Ελιωτές – Κυπριακές ελιόπιτες

Ελιωτές – Κυπριακές ελιόπιτες

Υλικά 10 ελιόπιτες τυλιχτές

Για τη ζύμη
o 1 κιλό αλεύρι σκληρό
o 2,5 κουτ. γλυκού ξηρή μαγιά
o 1 κουτ. γλυκού αλάτι
o ½ φλιτζ. σπορέλαιο
o 2 φλιτζ. χλιαρό νερό

Για τη γέμιση
o 2 φλιτζ. μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι
o 1 δέσμη φρέσκο κόλιαντρο
o 1 μικρή δέσμη κρεμμυδάκια φρέσκα
o ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
o ½ φλιτζ. δυόσμο
o σουσάμι για το τέλος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι. Προσθέτουμε το αλάτι, τη μαγιά και το σπορέλαιο και ανακατεύουμε καλά, να πιάσει λάδι το αλεύρι.
Ρίχνουμε και το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε πολύ καλά∙ η ζύμη να είναι μαλακή. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει (περίπου 15΄).
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση. Πλένουμε τα χόρτα, τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε σε μια λεκάνη μαζί με τις ελιές. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
Εν τω μεταξύ η ζύμη είναι έτοιμη. Τη χωρίζουμε σε 10 κομμάτια περίπου 170 γρ. το καθένα, πλάθουμε σε μπαλίτσες και σκεπάζουμε με μια πετσέτα, να μην ξεραθούν.
Ανοίγουμε με τον πλάστη ένα ένα τα μπαλάκια σε φύλλο διαμέτρου περίπου 22 εκ. Σε κάθε φύλλο απλώνουμε περίπου 4 κουταλιές της σούπας από τη γέμιση προσέχοντας να μη φτάσει στις άκρες, και τυλίγουμε.
Βράζουμε λίγο το σουσάμι, να κοχλάσει το νερό, το στραγγίζουμε και το απλώνουμε σε μια πετσέτα. Περνάμε από το σουσάμι τις ελιωτές και τις τοποθετούμε σε ταψί (όπου έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί) με την ένωση προς τα κάτω.
Χαράσσουμε διαγωνίως και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα, για περίπου 50΄.
Όταν ροδίσουν, είναι έτοιμες.
Καλή επιτυχία.

Βιολάντη Στυλιανού, Κύπρος

Περιοδικό «ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΙΚΗ», Ιούλιος 2024

Μοιραστείτε το άρθρο:
Σχόλια:

Αφήστε μια απάντηση

Ένα κάθε μέρα

23 Ιουλίου 2024

Ταπείνωση

«Για να φθάσει κανείς στην αγιότητα, η οδός είναι: πρώτον η ταπείνωση, δεύτερον η ταπείνωση, τρίτον η ταπείνωση».

ιερός Αυγουστίνος

Γίνε και εσύ συνδρομητής !

Πρόσφατες αναρτήσεις

Το συναξάρι της ημέρας

Φιλικές Ιστοσελίδες