ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (28/11)

Σήμερα 28/11 εορτάζουν:

  • Όσιος Στέφανος ο Ομολογητής, ο Νέος
  • Άγιος Ειρήναρχος και οι Επτά Άγιες Γυναίκες
  • Άγιοι Πεντεκαίδεκα Ιερομάρτυρες

 

Ο Όσιος Στέφανος ο Ομολογητής, ο Νέος

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και οι ευσεβείς γονείς του Ιωάννης και Άννα τον ανέθρεψαν κατά τον καλύτερο χριστιανικό τρόπο. Όταν μεγάλωσε, μορφώθηκε αρκετά και αργότερα αναδείχθηκε ηγούμενος στο περίφημο όρος του Αγίου Αυξεντίου. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος εναντίον των αγίων εικόνων, όχι μόνο δε συμμορφώθηκε με τις αυτοκρατορικές διαταγές, αλλά και χαρακτήρισε αιρετικούς τους εικονομάχους βασιλείς. Καταγγέλθηκε στον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο τον Κοπρώνυμο, ο οποίος ήλπιζε με την προσωπική του επιβολή, όταν τον έφερνε μπροστά του, να δαμάσει το φρόνημα του Στεφάνου. Συνέβη όμως το αντίθετο. Ο Στέφανος, από τους ανθρώπους με «πολλήν παρρησία εν πίστει την εν Χριστώ Ιησού», δηλαδή με πολλή παρρησία και θάρρος στο να διακηρύττει την πίστη που ομολογούν όσοι είναι σε κοινωνία με τόνΙησού Χριστό, ήλεγξε αυστηρά κατά πρόσωπο τον Κοπρώνυμο. Αυτός τότε τον έκλεισε στη φυλακή και μετά από μέρες διέταξε να τον θανατώσουν. Αφού, λοιπόν, τον έβγαλαν από την φυλακή, άρχισαν να τον λιθοβολούν και να τον κτυπούν με βαρειά ρόπαλα. Ένα ισχυρό κτύπημα στο κεφάλι έδωσε τέλος στη ζωή του Στεφάνου (το 767 μ. Χ.). Κατόπιν το σώμα του το έριξαν στη θάλασσα, αλλά ευλαβείς χριστιανοί που το βρήκαν όταν τα κύματα το έφεραν στην παραλία, το έθαψαν με την αρμόζουσα τιμή.

Ο Άγιος Ειρήναρχος και οι Επτά Άγιες Γυναίκες που μαρτύρησαν μαζί με τον άγιο Ειρήναρχο

Αντιπαθούσε τους χριστιανούς και βοηθούσε τους βασανιστές κατά τον διωγμό που έκαναν κατά της Εκκλησίας. Ο Ειρήναρχος γεννήθηκε ειδωλολάτρης στην πόλη Σεβάστεια, όταν βασιλιάς ήταν ο Διοκλητιανός. Αλλ᾿ η προσέγγιση, έστω και μ᾿ αυτή την μορφή, στους μάρτυρες του Χριστού, φώτιζε σιγά-σιγά την ψυχή του Είρηναρχου. Έβλεπε εκεί ήρωες πράους σαν τ᾿ αρνιά, αλλά πιο ανδρείους και από τα λιοντάρια. Έμενε έκπληκτος από την ανέκφραστη καλοσύνη των θυμάτων ακόμα και σ᾿ αυτούς τους δημίους τους. Θαύμαζε επίσης, ότι και τρυφερές παρθένες συμμετείχαν στον μοναδικό εκείνο ηρωισμό και την υπέροχη αυταπάρνηση. Η βαθμιαία αυτή μεταβολή στην ψυχή του Ειρήναρχου κατάληξε στην ομολογία του Χριστού απ᾿ αυτόν, την ώρα που επτά χριστιανές γυναίκες υπέμεναν καρτερικότατα για την πίστη τους, όλες τις τιμωρίες και τα μαρτύρια. Η ομολογία εκείνη του Ειρήναρχου στοίχισε το θάνατό του με αποκεφαλισμό. Και τον υπέστη ο Ειρήναρχος γεμάτος αγαλλίαση, διότι έλαχε και σ᾿ αυτόν το ένδοξο και μακάριο αυτό τέλος (303 μ.Χ.).

Μοιραστείτε το άρθρο:

Ένα κάθε μέρα

30 Σεπτεμβρίου 2023

Καλοί τρόποι στο λεωφορείο

Μη μιλάτε δυνατά και πολλή ώρα στο κινητό μέσα στο λεωφορείο. Να σέβεστε την παρουσία των άλλων. Παραχωρήστε τη θέση σας σε κάποιον ηλικιωμένο.

Γίνε και εσύ συνδρομητής !

Πρόσφατες αναρτήσεις

Το συναξάρι της ημέρας

Φιλικές Ιστοσελίδες