ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (17/11)

Σήμερα 17/11 εορτάζουν:

  • Άγιος Γρηγόριος Νεοκαισαρείας ο Θαυματουργός
  • Άγιοι Γεννάδιος και Μάξιμος, Πατριάρχες Κωνσταντινούπολης
  • Όσιος Λάζαρος ο Ζωγράφος
  • Άγιοι Ζαχαρίας ο Σκυτοτόμος και Ιωάννης
  • Όσιος Λογγίνος
  • Όσιος Γεννάδιος ο Βατοπαιδινός
  • Όσιος Ιουστίνος

Ο Άγιος Γρηγόριος Νεοκαισαρείας, ο Θαυματουργός

       Γεννήθηκε περίπου το 210 με 215 μ.Χ. Οι γονείς του ήταν ειδωλολάτρες και είχαν μεγάλη κοινωνική θέση στη Νεοκαισάρεια του Πόντου. Μετά τη στοιχειώδη εκπαίδευσή του, ο Γρηγόριος μαζί με τον αδελφό του Αθηνόδωρο πήγαν στη Βηρυττό για να σπουδάσουν νομικά. Ο Θεός όμως είχε άλλα σχέδια για τον Γρηγόριο. Όταν περνούσε από την Καισάρεια, άκουσε τον δεινό ερμηνευτή των Γραφών, Ωριγένη. Τόσο πολύ ενθουσιάστηκε μαζί του, ώστε άφησε τα νομικά και διετέλεσε επί χρόνια μαθητής του. Κατόπιν πήγε στην Αλεξάνδρεια, και από εκεί επέστρεψε στη Νεοκαισάρεια με πλήρη θεολογική μόρφωση και άγιο ζήλο. Τότε ο Μητροπολίτης Αμάσειας Φαίδημος διέκρινε τα χαρίσματά του και τον έκανε επίσκοπο Νεοκαισαρείας. Η επισκοπή αυτή είχε μόνο 17 χριστιανούς! Ο Γρηγόριος, όμως, δεν το θεώρησε υποτιμητικό. Με τη χάρη του Θεού έκανε καταπληκτικό αγώνα και εκχριστιάνισε σχεδόν όλη την πόλη. Και ενώ είχε παραλάβει 17 χριστιανούς, όταν πέθανε ειρηνικά στα τέλη του 270 μ.Χ. είχαν απομείνει στην επισκοπική του περιφέρεια μόνο 17 ειδωλολάτρες! Υπήρξε τόσο εγκρατής στη γλώσσα του, ώστε δεν βγήκε απ’ αὐτὴν κανένας κακός, περιττός ή αργός λόγος. Γι’ αὐτὸ και ο Θεός τον κόσμησε και με το χάρισμα της θαυματουργίας.

Ο Άγιος Γεννάδιος, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

          Διαδέχτηκε στο θρόνο το έτος 458 τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ανατόλιο. Προηγούμενα ήταν πρεσβύτερος στην ίδια Εκκλησία. Ο Πατριάρχης αυτός εργάστηκε καρποφόρα για την επιστροφή πολλών αιρετικών στην Ορθοδοξία. Μεταξύ αυτών που επέστρεψαν ήταν και ο ασπαζόμενος τις πλάνες των Ναβατιανών Μαρκιανός, τον οποίο ο Γεννάδιος έκανε οικονόμο της Μεγάλης Εκκλησίας. Επίσης ο Γεννάδιος Α´ έπεισε τον αυτοκράτορα Λέοντα τον Θράκα, να εξορίσει τον αιρετικό Πέτρο τον Κναφέα, όταν αυτός άρπαξε τον θρόνο της Αντιοχείας από τον ορθόδοξο Πατριάρχη Μαρτύριο. Επί Γενναδίου, ο αυτοκράτορας Λέων ο Μακέλλης, νομοθέτησε τον αγιασμό της Κυριακής. Ο Γεννάδιος κανένα δεν χειροτονούσε ιερέα, αν αυτός δεν γνώριζε καλά την ερμηνεία των Ψαλμών. Επίσης συγκάλεσε Σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη, όπου εκδόθηκε εγκύκλιος «κατά της χρηματολογίας προς χειροτονίαν». Μετά από αυτή την ευσυνείδητη και ιεροπρεπή πολιτεία, ο Γεννάδιος Α´ πέθανε το 471.

Ο Όσιος Γεννάδιος ο Βατοπαιδινός

          Ο Όσιος αυτός ήταν δοχειάρης (υπεύθυνος για την πλήρωση των δοχείων της Μονής με λάδι) της Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους. Αξιώθηκε να δει πιθάρι άδειο να αναβλύζει λάδι, διά θαύματος της Θεοτόκου. Απεβίωσε ειρηνικά.

http://www.saint.gr/index.aspx

Μοιραστείτε το άρθρο:

Ένα κάθε μέρα

20 Ιουνίου 2024

Ζήστε απλά, αγαπάτε απλόχερα, νοιαστείτε για τις ανάγκες των άλλων

Άγιος Λουκάς Συμφερουπόλεως

Γίνε και εσύ συνδρομητής !

Πρόσφατες αναρτήσεις

Το συναξάρι της ημέρας

Φιλικές Ιστοσελίδες