«Η πιο μεγάλη χαρά μας» – Εισόδια της Θεοτόκου

 «Η πιο μεγάλη χαρά μας»

 Εισόδια της Θεοτόκου στον Ναό του Θεού. Χαρούμενες κοπέλες με αναμμένες λαμπάδες συνοδεύουν την τρίχρονη Μαριάμ. Ο αρχιερέας Ζαχαρίας Την υποδέχεται και με νεύση θεϊκή Την οδηγεί στα Άγια των Αγίων. Χαρούμενη η μητέρα Της Άννα Την προτρέπει: Πήγαινε, παιδί μου, να ετοιμαστείς για να γίνεις «τερπνό κι ωραίο οικητήριο» του Θεού.

Χαρούμενοι κι ο ουρανός με τη γη τις μεγάλες αυτές στιγμές που αχνοφέγγει η λύτρωση του κόσμου από το σκοτάδι της λύπης.

Η Παναγία είναι η χαρά μας, «η πιο μεγάλη χαρά μας», λέει ο άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ. Πρώτη απ’ όλους τους ανθρώπους ακούει από τον Αρχάγγελο το μήνυμα της χαράς και συγχρόνως την πραγματική αιτία της: «Χαῖρε κεχαριτωμένη, ὁ Κύριος μετά σοῦ». Να χαίρεις, εσύ που είσαι προικισμένη από τον Θεό με εξαιρετικές χάρες, ο Κύριος είναι μαζί σου (Λουκ. α΄ 28).

Μαζί με τον αρχαγγελικό χαιρετισμό, αρχίζει η αποκάλυψη του θεϊκού σχεδίου για τη σωτηρία μας. Η Παρθένος Μαρία ήταν διαλεγμένη από τον Θεό να γεννήσει υπερφυσικά Υιό, ο οποίος θα είναι τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος,  λυτρωτής του ανθρώπου.

Η Κεχαριτωμένη δεν είναι υποχρεωμένη να δεχθεί την υψηλή κλήση Της. Η στιγμή είναι κρίσιμη. Γη κι ουρανός περιμένουν την απάντησή Της: «Ιδού η δούλη Κυρίου, γένοιτό μοι κατά το ρήμά σου…» (Λουκ. α΄ 38). Αυτό είπε και μέσα στα πάναγνα σπλάχνα Της ενώθηκε ο Θεός με τον άνθρωπο.

Η χαρά έρχεται στον κόσμο, μα πρώτα απ’ όλους στην Παναγία. Ήταν χαρούμενη Εκείνη, αν και, καθώς πραγματοποιούσε τη μεγάλη αποστολή Της, μαχαίρι δίκοπο τρυπούσε την καρδιά Της. Χωρίς όμως να πληγώνει τη χαρά Της.

Η Παναγία έχει και δίνει χαρά. Στην αγκαλιά Της κρατάει τον Χριστό και συνεχώς Τον παρακαλεί για μας, τα παιδιά Της. Όταν σκοτεινά νέφη μαζεύονται πάνω απ’ τη ζωή μας, ο ισχυρός άνεμος της θείας πρεσβείας Της τα διώχνει μακριά. Βρίσκουμε έτσι τη χαρά μέσα στους αγώνες μας και κυρίως την προσδοκούμε ατέρμονη στην αιωνιότητα.

Πολλά λέμε στη Μάνα μας, αφού πολλές είναι οι θλίψεις μας και πολύ ισχύει η δέησή Της. Κι Εκείνη με ένα μόνον λόγο Της μάς φανέρωσε το μυστικό που ασφαλίζει τη χαρά μας. Ήταν τότε που ο Υιός Της θα έκανε το πρώτο Του θαύμα στις χαρές του γάμου τής Κανά.

«Να κάνετε ό,τι σας λέει», είπε στους υπηρέτες.

«Να κάνεις ό,τι θέλει ο Θεός», επαναλαμβάνει και σε κάθε πιστό χριστιανό που Την επικαλείται. Αν υπακούς στον Θεό, ο Θεός ακούει τις προσευχές σου, δέχεται τις πρεσβείες μου, και σου χαρίζει τη χαρά Του.

 

Νεκταρία

«ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΙΚΗ», Νοέμβριος 2023

Σχόλια:

Αφήστε μια απάντηση

Ένα κάθε μέρα

21 Ιουνίου 2024

Προσευχή στο Άγιο Πνεύμα

«Πνεῦμα θεῖο καί Πανάγιο! Ἔλα καί σέ μᾶς, πού γονατιστοί Σέ παρακαλοῦμε. Ὡς ἄνεμος δυνατός, ξερίζωσε τά πάθη μας. Ὡς δροσιά, δρόσισε τήν πνευματική ἀτονία μας. Ὡς φωτιά, θέρμανε τή θρησκευτική ἀδιαφορία μας. Ὡς φίλος καί Παράκλητος, συμμάχησε μαζί μας στήν πάλη ἐναντίον τοῦ ἐχθροῦ...».

Κων. Καλλίνικος

Γίνε και εσύ συνδρομητής !

Πρόσφατες αναρτήσεις

Το συναξάρι της ημέρας

Φιλικές Ιστοσελίδες