Μια υποδοχή, μια μεγάλη γιορτή!

Μια υποδοχή, μια μεγάλη γιορτή!

 

Πριν ακόμη γεννηθεί ο Χριστός, ζούσε στα Ιεροσόλυμα ένας σοφός γέροντας με το όνομα Συμεών. Μελετώντας τον Νόμο και τους Προφήτες, διάβασε ότι πρόκειται να έρθει στον κόσμο ο Μεσσίας και είχε άγιο πόθο να Τον συναντήσει. Προσευχήθηκε με θέρμη και το Άγιο Πνεύμα τού φανέρωσε ότι δεν θα πέθαινε, προτού να δει τον Σωτήρα του κόσμου.

Πέρασαν χρόνια. Κάποια μέρα, ο πρεσβύτης Συμεών ξεκίνησε για τον Ναό. Σαν έφτασε και προσευχήθηκε, μπήκε στον Ναό και η Παναγία μας με τον μικρό Χριστό στην αγκαλιά. Είχαν περάσει 40 ημέρες από τη Γέννηση του Ιησού Χριστού και σύμφωνα με τον Νόμο, το πρώτο αγόρι της οικογένειας έπρεπε να αφιερωθεί στον Θεό και οι γονείς του να προσφέρουν ως μικρή θυσία από ένα ζευγάρι τρυγόνια η δύο μικρά περιστέρια. Γι’ αυτό είχαν φθάσει στον Ναό ο Ιωσήφ με την Παναγία μας και τον μικρό Χριστό. Τους υποδέχθηκε χαρούμενος ο Συμεών. Φωτισμένος από τον Θεό, κατάλαβε ότι είχε μπροστά του το θείο Βρέφος. Το πήρε στα χέρια του και ψιθύρισε ευτυχισμένος: «Τώρα, Κύριε, μπορείς να με πάρεις ειρηνικά, όπως μου υποσχέθηκες, διότι είδαν τα μάτια μου τον Σωτήρα του κόσμου»!

Το χαρμόσυνο αυτό γεγονός το γιορτάζουμε στην Εκκλησία μας στις 2 Φεβρουαρίου και ονομάζεται «Υπαπαντή» του Κυρίου, που σημαίνει υποδοχή και συνάντηση.

Τον άγιο Συμεών τον γιορτάζουμε στις 3 Φεβρουαρίου. Και τον ονομάζουμε «Θεοδόχο», γιατί δέχτηκε στην αγκαλιά του τον Υιό του Θεού.

Ας εμπνευστούμε από τον άγιο πόθο του Συμεών, ώστε να σπεύδουμε με λαχτάρα κάθε Κυριακή στην εκκλησία, όπου μπορούμε να έχουμε τη δική μας συνάντηση με τον Κύριο. Κι όταν κατάλληλα προετοιμασμένοι κοινωνούμε, τότε γινόμαστε κι εμείς Θεοδόχοι. Υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από αυτή;

 

«ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΙΚΗ», Φεβρουάριος 2024

 

 

Σχόλια:

Αφήστε μια απάντηση

Ένα κάθε μέρα

4 Μαρτίου 2024

Με ειρήνη ή με γκρίνια;

«Κάλλιο λάχανο με ειρήνη παρά ζάχαρη με γκρίνια». / Είναι καλύτερα να ζει κανείς φτωχικά και με ειρήνη, παρά πλούσια και μέσα σε ατμόσφαιρα γκρίνιας.

Γίνε και εσύ συνδρομητής !

Πρόσφατες αναρτήσεις

Το συναξάρι της ημέρας

Φιλικές Ιστοσελίδες