Θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνος – Η απλήρωτη κατσίκα

Θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνος

Η απλήρωτη κατσίκα

 

Ο άγιος Σπυρίδων, ο μεγάλος θαυματουργός Άγιος, στη ζωή του ήταν πολύ απλός. Παρά τη μεγάλη φήμη που είχε αποκτήσει με τα θαύματα και την αρετή του, συνέχιζε να φορά τα ίδια φτωχά ενδύματα και τον ίδιο σκούφο από πλεγμένα φοινικόφυλλα, ακόμη και μετά τη χειροτονία του ως Επισκόπου στην Τριμυθούντα της Κύπρου. Μάλιστα διατήρησε και το επάγγελμα του ταπεινού βοσκού, που είχε από πριν.

Ο Άγιος ήταν ονομαστός για τη φιλοξενία και την ελεημοσύνη του. Το σπίτι του ήταν ανοιχτό στον καθένα και δεν υπήρχε άνθρωπος που να ζητούσε κάτι και εκείνος να μην του συμπαρασταθεί.

Μια μέρα λοιπόν τον επισκέφθηκε στο σπίτι του ένας έμπορος ζώων και ζήτησε να αγοράσει εκατό κατσίκες από το κοπάδι του. Ο Άγιος το δέχθηκε και αφού συμφώνησαν για την τιμή κάθε ζώου, είπε στον έμπορο:

–Βάλε εκεί στο πεζούλι τα χρήματα για όσα ζώα θέλεις και έλα στο μαντρί να τα πάρεις.

Ο έμπορος όμως σκέφτηκε πονηρά: «Ευκαιρία είναι να βγάλω κι εγώ κάτι. Ας αφήσω στο πεζούλι λιγότερα χρήματα». Πίστευε ότι μπορούσε να ξεγελάσει τον Άγιο.

Και πράγματι, άφησε στο πεζούλι χρήματα για ενενήντα εννέα μόνο ζώα, ενώ σχεδίαζε να πάρει εκατό.

Μπήκαν στο μαντρί μαζί με τον Άγιο και ο αγοραστής διάλεξε εκατό ζώα, τα καλύτερα, και τα πήρε μαζί του.

Η τελευταία όμως κατσίκα, η παραπανήσια, του ξέφυγε και έτρεξε για τη μάντρα. Εκείνος γύρισε αμέσως πίσω και την πήρε. Η κατσίκα όμως πάλι ξεκόπηκε από το κοπάδι και κίνησε κατά το μαντρί. Αυτό επαναλήφθηκε δυο-τρεις φορές, σε σημείο που να απορούν όσοι το έβλεπαν. Ο έμπορος προσπαθούσε να σύρει με τη βία το ζώο, το τραβούσε και το έβαζε πάνω στους ώμους του, κι εκείνο αρνούνταν να τον ακολουθήσει και μάλιστα τον χτυπούσε με τα κέρατα στο πρόσωπο!

Το φαινόμενο ήταν θαυμαστό. Όσοι το έβλεπαν δεν μπορούσαν να καταλάβουν την αιτία. Τότε ο Άγιος Σπυρίδωνας, ο οποίος είχε το διορατικό χάρισμα, μπορούσε δηλαδή να διαβάζει τις σκέψεις των ανθρώπων και να γνωρίζει τις πράξεις τους χωρίς να τις έχει δει, κοίταξε κατάματα τον αγοραστή και του είπε ήσυχα:

–Παιδί μου, μήπως ξέχασες να την πληρώσεις και γι’ αυτό δεν έρχεται;

Μόλις άκουσε αυτή την αποκάλυψη ο έμπορος, τα έχασε. Αμέσως ήλθε σε συναίσθηση και ομολόγησε την πράξη του μπροστά σε όλους ζητώντας συγχώρηση. Κι έβγαλε χρήματα και πλήρωσε την τιμή της κατσίκας.

Και τότε το ζώο δεν αντέδρασε πλέον, ούτε ξαναχώθηκε μέσα στη μάντρα να κρυφτεί, αλλά ήσυχα τον ακολούθησε μαζί με τα άλλα.

 

                                                            Νεφέλη

 

Η μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνα εορτάζεται στις 12 Δεκεμβρίου.

 

Πηγές

-ΒΙΟΣ, ΘΑΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ, Ἔκδ. Ἱ. Μητρ. Κερκύρας καί Παξῶν, Κέρκυρα 19932, σελ. 81-82.

-Ἀρχιμ. Χαραλ. Βασιλοπούλου, Ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ, Ἐκδ. «ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΤΥΠΟΥ», Ἀθῆναι 1971, σελ. 36-38.

 

«ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΙΚΗ», Δεκέμβριος 2023

Σχόλια:

Αφήστε μια απάντηση

Ένα κάθε μέρα

16 Απριλίου 2024

Σοφία και πείρα

Άμα βγει από τα χείλη, θα το μάθουν χίλιοι.

Γίνε και εσύ συνδρομητής !

Πρόσφατες αναρτήσεις

Το συναξάρι της ημέρας

Φιλικές Ιστοσελίδες