Ο άγιος Πορφύριος και η … βυζαντινή μουσική!

Δεν θα περίμενε ίσως κανείς από έναν Άγιο, και μάλιστα ιερομόναχο, να ασχολείται με τη μουσική… Ο άγιός μας όμως, ο όσιος Γέροντας Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης είχε μια λεπτή κι ευαίσθητη ψυχή. Τον μαγνήτιζε η αρμονία. Και συνέδεε τη μουσική με την αρμονία.

Έλεγε: «Ο υγιής άνθρωπος ζει μέσα στην αρμονία… Είναι τόση η ωφέλεια της αρμονίας στην ψυχή!.. Αυτός που ξέρει μουσικά και έχει ταπείνωση, έχει την χάρη του Θεού. Πάει να θυμώσει, να εκραγεί, αλλά φοβάται τη δυσαρμονία, διότι και ο θυμός και όλες αυτές οι αμαρτωλές καταστάσεις δεν είναι μέσα στην αρμονία. Κι έτσι, μισεί σιγά σιγά την κακία και εγκολπώνεται την αρετή, που είναι αρμονία».

Και συμπλήρωνε για τη μουσική και μάλιστα τη βυζαντινή, την εκκλησιαστική μουσική: «Είναι καλό να ακούς μουσική. Ανώτερη απ’ όλες είναι η βυζαντινή μουσική, γιατί δεν ταράσσει την ψυχή, αλλά την ενώνει με τον Θεό και την αναπαύει τελείως…».

«Η βυζαντινή μουσική είναι πάρα πολύ εύκολη, έλεγε, όταν την αγαπήσει η ψυχή. Κανένας χριστιανός δεν πρέπει να υπάρχει χωρίς να ξέρει βυζαντινή μουσική… Η μουσική αγιάζει τον άνθρωπο αναίμακτα. Χωρίς κόπο, αγαλλόμενος, γίνεσαι άγιος. Μπορείς να ζεις μέσα στη χαρά».

Πού ᾿ναι αυτοί που τρέχουνε να βρούνε θεραπεία για την κατάθλιψη… Όταν μάθουνε βυζαντινή μουσική και ιδούνε τη μαυρίλα να ᾿ρχεται, παπ! ένα δοξαστικό, κι η μαυρίλα που έρχεται να σε καταλάβει, ως ένα είδος ψυχικής μελαγχολίας, γίνεται ύμνος προς τον Θεό. Εγώ το πιστεύω αυτό… Σας το λέω, ότι ένας μουσικός, που αγαπάει τη μουσική, που είναι ευσεβής, μπορεί μια δυσκολία του να τήνε κάνει έργο μουσικό ή ένα έτοιμο έργο να το ψάλει, να το αποδώσει… Τη δύναμη αυτή που θα σε στενοχωρούσε και θα σε καταπίεζε, την ίδια δύναμη τη βουτάς και την αγιάζεις».

Όμως, κατά την ψαλμωδία, λέγει ο άγιος Γέροντας, «αν δεν έχεις Πνεύμα Θεού, έρχεται ο πειρασμός του εγωισμού και σε στραπατσάρει. Δεν έρχεται αυτή η χαρά, αυτή η αγαλλίασις. Ενώ αυτό το άγιο πράγμα, η μουσική, πρέπει να ειρηνεύει και να εναρμονίζει…».

Και σε άλλη περίπτωση έλεγε: «Αλλά, θα πείτε, να αποφεύγουμε την μουσική, γιατί μας βάζει σε πειρασμό; Όχι· να μάθουμε μουσικά, για να μας βοηθήσουν και αυτά, ώστε να αποκτήσουμε το Πνεύμα του Χριστού με μεγαλύτερη επίγνωση και ταπείνωση».

Στον άγιο Πορφύριο εφαρμόστηκε η αλήθεια ότι ο Θεός έδωσε την αγάπη για την τέχνη στον άνθρωπο, για να μπορεί αυτός να Τον βρίσκει ευκολότερα και να Τον αγαπά βαθύτερα. Είναι κρίμα να το ξεχνάμε…

Φίλος

«Πρός τή ΝΙΚΗ», Νοέμβριος 2016

Μοιραστείτε το άρθρο:
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on skype
Share on print
Σχόλια:

Αφήστε μια απάντηση

Ένα κάθε μέρα

28 Οκτωβρίου 2021

28η Οκτωβρίου 1940

Βροντούν της Πίνδου οι κορφές κι αντιλαλούν τα καταράχια πλαγιές βροντούν, σπηλιές και βράχια κι ως τ’ άστρα φτάνουν οι φωτιές. Τιμή σ’ αυτούς που βροντερά είπανε τ’ «ΟΧΙ» κάποια μέρα τιμή σ’ εκείνους που «Αέρα» με στήθη φώναξαν γερά.

(Στ. Μπολέτσης)

Χαρούμενη συντροφιά - Παιδικό ένθετο του ΠτΝ – Οκτ. 2021- Ξεφύλλισέ το!

Γίνε και εσύ συνδρομητής !

Πρόσφατες αναρτήσεις

Το συναξάρι της ημέρας

Φιλικές Ιστοσελίδες