημιουργεί ένα αίσθημα που μπαίνει στο υποσυνείδητό μας. Για παράδειγμα, αν είμαστε σε άσχημη διάθεση και ντυθούμε πιο φωτεινά και χαρούμενα, αυτό βοηθάει κάπως στο να ξεπεράσουμε τη στενοχώρια μας. «Αν το ντύσιμο είναι επιδεικτικό, τότε υπερηφανεύεται μαζί και η ψυχή», γράφει ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης.

Υπάρχει «σωστό» στην ενδυμασία;

Η εμφάνιση είναι θέμα εποχής και αισθητικής. Αλλά σήμερα σε αυτά τα δύο κάτι δεν πάει καλά. Εδώ βρίσκεται το λάθος. Είναι αλήθεια ότι εμφανίσεις που θεωρούνταν εξεζητημένες τις προηγούμενες δεκαετίες, στις μέρες μας προτιμούνται. Ρούχα που τότε φορούσαν άνθρωποι χαλαρών ηθών σήμερα αποτελούν κώδικα ενδυμασίας. Γίνεται μία μόδα που συχνά μας παρασέρνει. Αυτό σημαίνει αλλαγή της αισθητικής, αλλά κυρίως της ηθικής. Η έννοια του ωραίου περιορίστηκε καθαρά στο σώμα και η έννοια της σεμνότητας έχει χαθεί, π.χ. αν πεις σε κάποιον «ντύσου πιο σεμνά», το πιθανότερο είναι ότι δεν θα σε καταλάβει ή θα σε θεωρήσει οπισθοδρομικό. Η εποχή μας έχει λάθος κριτήρια.

Προβάλλεται ένας τρόπος συμπεριφοράς και ζωής που χαρακτηρίζεται από προκλητικότητα, ωστόσο απαιτούμε από τους άλλους να μας σέβονται και να μας αγαπούν πιστά. Από τη μία αγκαλιάζουμε την προκλητικότητα, από την άλλη απαιτούμε την πιστότητα.

Ποια εμφάνιση μού ταιριάζει τελικά;

Η εμφάνισή μας είναι η πρώτη εικόνα. Η εσωτερική καθαρότητα της ψυχής μας είναι η πραγματική μας εικόνα. Αυτή ομορφαίνει το εξωτερικό μας και γλυκαίνει ακόμη και την όψη μας.

Κατά βάθος όλοι μας εκτιμούμε το περιεχόμενο ενός ανθρώπου. Η σεμνότητα, η σωφροσύνη, ο σεβασμός στο σώμα μας, χωρίς να το εκθέτουμε ασυλλόγιστα, κερδίζουν τον σεβασμό των άλλων. Άλλωστε το θέμα είναι ποιους ανθρώπους θέλουμε να ελκύσουμε. Όσους θα μας σεβαστούν και θα μας εκτιμήσουν βαθύτερα ή όσους θα μείνουν απλώς στο εξωτερικό;

Πέρα από τη γνώμη των ανθρώπων, το σημαντικό είναι η εμφάνισή μας να φανερώνει το όμορφο εσωτερικό μας. Το εσωτερικό μας να αντανακλά την αληθινή ομορφιά.

Φθινόπωρο 2021. Είναι μία εποχή που χρειάζεται πινελιές απλότητας, καθαρότητας, σεβασμού, σεμνότητας, χαράς… «Αυτά αξίζουν περισσότερο απ’ όλο το χρυσάφι. Φόρεσε τον Χριστό και όχι το χρυσό», λέει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Οι αξίες αυτές που σέβονται την ιερότητα του προσώπου μας, διαμορφώνουν μετά και την εξωτερική μας εικόνα και γίνονται τρόπος έκφρασης στη στάση, στα λόγια, στα ρούχα…

                                                                       ι.μ.

Περιοδικό “Προς τη ΝΙΚΗ”, Σεπτέμβριος 2021

Σχόλια:

Αφήστε μια απάντηση

Ένα κάθε μέρα

24 Απριλίου 2024

Πίστη

Του νου μας άστρα οι λογισμοί στο νου μας κυκλοφέρνουν,/ σβήνονται, ξαναφαίνονται, ψηλώνουν κι απογέρνουν./ Χαρά στον που κατάκορφα κορώνα τ’ ουρανού του/ ασάλευτο Άστρο Πολικό την πίστη έχει στο νου του.

(Γ. Δροσίνης)

Γίνε και εσύ συνδρομητής !

Πρόσφατες αναρτήσεις

Το συναξάρι της ημέρας

Φιλικές Ιστοσελίδες