Ο Βασιλιάς αναστήθηκε!

   Μέγα Σάββατο. Στη γη βασιλεύει ησυχία και σιγή. Κοιμάται ο Βασιλιάς[1]! Αλλά αυτός ο ύπνος προετοιμάζει κάτι το μεγαλειώδες και συγκλονιστικό…

   Αυτό ακριβώς εκφράζει η πολύ εύγλωττη εικόνα που χρησιμοποιεί ο ιερός υμνογράφος λέγοντας στον Κύριο που βρίσκεται στον τάφο: «αναπεσών κεκοίμησαι ως λέων»∙ ξάπλωσες και κοιμήθηκες όπως κοιμάται το λιοντάρι, ο βασιλιάς των ζώων[2].

   Είναι εντυπωσιακή και υποβλητική η εικόνα του λιονταριού που πέφτει να κοιμηθεί. Οι κινήσεις του αργές, επιβλητικές, μεγαλόπρεπες. Όσο κοιμάται, κανείς δεν τολμά να το πλησιάσει ή να το ενοχλήσει. Κι όταν ξυπνά, το βλέπεις που σηκώνεται αργά, τινάζει τη χαίτη του και στέκεται αγέρωχο. Και μόνο η θέα του προκαλεί φόβο και δέος. Κι ο ιερός Χρυσόστομος κάνει τον παραλληλισμό: «Όπως το λιοντάρι, όχι μόνο όταν είναι ξύπνιο αλλά και όταν κοιμάται είναι φοβερό, έτσι και ο Χριστός, όχι μόνο πριν από τον Σταυρό αλλά και πάνω στον Σταυρό και σ’ αυτόν τον θάνατό Του ήταν δυνατός και φοβερός και επιτελούσε έργα θαυμαστά».

   Τρόμαξε ο Άδης όταν κατάλαβε ότι δέχτηκε στα σπλάχνα του όχι ένα συνηθισμένο νεκρό αλλά τον Παντοδύναμο Θεό και Βασιλιά όλου του κόσμου! Τρόμαξε, διότι ο «λέων» που κοιμόταν ήταν ο Παντοκράτωρ Κύριος, ο μοναδικός Κυρίαρχος όλης της κτίσεως. Η κάθοδός Του στον Άδη σήμανε την οριστική συντριβή των καταχθονίων δυνάμεων, τη τελική νίκη κατά του θανάτου!

***

«Εξηγέρθη ως ο υπνών Κύριος, και ανέστη σώζων ημάς»[3]. Σηκώθηκε σαν από ύπνο ο Κύριος. Αναστήθηκε και μάς έσωσε! Μας γλύτωσε από τα νύχια του διαβόλου! Μας λύτρωσε από τον τρόμο του θανάτου! Μας χάρισε δύναμη, ελπίδα, ζωή!

   Λοιπόν, ας μη χάνουμε την ελπίδα μας. Ακόμη κι αν γύρω μας φαίνεται ότι το κακό κυριαρχεί, ας είμαστε βέβαιοι ότι ο τελικός Θριαμβευτής είναι ο Θεάνθρωπος Κύριος Ιησούς, Αυτός ο οποίος μοιάζει να κοιμάται «ως λέων» και κάποτε θα «ξυπνήσει», για να εξουδετερώσει όλες τις δυνάμεις του σκότους με τέτοιον τρόπο, ώστε να εξαλειφθεί τελείως το κακό και να επικρατήσει η ένδοξη Βασιλεία Του.

   Χριστός Ανέστη! Το «λιοντάρι» ξύπνησε! Το βασίλειο του θανάτου έπεσε. Ο διάβολος νικήθηκε. Αληθώς ανέστη ο Χριστός ως Παντοδύναμος Βασιλιάς! Ήλθε η ώρα να βασιλεύσει αιώνια σε όλο τον κόσμο. Να γίνει Βασιλιάς και στις καρδιές μας!

Περιοδικό «Πρός τή ΝΙΚΗ», Μάιος 2021

 

[1] Ἁγίου Ἐπιφανίου, Λόγος εἰς τό Μέγα Σάββατο.

[2] Τροπάριο αἴνων Ὄρθρου Μ. Σαββάτου. Ἡ εἰκόνα εἶναι δανεισμένη ἀπό τά προφητικά λόγια τοῦ πατριάρχου Ἰακώβ: «ἀναπεσὼν ἐκοιμήθης ὡς λέων» (Γεν. μθ’ 9).

[3] Κοινωνικό Μ. Σαββάτου.

 

Μοιραστείτε το άρθρο:
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on skype
Share on print
Σχόλια:

Αφήστε μια απάντηση

Ένα κάθε μέρα

17 Οκτωβρίου 2021

Καλοί τρόποι

Μην ψάχνετε ποτέ σε ξένα πράγματα, τσέπες, συρτάρια κ.λπ. Μη δείχνετε περιέργεια για υποθέσεις τρίτων και μη ρωτάτε τι λένε, αν δείτε κάποιους να συζητούν.

Χαρούμενη συντροφιά - Παιδικό ένθετο του ΠτΝ – Οκτ. 2021- Ξεφύλλισέ το!

Γίνε και εσύ συνδρομητής !

Πρόσφατες αναρτήσεις

Το συναξάρι της ημέρας

Φιλικές Ιστοσελίδες