Η Ιστορία της Εκκλησίας Νο 1. “Εκκλησία Πύλη του ουρανού”

Σειρά άρθρων: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

  1. ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ

 Ζούμε οι Χριστιανοί μέσα στη ζεστή αγκαλιά της Εκκλησίας μας, απολαμβάνοντας τις πλούσιες ευλογίες του Τριαδικού Θεού, του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.

Η Εκκλησία ζει μέσα στον κόσμο 20 αιώνες τώρα. Και θα ζει αιώνια, γιατί αυτό είπε ο Κύριος: «Και πύλαι άδου ου κατισχύσουσιν αυτής», δηλαδή δεν θα νικηθεί, δεν θα πεθάνει ποτέ.

Στην πορεία αυτών των 20 αιώνων, επόμενο είναι να υπάρχουν κάποιοι ιδιαίτεροι σταθμοί-γεγονότα, καθώς και πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας της. Μερικούς από αυτούς τους σταθμούς και τις μορφές της εκκλησιαστικής ζωής θα θίξουμε στη σειρά αυτή.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Η λέξη εκκλησία υπάρχει από την αρχαιότητα. Εκκλησία ονομαζόταν η συγκέντρωση-συνάθροιση των πολιτών μιας πόλης, π.χ. του αθηναϊκού λαού στην αγορά του Δήμου, όπου οι πολίτες ενημερώνονταν για τα κοινά.

Η λέξη εκκλησία χρησιμοποιήθηκε και στη χριστιανική ορολογία. Σημαίνει το σύνολο των πιστών, που είναι συγκεντρωμένοι στο όνομα του Θεανθρώπου Κυρίου και Τον πιστεύουν και Τον λατρεύουν ως Σωτήρα και Λυτρωτή τους. Κατ’ επέκταση δηλώνει και το ορισμένο κτίσμα όπου τελείται η λατρεία Του (τον ναό).

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ;

Όπως θεολογούν οι Πατέρες, η Εκκλησία υπάρχει προαιώνια. Όμως, φανερώθηκε στη γη την ημέρα της Πεντηκοστής.

Η ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ

Είχαν περάσει πενήντα μέρες από την Ανάσταση του Κυρίου. Οι Μαθητές συγκεντρωμένοι στο υπερώο της Ιερουσαλήμ περίμεναν να στείλει ο Κύριος, όπως τους είχε πει, τον άλλον Παράκλητο, που θα τους οδηγούσε στο υψηλό έργο που τους ανέθετε. Το πρωί της πεντηκοστής εκείνης ημέρας ακούστηκε ξαφνικά μια ισχυρή βοή, σαν βίαιος άνεμος, και με μιας εμφανίστηκε μία μεγάλη φωτιά, που διαμοιράσθηκε σε μικρές φλόγες σε σχήμα γλώσσας, που κάθισε από μία πάνω σε κάθε Μαθητή. Και άρχισαν τότε οι Μαθητές με θάρρος, γεμάτοι Πνεύμα Άγιο, να μιλούν ξένες γλώσσες και να διακηρύττουν τα μεγαλεία του Θεού! Είχαν στο μεταξύ συγκεντρωθεί έξω από το υπερώο πλήθη κόσμου από τους προσκυνητές της γιορτής των Ιουδαίων, παραξενεμένοι από όσα έβλεπαν και άκουγαν, και πως ο καθένας καταλάβαινε στη γλώσσα του αυτά που έλεγαν οι Μαθητές. Μίλησε τότε σε αυτούς ο απόστολος Πέτρος και μετά το πρώτο αυτό κήρυγμα, πίστεψαν 3.000 άνθρωποι, που αποτέλεσαν στη συνέχεια την πρώτη Εκκλησία.

Γι’ αυτό και η ημέρα της Πεντηκοστής λέγεται γενέθλια ημέρα της Εκκλησίας. Τότε φανερώθηκε, «γεννήθηκε», στον κόσμο η Εκκλησία. Έγινε αυτό που προαιώνια ήθελε ο Θεός, για να δηλώνει στο κόσμο την ύπαρξή Του και το σωτηριώδες Σχέδιό Του για τον άνθρωπο.

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ;

Γινόμαστε μέλη της Εκκλησίας, όταν βαπτιζόμαστε στο Όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Το Μυστήριο του βαπτίσματος είναι η πιο σημαντική ημέρα και ώρα για τον πιστό. Γίνεται παιδί του Θεού και μπορεί να αποκαλέσει τον Θεό Πατέρα!

Αυτή την ευλογία τη βιώνουμε οι πιστοί μέσα στο Ναό, στην Εκκλησία ως χώρο πλέον, όπου τελούνται με τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος όλα τα ιερά Μυστήρια, με τα οποία ο πιστός αγιάζεται και ενισχύεται στον αγώνα της αρετής.

Λυδία

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Ψάξε να βρεις (οριζόντια, κάθετα, διαγώνια, ευθεία και αντίστροφα) 13 λέξεις που αναφέρονται στο κείμενο που μόλις διάβασες!

  

ΣΕΚΚΛΟΒΑΠΤΙΣΜΑ
ΣΥΓΗΙΟΕΗΓΜΙΟΕΙ
ΠΕΝΤΦΕΚΚΛΗΣΙΑΡ
ΜΣΑΑΥΠΕΡΩΟΟΥΝΗ
ΚΟΑΥΘΙΠΡΣΕΒΗΕΤ
ΝΡΥΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜΣ
ΓΤΗΒΦΛΟΓΕΣΕΦΟΥ
ΑΕΝΕΟΜΟΙΣΙΒΙΣΜ
ΑΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΙΟΛ
ΒΧΙΠΑΡΑΚΛΗΤΟΣΩ

 

 Περιοδικό «ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΙΚΗ», Ιανουάριος 2023

Σχόλια:

Αφήστε μια απάντηση

Ένα κάθε μέρα

20 Ιουνίου 2024

Ζήστε απλά, αγαπάτε απλόχερα, νοιαστείτε για τις ανάγκες των άλλων

Άγιος Λουκάς Συμφερουπόλεως

Γίνε και εσύ συνδρομητής !

Πρόσφατες αναρτήσεις

Το συναξάρι της ημέρας

Φιλικές Ιστοσελίδες