ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ: Αναζητώντας το μεγαλύτερο ζώο στον πλανήτη – Η  γαλάζια φάλαινα

Δεν θα το βρούμε στα δάση του Αμαζόνιου, ούτε στις τεράστιες στέπες και σαβάνες της Αφρικής. Μέσα στο νερό θα το αναζητήσουμε. Τεράστιο και επιβλητικό, προκαλεί έκπληξη και κάποιο φόβο σε όσους το αντικρίζουν, έστω και από μακριά!

Σε μήκος μπορεί να φτάσει τα 30 μέτρα, ενώ σε βάρος μπορεί να φτάσει τους 200 τόνους, όσο δηλαδή ζυγίζουν μαζί 24 ελέφαντες! Όταν είναι μωρό, ζυγίζει 2,5 τόνους!

Η γλώσσα του ζυγίζει όσο ένας ελέφαντας και η καρδιά του έχει το μέγεθος αυτοκινήτου. Κάποια από τα αγγεία του είναι τόσο μεγάλα, που θα μπορούσατε να κολυμπήσετε μέσα σε αυτά, ενώ η ουρά του έχει πλάτος όσο ένα μικρό αεροπλάνο. Είναι η γαλάζια φάλαινα, ίσως το μεγαλύτερο ζώο που έζησε ποτέ στη γη, πιο μεγάλο και από τον μεγαλύτερο δεινόσαυρο.

Πολλά είδη

Υπάρχουν κι άλλα είδη φάλαινας, (όρκα, γκρίζα φάλαινα, μεγάπτερη, πτεροφάλαινα, ρυγχοφάλαινα, φάλαινα φυσητήρας, και άλλα) λίγο μικρότερα, αλλά πάντα κρατούν τα πρωτεία σε μέγεθος στο ζωικό βασίλειο. Η φάλαινα φυσητήρας, για παράδειγμα, έχει τον μεγαλύτερο εγκέφαλο στο ζωικό βασίλειο, ο οποίος ζυγίζει 8 κιλά.

Ψάρι ή θηλαστικό;

Μοιάζει περίεργο, αλλά η φάλαινα δεν είναι ψάρι. Είναι θηλαστικό και ανήκει στην ίδια οικογένεια με το δελφίνι, στα κητώδη. Όπως όλα τα θηλαστικά, οι φάλαινες είναι ζώα θερμόαιμα, θηλάζουν τα μικρά τους και αναπνέουν με πνεύμονες (γι’ αυτό και πρέπει να ανεβούν στην επιφάνεια του νερού για να αναπνεύσουν).

Το πιο εντυπωσιακό συντριβάνι…

Όταν καταδύονται για να βρουν τροφή σε μεγάλα βάθη, έως 400 μέτρα, μπορούν να παραμείνουν μέσα στο νερό έως και μισή ώρα, χωρίς να αναπνέουν.

Κατά την ανάδυσή τους όμως βγάζουν τον αέρα από τους πνεύμονές τους, που εξέρχεται ορμητικά από τα ρουθούνια τους, που είναι τοποθετημένα στην κορυφή του κεφαλιού. Σχηματίζεται έτσι ένα εντυπωσιακό σιντριβάνι.

Αν φοβάστε…

Αν φοβάστε τις φάλαινες, δεν έχετε άδικο… Είναι δειλές και άτολμες, γι’ αυτό και τρέπονται σε φυγή με τον παραμικρό κίνδυνο, αλλά όταν απειλούνται άμεσα, αμύνονται χρησιμοποιώντας ως φοβερό όπλο την ουρά τους. Με ένα κτύπημα της ουράς μπορούν να διαλύσουν και το πιο γερό σκάφος, τινάζοντάς το στον αέρα. Γι’ αυτό, είναι καλύτερο να μην επιχειρήσετε παιχνίδια μαζί τους.

Αν λυπάστε…

Αν πάλι λυπάστε που δεν μπορείτε να πάτε στους μεγάλους ωκεανούς για να δείτε φάλαινες, πρέπει να ξέρετε ότι, αν θέλετε, υπάρχει πιθανότητα να τις δείτε και στις ελληνικές θάλασσες! Κάποια είδη (φυσητήρας, πτεροφάλαινα) κολυμπούν στα νερά του Αιγαίου και του Ιονίου, αλλά σπάνια κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Η αγαπημένη τους διαδρομή είναι στα βαθιά νερά της ζώνης που ξεκινά από το Ιόνιο, συνεχίζει στην Κρήτη και φτάνει μέχρι τη Ρόδο.

Από αυτά η πτεροφάλαινα είναι το ταχύτερο είδος φάλαινας παγκοσμίως και το δεύτερο μεγαλύτερο ζώο μετά τη γαλάζια φάλαινα..

Αν θυμάστε…

Αν θυμάστε την ιστορία του προφήτη Ιωνά στην Π. Διαθήκη, μπορεί να αναγνωρίσετε κάποιες ομοιότητες ανάμεσα σ’ εκείνο το κήτος που τον κατάπιε, και στη φάλαινα. Αν δεν τη θυμάστε την ιστορία, αξίζει να τη βρείτε και να τη διαβάσετε.

Οδοιπόρος

 

«Πρός τή ΝΙΚΗ», Ιούλιος 2017

Σχόλια:

Αφήστε μια απάντηση

Ένα κάθε μέρα

5 Φεβρουαρίου 2025

Προσευχή

Παρά το ότι ο Θεός γνωρίζει όλες τις ανάγκες μας, η προσευχή μας είναι αναγκαία για την εξάγνιση και τον φωτισμό της ψυχής μας. Όταν προσευχόμαστε ενώπιον του Θεού, του πνευματικού μας Ηλίου, θερμαινόμαστε και φωτιζόμαστε.

(Άγιος Ιωάννης της Κρονστάνδης)

Γίνε και εσύ συνδρομητής !

Πρόσφατες αναρτήσεις

Το συναξάρι της ημέρας

Φιλικές Ιστοσελίδες